Het Penhuis 2013: Jan Brokken

Het Penhuis ontvangt op zondag 17 november 2013 schrijver Jan Brokken met als gastheer van dienst Piet Devos.

Als journalist bij de Haagse Post en het dagblad Trouw was Jan Brokken één van de spraakmakendste journalisten van zijn generatie. Zijn schrijversportretten en interviews zijn ondertussen legendarisch geworden.
Sinds 1986 schrijft hij alleen nog fictionele literatuur. De vijfentwintig titels die Brokken inmiddels op zijn naam heeft staan, hebben nog niets aan kracht en zeggenschap ingeboet. Ook internationaal verwierf Jan Brokken faam met de reisverhalen De regenvogel, Jungle Rudy en Baltische zielen en met zijn romans De blinde passagiers, De droevige kampioen en In het huis van de dichter. Werk van hem werd verfilmd en is in elf talen vertaald. Zijn meest recente boek De vergelding werd bijzonder enthousiast ontvangen bij pers en lezers.
Terugkerend thema is de reconstructie van het persoonlijke, benauwende verleden en tegelijkertijd de geleidelijke bevrijding daarvan. Zijn taalgebruik is overwegend sober en beeldend.

Gastheer Piet Devos is doctor in de Romaanse Letterkunde. Hij volgde aanvankelijk de vertaalopleiding Frans-Spaans in Antwerpen en studeerde literatuurwetenschap in Leiden. Hij voltooide aan de Rijksuniversiteit Groningen een proefschrift over de poëzie van Vicente Huidobro en Benjamin Péret. In 2012 verscheen zijn opgemerkte vertaling van Huidobro’s hoofdwerk Hogevalk bij het PoëzieCentrum.


Het Penhuis: Jan Brokken | 17.11.2013 van 10.30 u. tot 12.15 u. | Oranjerie van het broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk | 7 euro (drankje inbegrepen) | reserveren via 'Uit in Kortrijk' is aan te raden, 056 23 98 55

http://hetpenhuis.blogspot.com| www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis | www.janbrokken.nl

cc Merlijn Doomernik

0 reacties:

Een reactie posten