Ortelius atlas 'Toonneel des Aerdts bodems' digitaal te bekijken

De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek in Den Haag verwief onlangs een zeldzame wereldatlas uit 1571, de "Toonneel des Aerdts bodems(Latijn: "Theatrum Orbis Terrarum"). Een andere titel voor het boek is de "Ortelius-atlas" Alle 93 kaarten in de atlas zijn namelijk getekend door de Vlaamse geograaf en cartograaf Abraham Ortelius (1527-1598). Het exemplaar in kwestie is zeldzaam omdat op de achterkant van de kaarten beschrijvingen staan van het land.

Het boek wordt beschouwd als de eerste moderne atlas, dat wil zeggen een boek dat in een zekere oplage bij een uitgever verscheen en kaarten bevat, van gelijk formaat, die speciaal voor die uitgave zijn gemaakt. Aan deze kaarten werden ook nog de landbeschrijvingen toegevoegd. Ortelius was de eerste die vanuit dit concept een atlas samenstelde en legde hiermee de basis voor de manier waarop in de hele zeventiende eeuw, en zelfs nog later, atlassen gemaakt werden.

De atlas is volledige digitaal te raadplegen via de website van de Koninklijke Bibliotheek. Klik hier voor de interactieve versie, hier voor de leesversie.

Meer info: www.kb.nl/bladerboeken/atlas-ortelius

0 reacties:

Een reactie posten