Boterhammen in de bib: voorjaar 2014

"Boterhammen in de bib", dat is jouw maandelijkse afspraak in de bibliotheken van Kortrijk (op maandagmiddag), Tielt en Roeselare (op donderdagmiddag). Spraakmakende getuigenissen, sterke staaltjes journalistiek of recent onderzoek rond actuele thema's krijg je voorgeschoteld. 
Breng je boterhammen mee, een kop heerlijke soep krijg je erbij geserveerd.
Meer praktische info vind je op www.vormingplusmzw.be.

In het voorjaar van 2014 zijn volgende sprekers te gast in de Kortrijkse bib:

Maandag 20 januari 2014, 12u15-13u15
Boterhammen in de bib - Peter Rigole over de transitiebeweging


Niemand weet hoe onze planeet er over vijftig jaar aan toe zal zijn. Het aantal alarmerende rapporten hierover neemt gestaag toe. We weten wel dat we met onze huidige leefwijze de aarde overbelasten. De opwarming van de aarde, de klimaatverandering, de uitputting van natuurlijke bronnen ... als gevolg van het gebruik van olie, gas en steenkool dwingt ons tot een andere aanpak. Een omslag of transitie zijn nodig voor een leefbare toekomst. Deze transitie van onze huidige vervuilende en energieverspillende manier van leven is letterlijk van levensbelang. Het Transitienetwerk inspireert en reikt initiatieven aan om de overgang van een olieafhankelijkheid naar een meer lokale en sociale economie te ondersteunen. Dit kan leiden tot een betere levenskwaliteit, sterkere sociale weefsels en een grotere veerkracht voor lokale gemeenschappen.

www.transitiestadkortrijk.be
www.transitie.be

Peter Rigole over de transitiebeweging | 20.01.13 | 12u15-13u15 | € 5 / 2,5 (European Youth Card) | Openbare bibliottheek, Leiestraat 30, Kortrijk | tickets en info: www.vormingplusmzw.be, 056 26 06 00

Maandag 17 februari 2014, 12u15-13u15
Boterhammen in de bib - Greet Kayaert: 'Het neurologisch complot'


Hoe komt het toch dat een geur zo op je herinnering kan werken? En neemt ons eigen lichaam ons in de maling als we het water in de mond krijgen bij de gedachte aan een oververse pizza? En waarom associëren we warmte met genegenheid en liefde? In ‘Het neurologisch complot' geeft Greet Kayaert een overzichtelijke rondleiding doorheen de hersenen, niet gericht op hoe de kwabben en plooien precies gevormd zijn, maar wel op wat ze doen.

De hersenen waren lang een schimmig gebied voor de wetenschap, maar de laatste jaren warden reuzenstappen genomen. Greet Kayaert levert niet alleen verstaanbare theorie, maar tal van dagelijkse voorbeelden en testjes die illustreren hoe onze ‘grijze massa' nu precies werkt.

Greet Kayaert: 'Het neurologisch complot' | 20.01.13 | 12u15-13u15 | € 5 / 2,5 (European Youth Card) | Openbare bibliottheek, Leiestraat 30, Kortrijk | tickets en info: www.vormingplusmzw.be, 056 26 06 00

Boterhammen in de bib - Hans Vandeweghe: doping in de sport

Dat hier en daar een geprepareerde renner meefietst, weet iedereen. Maar sinds de jaren negentig schijnt doping in de wielersport eerder regel dan uitzondering te zijn, met de affaire Armstrong als triest dieptepunt. Maar ook tal van andere sporten gaan niet vrijuit. Hoe moet het verder?

Hans Vandeweghe was sportjournalist en is sinds 2011 directeur van de Wielerbond Vlaanderen. Hij doceert Geopolitiek van de Sport (VUB en KHBO Brugge). Hij schreef 'Wie gelooft die coureurs nog?' over doping in het wielrennen en andere sporten.

Hans Vandeweghe heeft het over de druk op sportlui om steeds beter te presteren, de hoge verwachtingen van sportwereld en media, de roep van het publiek en de hypocrisie in het dopingdebat.

Hans Vandeweghe: doping in de sport | 20.01.13 | 12u15-13u15 | € 5 / 2,5 (European Youth Card) | Openbare bibliottheek, Leiestraat 30, Kortrijk | tickets en info: www.vormingplusmzw.be, 056 26 06 00

0 reacties:

Een reactie posten