Winnaars 'Gouden Strop' en 'Schaduwprijs' 2013


Tijdens de Avond van het Spannende Boek werd in Amsterdam gisterenavond de Gouden Strop 2013 uitgereikt aan Michael Berg (Nacht in Parijs). Hij ontvangt 10000 EUR en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.
De Schaduwprijs 2013, prijs voor het Beste Thrillerdebuut, ging naar Walter Lucius (De vlinder en de storm). Hij kreeg 1000 EUR en een prent van Daan Jippes.

Op de shortlist stonden ook nog vier andere auteurs, door de jury gekozen uit alle 106 inzendingen: Jo Claes (Getekend vonnis), Corine Hartman (Bloedlijn), Arjen Lubach (IV) en Charles den Tex (De erfgenaam).
Michael Berg koppelt een sterke en geloofwaardige plot aan actuele maatschappelijke thema's. Zo haakt hij in zijn boek aan bij het politieke schandaal rond Dominique Strauss-Kahn en de opkomst van rechts-populistische partijen in de Europese politiek. Het geeft "Nacht in Parijs" een gelaagdheid die het verschil bepaalt tussen een goede en een uitstekende thriller.
juryvoorzitter Annemarie van Gaal
De Gouden Strop, een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandstalige thriller van het voorbije jaar. De prijs werd vernoemd naar het boek De Gouden Strop van Joop van den Broek.
Eerder mochten al o.a. Bram Dehouck, Gauke Andriesse, Marion Pauw, Charles den Tex en Tomas Ross de prijs mee naar huis nemen.


www.degoudenstrop.nl | www.maandvanhetspannendeboek.nl

0 reacties:

Een reactie posten