Woutertje Pieterse Prijs 2013 voor Kristien Dieltiens

De Woutertje Pieterse Prijs 2013 werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam toegekend aan Kristien Dieltiens. Ze wint met haar jeugdroman Kelderkind een mooie oorkonde en een bedrag van 15000 EUR.

De Antwerpse schrijfster vertelt in Kelderkind het historische verhaal van Manfred, een jongen met een hazenlip, en Kaspar Hauser, die tot zijn zestiende in een kelder leefde. Met deze historische jeugdroman won ze eerder al de West-Vlaamse Provinciale Prijs Letterkunde en een Boekenleewnominatie.
'Kelderkind' is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend 'coming of age'-verhaal met hier en daar magische elementen. Het boek is ambitieus en misschien zelfs een beetje pretentieus. Maar het maakt de pretenties waar.
Uit het juryrapport
Wie meer wil weten over het winnende boek 'Kelderkind' of handig lesmateriaal wenst te downloaden, kan hier terecht.


De Woutertje Pieterse Prijs - vernoemd naar het gelijknamige boek van Multatuli - wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan 'een kinder- of jeugdboek dat zowel naar taal en inhoud als vormgeving en illustraties van een bijzondere kwaliteit is'. Het doel van de Stichting LIRA is dan ook om de kwaliteit van de Nederlandstalige kinderliteratuur te bevorderen.
Eerdere winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs waren o.a. Anne Provoost (1995), Joke van Leeuwen (1997), Bart Moeyaert (2001), Thé Tjong-Khing (2005), Hans Hagen (2008), Peter Verhelst en Carll Cneut (2009), Benny Lindelauf (2011) en Ted Van Lieshout (2012).

www.woutertjepieterseprijs.nl

0 reacties:

Een reactie posten