Franz Kafka literatuurprijs 2013 voor Amos Oz


(foto (c) Weslyan University)


De Franz Kafka Literatuurprijs gaat dit jaar naar de Israëlische schrijver Amos Oz (74). Dit werd vandaag bekendgemaakt door een internationale jury onder leiding van de Duitse criticus Marcel Reich-Ranicki. De prestigieuze, Tjechische literaire prijs, ter waarde van ca. 7.750 Euro,  wordt elk jaar door het Franz Kafka Genootschap uitgereikt aan een auteur wiens werk "aan lezers appelleert, ongeacht hun afkomst, nationaliteit of cultuur".

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939) is een prominent Israëlisch schrijver en publicist. Hij wordt vaak genoemd als een kanshebber voor een Nobelprijs voor de Literatuur. Hij won in 1998 de Israëlprijs voor literatuur. Volgens zijn Engelstalige uitgever Bertelsmann is zijn boek "Mijn Michael" een van de honderd meest verkochte boeken in de 20e eeuw. Vrijwel al zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Van 1987 tot 2005 was hij hoogleraar Hebreeuwse literatuur aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Beër Sjeva. Dit instituut beheert ook een speciaal archief met zijn handschriften en brieven. Sinds 1967 is hij een prominente voorvechter van een twee-statenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict.

In 2005 ontving hij in Frankfurt de prestigieuze Goethe-prijs, een driejaarlijkse prijs voor uitmuntendheid in de literatuur. In mei 2008 werd hij doctor honoris causa van de Universiteit Antwerpen.

Amos Oz ontvangt in oktober de Kafka Prijs in Tsjechië. Eerdere winnaars van de prijs zijn o.a. Philip Roth, Elfriede Jelinek, Vàclav Havel en Haruki Murakami.

De werken van Amos Oz kun je ontdekken in de collecties van de Kortrijkse bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus.

Meer info: www.franzkafka-soc.cz

0 reacties:

Een reactie posten