Opzij Literatuurprijs 2013 voor Manon Uphoff

Vorig weekend won Manon Uphoff de Opzij Literatuurprijs 2013 met haar boek De ochtend valt. Ze krijgt een geldprijs van 5000 EUR.
Op een nacht denkt Michael te hebben gezien dat zijn vader tijdens een ruzie zijn moeder vermoordde. Of heeft zij haar gezin in de steek gelaten, zoals uit een door haar geschreven briefje zou blijken. Wat is de waarheid? Wat is er precies gebeurd? De twijfel, de vermoedens… Op ontroerende, meesterlijk gruwelijke en tedere wijze sleept Uphoff de lezer mee in een moeras van suggestie. De lezer geraakt weliswaar op drift, maar blijft niet achter et een onbevredigd gevoel. Hoe een klein boek groot kan zijn, dat bewijs heeft Uphoff in De ochtend valt als geen ander geleverd.
Uit het juryrapport
De andere genomineerden op de shortlist waren Esther Gerritsen (Dorst), Mensje van Keulen (Liefde heeft geen hersens), Nelleke Noordervliet (Vrij man) en Hannah van Wieringen (De kermis van Gravezuid).

Sinds 1979 reikt het feministische maandblad Opzij haar literatuurprijs uit aan het beste literaire werk van een Nederlandstalige vrouwelijke auteur "die met haar werk de vrouwenemancipatie ondersteunt, in wier werk vrouwen een prominente rol spelen of die in haar werk een geheel eigen visie uitdraagt op de rol van vrouwen in de maatschappij". Tot 2007 ging deze literatuurprijs door het leven als de Annie Romeinprijs, die tweejaarlijks werd uitgereikt. Eerdere winnaressen zijn o.a. Doeschka Meijsing, Minke Douwesz, Mensje van Keulen, Renate Dorrestein, Marga Minco en Hella Haasse.

www.opzij.nl

0 reacties:

Een reactie posten