Verwendag 2013: documentaire 'Gateway to the World' op groot scherm


Gateway to the world - Trailer from Kirjastokaista on Vimeo.

Op de Verwendag 2013, op zaterdag 12 oktober, kun je de Finse documentaire "Gateway to the World" (2013) van de Finse regisseur Tuomas Lipponen bekijken in de Oranje Zaal van de Kortrijkse bib. De trailer van de documentaire kun je alvast hierboven bekijken.

De documentaire "Gateway to the World" speelt zich af in Katutura, een voorstad van Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Twee jonge bibliotheekbezoekers worden gevolgd in de arme Greenwell Matongo buurt waar de lokale bibliotheek een centrale rol opneemt als toegangspoort tot een beter leven. Trevelin, 20 jaar oud, maakt deel uit van de vele jongeren die hun middelbare school niet afmaakten. Overtuigd door een vriend vond hij zijn weg naar de nabijgelegen bibliotheek, raakte hij geïnteresseerd in computers en geeft hij er momenteel als vrijwilliger basis computerlessen.

Anna, 13 jaar, is scholier aan de Olof Palme basisschool. Na haar schooltijd gaat ze elke dag naar de Greenwell bibliotheek.  Daar help ze schoolkinderen met hun huiswerk, helpt ze bibliotheekbezoekers met computergebruik en speelt ze met kinderen. De bibliotheek is namelijk een van de weinige veilige havens in de buurt voor kinderen. De uren die ze doorbrengt in de bibliotheek weerspiegelen zich ook in haar positieve schoolresultaten. In de toekomst wil ze verder studeren om ingenieur te worden.

De Greenwell Matongo bibliotheek werd opgericht via een samenwerkingsverband tussen de steden Windhoek (Namibië) en Vantaa (Finland). Het doel was om bibliotheekdiensten zo laagdrempelig ("grassroots principle") aan te bieden aan de bevolking. De bibliotheek opende haar deuren in 2005 en oversteeg alle verwachtingen. Het publiek omarmde de bibliotheek en de bezoekers zijn zo talkrijk dat er nauwelijk genoeg plaats is om hen allen te ontvangen en te begeleiden.

Tegenwoordig staat de Greenwell Matongo als modelbibliotheek voor het "Libraries for Development project" dat in 2012 van start ging en door de Finnish Library Association wordt gecoördineerd. De goeie praktijkkennis die werd opgebouwd in Greenwell worden verder ingezet in Namibië (20 bibliotheken) en zelfs in Tanzania (2 bibliotheken in opstartfase).

De documentaire "Gateway to the World" kun je op zaterdag 12 oktober bekijken in de Oranje Zaal van de Kortrijke bib op volgende tijdstippen: 10u30, 11u30, 14u en 15u.

Meer info: gatewaytotheworld.info/, www.kortrijk.be/bibliotheekweek

0 reacties:

Een reactie posten