Prins van Asturiëprijs voor Antonio Muñoz Molina

De Spaanse schrijver Antonio Muñoz Molina won onlangs de jaarlijkse Prins van Asturië-prijs voor Literatuur. Andere genomineerden voor deze literaire prijs waren zijn landgenoot Luis Goytisolo, John Banville en Haruki Murakami. In totaal waren er 18 genomineerden uit 11 verschillende landen. Muñoz Molina is de eerste Spaanstalige schrijver in 13 jaar die de prijs krijgt. 

De jury eerde de 57-jarige auteur en voormalig directeur van het Cervantes instituut voor "de diepgang en briljante stijl waarmee hij belangrijke fragmenten uit de Spaanse geschiedenis, cruciale hedendaagse gebeurtenissen en betekenisvolle aspecten uit zijn persoonlijk leven vertelt".

Antonio Muñoz Molina studeerde journalistiek in Madrid en kunstgeschiedenis in Granada. Hij debuteerde in 1986 met zijn roman "Beatus Ille". Zijn romans "El invierno" en "Lisboa" werden in 1987 met belangrijke Spaanse literaire prijzen bekroond. Zijn roman "Ruiter in de storm" (1994) won de prestigieuze Premio Planeta. Bekende werken van Muñoz Molina zijn o.a. "Winter in Lissabon(1991)", De nacht der tijden"(2011) en "Maanstorm" (2012).

De Prins van Asturiëprijs ("Premios Príncipe de Asturias") is een prestigieuze internationale prijs die elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië wordt uitgereikt door de Prins van Asturiëstichting. De prijs wordt in verschillende categorieën uitgereikt, zoals kunst, literatuur, wetenschap en sport. De Asturiëprijs voor literatuur wordt aanzien als de Spaanse Nobelprijs en heeft een waarde van € 50.000. Vorig jaar ging de Asturië-prijs voor Literatuur naar de Amerikaanse auteur Philip Roth.

De werken van Antonio Muñoz Molina vind je terug in de collecties van de Kortrijkse bibliotheken. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

0 reacties:

Een reactie posten