Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren voor Patrick Lateur


De dichter en vertaler Patrick Lateur (Beveren-Leie, °1949) won afgelopen weekend de "Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren" voor zijn vertaling "Ilias. Wrok in Troje". De uitreiking vond plaats in de Kaaistudio’s in Brussel in het kader van "Parcours", het programma van het Passa Porta Festival met een 70-tal literaire activiteiten op zo’n 25 plekken in hartje Brussel. De jury prees de vertaling "Ilias. Wrok in Troje" van Patrick Lateur als "de meest uitzonderlijke vertaalprestatie van de laatste zes jaar".

"Ilias. Wrok in Troje" is een vertaling van de wereldklassieker "Ilias" die in 2010 verscheen. De Ilias is een vroeg-Grieks epos dat toegeschreven wordt aan de dichter Homeros, De titel is ontleend aan Ilios of Ilion (Ἴλιον), de oude, Griekse naam voor Troje, een stad die was gesitueerd in Klein-Azië aan de noord-westkust van Anatolië. De Ilias beschrijft o.a. de wrok van Achilles en de Trojaanse Oorlog, die volgens de overlevering tien jaar geduurd heeft.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Cultuurprijzen Vlaanderen wordt een prijs voor literaire vertalingen naar het Nederlands toegekend. De jury stond naar eigen zeggen voor een moeilijke keuze:
"Veel literaire vertalers zijn dynamisch en veelzijdig, en ze durven auteurs en genres aan die niet bij voorbaat hoge verkoopcijfers beloven. De Ilias van Patrick Lateur springt eruit als de meest uitzonderlijke vertaalprestatie van de laatste zes jaar."

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: "Het iconisch werk van Homeros verdient een fantastische vertaling. Patrick Lateur heeft de oorlog, gramschap en liefde uit de Ilias levendig en tastbaar gemaakt, met oog voor ritme en authenticiteit. Een bijzonder moeilijke taak die we van harte waarderen met de allereerste Vlaamse Cultuurprijs voor Literaire Vertalingen naar het Nederlands".

In bovenstaand fragment kun je een interview met Patrick Lateur bekijken dat afgelopen zondag op Cobra.be verscheen.

Meer info: users.telenet.be/patrick.lateurwww.cultuurprijzen.be/2011/letteren-vertalingen, www.passaporta.be

0 reacties:

Een reactie posten