Bronzen Adhemar / Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2013 voor Marc Legendre

De Vlaamse stripttekenaar en -auteur Marc Legendre (°1956), bekend van o.a. "Biebel", "Verder" en "Amoras", won de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2013. De prijs heeft een waarde van €12.500 en wordt op tijdens de opening, op 13 december, van het Stripgids festival Turnhout uitgereikt. Op het festival, dat van 13 tot 15 december loopt, zal een overzichtstentoonstelling van het het werk van Marc Legendre te zien zijn.

De jury over Marc Legendre:

"een extreem veelzijdig kunstenaar, die niet aflatend de grenzen van de strip en andere media opzoekt, bovendien vaak met een diep geworteld sociaal engagement. Legendre is een allround auteur die alles gebruikt wat de strip kan dienen en die blijk geeft van een beheersing van elk aspect van het medium." en "De jury waardeert in het werk van Legendre de integriteit van zijn zoektocht naar steeds nieuwe uitdrukkingsvormen van wat hem raakt en wat er leeft in de maatschappij, vrij van commerciële drijfveren. Hij denkt ‘out of the box’, durft flink buiten de lijntjes te kleuren en werkt samen met uiteenlopende kunstenaars, die zijn werk inspireren." 

De Bronzen Adhemar (vroeger de Stripgidsprijs) wordt al sinds 1977 uitgereikt met als doel Vlaamse striptekenaars aan te moedigen en om het Vlaams beeldverhaal te bevorderen. Vanaf 2003 werd de Bronzen Adhemar ook een Vlaamse Cultuurprijs en kreeg de laureaat - naast het traditionele beeldje - ook een geldprijs. Marc Legendre is inmiddels de 20ste laureaat van de prijs. Eerdere winnaars waren o.a. Willy Linthout (juryvoorzitter dit jaar), Kim Duchateau, Jan Bosschaert, Erik meynen, Merho, Kamagurka, Hec Leemans en Steven Dupré.

Het werk van Marc Legendre kun je ontdekken via de uitgebreide stripcollectie van de bibliotheek. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

(via: stripgids.org)

Meer info: stripgids.org, marclegendre.com

0 reacties:

Een reactie posten