GoPress: digitaal krantenarchief bij je thuis!

Wie voor een schoolopdracht of uit nieuwsgierigheid zijn kennis wil bijschaven over recente gebeurtenissen, kon in het verleden terecht bij Mediargus. Deze digitale kranten- en tijdschriftendatabank breidt in de loop van september verder uit en krijgt ook een nieuwe naam: GoPress!

Behalve een opgefrist zoekplatform biedt het GoPress Persarchief aan bibliotheekleden de mogelijkheid om vanop hun computer thuis de volledige tekst te lezen van artikels uit de bekendste Vlaamse kranten (met twee publicatiedagen vertraging) en tijdschriften van de Roulartagroep (twee weken na publicatie).

Ook scholen binnen het werkgebied van de bibliotheek (Groot-Kortrijk) kunnen gratis toegang krijgen tot het GoPress-archief. Je dient hiervoor een aanvraag in bij de bibliotheek. Een kleine aanpassing van je netwerkbeveiliging volstaat om de krantenknipsels te raadplegen.

Binnen de muren van de bibliotheek kun je ook de laatste nummers van de GoPress-publicaties lezen via de "GoPress Kiosk" webapplicatie: op de vaste publiekscomputers, op de tablets van de bib of met je eigen laptop of smartphone.

Hoe ga je te werk?
 • als bibliotheeklid, via je thuiscomputer:

  - haal je ticket met unieke activatiecode op in de leeszaal van de centrale bib of in je buurtbib
  - volg stap voor stap de instructies op het instructieblad
  - lukt het niet helemaal? Een bibliotheekmedewerker helpt je graag verder. Wend je daarvoor tot de leeszaal van de centrale bib of bel naar 056 27 75 13.
  - je hebt enkel recht op op een activatiecode als je lid bent van de Kortrijkse bibliotheek
 • als school:

  - download dit aanvraagformulier en bezorg het ingevuld terug aan de Kortrijkse bibliotheek
  - de Kortrijkse bibliotheek en Bibnet regelen verder de toegang tot GoPress
Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, bibliotheek@kortrijk.be, 056 27 75 00

2 opmerkingen:

 1. Ik heb alles gedaan zoals in de stappen hierboven, en ik heb nog altijd niets te zien (ook na 2 dagen).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste, eens u ingelogd bent op http://krantenarchief.bibliotheek.be ziet u bovenaan de pagina een rode zoekbalk. Zodra u daar een zoekterm ingeeft, bent u door naar het archief.

  Het 'work-in-progress' bericht zou moeten verdwijnen eens de overschakeling van de West-Vlaamse bibliotheken naar GoPress voltooid is. Vanaf dat moment zal het archief ook bereikbaar zijn via http://kortrijk.bibliotheek.be/krantenarchief.

  BeantwoordenVerwijderen