40 jaar Bruce Lee

Afgelopen weekend werd in Hongkong het 40-jarige overlijden van Bruce Lee (27 november 1940 – 20 juli 1973), de beroemde en geliefde Chinees-Amerikaanse vechtkunstenaar-acteur en stichter van Jeet Kune Do, herdacht. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste vechtkunstenaar-acteur van de 20ste eeuw. Zijn films zetten Hongkong in de internationale schijnwerpers en waren een belangrijke brug tussen de westerse en oosterse filmcultuur.

Bruce Lee speelde achtereenvolgens in de films "The Big Boss" (1971) en "Fist of Fury" (1972), die enorme hits werden in Hongkong. In het westen werd hij vooral bekend met de films "Way of the Dragon" (1972) en "Enter the Dragon" (1973).

In "Way of the Dragon" neemt Bruce Lee het op tegen Chuck Norris, een gevecht dat nu tot één van de hoogtepunten van de Kungfu filmgeschiedenis behoort. Deze beroemde scène kun je hieronder bekijken:


In de collecties van de Kortrijkse bibliotheek kun je heel wat materialen terugvinden over Bruce Lee, waaronder films, boeken en soundtracks. Raadpleeg hiervoor de online catalogus.

Meer info: www.brucelee.com, nl.wikipedia.org/wiki/Bruce_Lee

0 reacties:

Een reactie posten