Socrates Wisselbeker 2013 voor Paul Van Tongeren

Vorige vrijdag vond in Amsterdam de jaarlijkse Filosofie Nacht plaats met als thema Schuld en Boete. Traditiegetrouw wordt er ook telkens een filosofieprijs uitgereikt aan het meest prikkelende en oorspronkelijke Nederlandstalige filosofiewerk. De Socratesbeker 2013 werd toegekend aan Paul van Tongeren voor zijn boek Leven is een kunst. Hij wint ook een geldsom van 2412 EUR, een euro voor ieder jaar sinds Socrates de gifbeker dronk...
In het boek van Paul van Tongeren vinden we geen oefeningen, pasklare recepten of concrete tips om ons leven te beteren maar een deugdethiek die ons kan verzoenen met de onvolmaaktheid van het bestaan’. Helder en toegankelijk betoogt hij wat wij wel nodig hebben: een deugdethiek die ons kan verzoenen met de onvolmaaktheid van het bestaan.
Uit het juryrapport
De overige vier genomineerden op de shortlist waren Paul Verhaeghe (Identiteit), Herman de Regt en Leon Heuts (De filosofie twittercanon), Willem Schinkel (De nieuwe democratie) en Bert Keizer (Waar blijft de ziel?).

Met het organiseren van de Filosofie Nacht - en de daarbij horende prijsuitreiking - wil men het 'stofferige en zweverige' imago van de filosofie aanpakken en daarbij laten zien dat men ook kan filosoferen over de meer hedendaagse kwesties.

www.filosofiemagazine.nl | www.paulvantongeren.nl

0 reacties:

Een reactie posten