Nederlandse bibliotheken bundelen digitale historische collecties via 'Delpher'

De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek lanceerde samen met de universiteitsbibliotheken Amsterdam, Leiden, Groningen en Utrecht een nieuwe website: "Delpher". De website biedt één centrale plek waar miljoenen digitale versies van Nederlandse historische boeken, tijdschriften en kranten op woordniveau doorzoekbaar zijn. Naast de initiatiefnemers stellen veel binnen- en buitenlandse bibliotheken, erfgoedinstellingen en wetenschappelijke instellingen materiaal in het Nederlands beschikbaar voor het project.

Delpher bevat ruim 90.000 boeken, ruim 1 miljoen kranten en ongeveer 1,5 miljoen pagina’s uit Nederlandse tijdschriften uit de 17e tot 20e eeuw. Een goudmijn voor iedereen met een behoefte aan relevante informatie voor onderzoek. Van wetenschapper tot vrijetijdshistoricus, van student tot journalist. Het materiaal op Delpher kan in principe vrij worden gebruikt voor privé-toepassingen en eigen onderzoek.

De komende jaren zal de omvang van het totale aanbod in Delpher bijna verdubbelen van 30 miljoen tot 50 miljoen pagina’s. Aan de website worden in de toekomst steeds meer geavanceerde functionaliteiten worden toegevoegd, onder andere voor het zoeken, vinden en opslaan van resultaten. Er wordt ook gewerkt aan een site die geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik.

Onderstaand filmpje demonstreert de functionaliteit en het aanbod van de nieuwe website:


Meer info: www.delpher.nl

0 reacties:

Een reactie posten