Independent Foreign Fiction Prize 2013 voor Gerbrand Bakker

De Nederlandse auteur Gerbrand Bakker won met "Detour", de Engelse vertaling van zijn roman "De omweg" (2010), de Independent Foreign Fiction Prize 2013. Met deze prijs bekroont het Britse Booktrust jaarlijks een in het Engels vertaalde roman of verhalenbundel. Het prijzengeld van 10.000 pond wordt gelijk verdeeld tussen de auteur en de vertaler van het boek, David Colmer. Deze laatste vertaalde eerder al Bakker's debuut "Boven is het stil" (2006) als "The Twin Tower", een roman die in 2010 de prestigieuze IMPAC Dublin Literary Award won.

In De omweg (Detour) huurt een Nederlandse docente in de Engelse taal- en letterkunde een afgelegen boerderij in het rurale Wales waar ze haar proefschrift rond het werk van Emily Dickinson verder zet. De reden waarom ze naar het buitenland trok worden stilaan duidelijk: haar man tracht haar op te sporen. Nadat ze een affaire met een van haar studenten bekende, verliet ze Amsterdam voor Wales. Haar man contacteert de politie en gaat met een detective op zoek naar haar. Intussen lijkt de vrouw echter meer en meer de greep op de werkelijkheid te verliezen.

De shortlist van de Independent Foreign Fiction Prize bestond dit jaar uit:
  • Bundu van Chris Barnard
  • Trieste van Dasa Dmdic
  • The Fall of the Stone City van Ismail Kadare
  • Traveller of the Century van Andrés Neuman
  • Detour van Gerbrand Bakker
  • Dublinesque van Enrique Vila-Matas
Eerder winnaars van de literaire prijs waren o.a. Milan Kundera, W.G. Sebald, Orhan Pamuk, Per Olov Enquist, Per Petterson, Paul Verhaeghe, Philippe Claudel en Aharon Appelfeld.

0 reacties:

Een reactie posten