Vlaamse films in de prijzen in Spanje

De Vlaamse regisseur Peter Monsaert is op het 18e Festival de Cine Internacional in het Spaanse Ourense uitgeroepen tot Beste Regisseur. Zijn filmdebuut "Offline" ontving er bovendien de Prijs van het Publiek. Vorige week mocht hij in Brussel nog de Sabam Award voor Beste Vlaamse Film 2011/12 in ontvangst nemen. In september kreeg hij ook de prijs voor de Beste Regisseur op het Filmfestival van Sint-Petersburg.  Op de Nacht van de Ensors in Oostende ging de film dit jaar aan de haal met drie beeldjes, voor beste scenario, beste mannelijke hoofdrol en beste mannelijke bijrol. Offline behaalde inmiddels al meer dan tien internationale filmprijzen.

In Offline heeft Rudy Vandekerckhove, na een gevangenisstraf van 7 jaar, een duidelijk doel voor ogen: hij wil opnieuw aan de slag als monteur van wasmachines en - belangrijker nog - hij hoopt op een verzoening met het gezin dat hij achterliet. Ondanks de steun van de gepensioneerde kapster Denise en van zijn vriend Rachid, wordt geen van beide plannen echter een succes. Net wanneer een hereniging uiteindelijk toch nog in zicht lijkt, neemt het verleden opnieuw de bovenhand en komt Rudy voor de moeilijkste beslissing van zijn leven te staan.

Een trailer van de film kun je hieronder bekijken:


De kortfilm "Tokyo Giants" van Nicolas Provost won de Grote Prijs op de 55ste editie van het Zinebi - Bilbao Internationaal Documentaire en Kortfilmfestival. Vorige week behaalde de film ook al de derde prijs op het Alcine Film Festival in Madrid en was hij te zien tijdens het prestigieuze AFI Fest in Los Angeles.

Tokyo Giants speelt zich af in de hyperkinetische straten van Tokio en is het derde luik van dePlot Point-trilogie. Provost trok in 2007 voor "Plot Point" naar de straten van New York en deed in 2010 Las Vegas aan in "Stardust". Met het drieluik tast de cineast de grenzen tussen fictie en realiteit af door met een verborgen camera gefilmde beelden te verweven met cinematografische elementen en narratieve codes.

Nicolas Provost schreef het scenario voor Tokyo Giants dat hij ook zelf regisseerde en produceerde. De cast werd ingevuld door de bewoners en bezoekers van Tokio, Johan Rooms en Miet Warlop.

Een trailer van de kortfilm kun je hieronder bekijken:


Zowel Offline als een steeds groeiend aanbod Vlaamse films kun je in de filmcollectie van de ontdekken, gratis ontleenbaar. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

(via: www.vaf.be)

Meer info: www.offlinedefilm.be, www.nicolasprovost.com

0 reacties:

Een reactie posten