Digidokter: computerhulp in je bib - programma 2014

Fatsoenlijke, welgemanierde burgers vloeken niet. Nooit. Tenzij... Tenzij je ze aan de PC laat plaatsnemen, want dan laten ze hun fatsoen toch geregeld varen. Het gebrek aan controle en zelfredzaamheid werkt frustrerend en drijft een mens soms tot wanhoop. Hoe kun je geholpen worden zonder dat je afhankelijkheid van externe hulp nog vergroot wordt?

Maak kennis met 'Digidokter', een initiatief van de Kortrijkse bibliotheek en Vormingplus. Op maandelijkse basis zal de bib dienst doen als 'ICT-helpdesk' of computerhulp. Om de vragen een beetje te kanaliseren starten we telkens met een korte uiteenzetting over een bepaald onderwerp. Na de lezing (10u-11u) volgt een 'spreekuur' (11u-12u) waarin je allerhande PC-vragen kunt stellen. Neem hiervoor gerust je eigen laptop of tabletcomputer met je mee.

Anders dan bij de dokter echter is het niet de bedoeling dat wij jouw laptop of computer ter plaatse depanneren. We helpen jou wel op weg om de juiste diagnose te stellen, het probleem zelf op te lossen en in de toekomst soortgelijke problemen te voorkomen. Of, zoals men in Japan zegt: 'Je moet iemand die honger heeft geen vis geven, maar hem leren vissen.'

  • De Digidoktersessies kosten €3 en gaan telkens door op de derde zaterdag van de maand, van januari t.e.m. december 2014, van 10u tot 12u, in de Oranje Zaal van de Kortrijkse bibliotheek, tenzij anders vermeld.
  • Vooraf inschrijven is noodzakelijk, via: 056 26 06 00 ofwww.vormingplusmzw.be.
  • Via de Digidokter Facebook pagina blijf je op de hoogte van interessante weetjes, tips en trucs!
Hieronder vind je een overzicht van het programma voor 2014:

  1. Tablets, een blijvend succes? - zaterdag 18 januari, 10u-12uHeb je net een tablet-PC aangekocht? Of toch de koop nog even uitgesteld omdat je niet goed weet of zo'n tablet wel iets voor jou is? Wat kan je eigenlijk met zo'n tablet? Wanneer is een laptop de betere keuze? Op deze en vele andere vragen krijg je antwoord. Er worden een aantal tablets ter beschikking gesteld zodat je het allemaal ter plaatse ook even kan uitproberen.

    Lesgever: Joris De Sutter
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  2. Slimmer en efficiënter zoeken op het web - zaterdag 15 februari, 10u-12uRecht op het doel af is niet altijd de beste strategie in een voetbalspel. Maar bij het surfen op internet merken we dat een kleine zijbeweging bijna automatisch uitmondt in oeverloos gedobber. In deze lezing zie je hoe je Google naar je hand kunt zetten om zo snel mogelijk te vinden wat je zoekt - recht op het doel af. We overlopen belangrijke aandachtspunten bij elke zoekactie en analyseren de zoekresultaten. Maar we kijken ook verder dan die éne zoekmachine: voor een heel aantal specifi eke zoekacties kan je je beter (rechtstreeks) richten tot andere online diensten: Wikipedia, Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube, Flickr, Slideshare, StumbleUpon, enz..

    Lesgever: Carine Spaens
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  3. Bespaar op je telecomfactuur - zaterdag 15 maart, 10u-12uIn onze maatschappij nemen de informatie- en communicatiebehoeften steeds verder toe, zowel in de diepte (hoeveelheid data) als in de breedte (diverse kanalen). Vandaag beschikken de meeste mensen dan ook over een hele resem telecomdiensten: vaste telefoon, vaste internetverbinding, GSM, mobiele data, kabelabonnement, analoge en/of digitale televisie. Vaak hebben we voor deze diensten aparte contracten lopen bij verschillende aanbieders. We staan er niet altijd bij stil, maar het totaalbedrag voor deze telecomdiensten loopt soms aardig op. Telecombedrijven spelen op deze situatie in door de consument te lokken of aan zich te binden met ‘shakes' of ‘packs': voordelige aanbiedingen van gebundelde diensten. Toch zijn deze aanbiedingen niet altijd even transparant of gemakkelijk te interpreteren. Je moet je ook steeds de vraag stellen of je wel nood hebt aan al deze diensten, en of er niet simpelweg geschrapt kan worden.

    In deze workshop overlopen we diverse aanbieders en geven we duiding bij enkele begrippen, zodat je een passende en financieel interessante keuze kan maken.

    Lesgever: Rik Coghe
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  4. PC-beveiliging en onderhoud - zaterdag 26 april, 10u-12uZonder regelmatig onderhoud gaat je Windows-PC na een tijdje slabakken. Sommigen vinden dat normaal en lezen tussendoor rustig de krant. Anderen ergeren zich blauw en voelen zich machteloos. In deze lezing bekijken we hoe je grote schoonmaak houdt en de controle over je PC terug overneemt. We tonen ook hoe je problemen in de toekomst kunt vermijden (anti-virus, anti-malware).

    Lesgever: Carine Spaens

    Opgelet: deze sessie gaat door in Dienstencentrum Zonnewijzer, Lange Meersstraat 6, Kortrijk, van 10u tot 12u.!


    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  5. Windows 8.x, wennen aan de spreidstand - zaterdag 17 mei, 10u-12u

    Enige zenuwachtigheid mag je wel verwachten wanneer er een nieuwe versie verschijnt van een besturingssysteem dat op 92% van alle PC's is geïnstalleerd. Maar de zenuwen zijn nog moeilijk te controleren wanneer fabrikant Microsoft zijn nieuwe versie zelf omschrijft als een ‘volledige herziening van de chipset tot de gebruikservaring'. Het systeem draait nu op alle platformen (PC's, laptops, tablets als smartphones), en de grafische schil werd geoptimaliseerd voor touchscreens (aanraakschermen).

    In deze demo overlopen we de belangrijkste nieuwigheden:

    - bespreking van ‘tiles' (dynamische tegels) en ‘Modern UI' (de nieuwe gebruiksomgeving)
    - hoe schakelen tussen de nieuwe gebruiksomgeving en de "gewone" Windows?
    - bijkomende software installeren via de Windows Store
    - demo van Windows 8.x op diverse apparaten: PC, tablet, smartphone

    Lesgever: Frederik Duchi
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  6. Google Maps, van navigatie tot ‘teleportatie' - zaterdag 21 juni, 10u-12uMet Google Maps kan je heel eenvoudig een route uitstippelen voor verplaatsingen met de auto, het openbaar vervoer, de fiets of gewoon te voet. Je kan een plek of route bestuderen in kaartmodus of in satelliet-modus. Deze laatste modus kan verder gedetailleerd worden door luchtfoto's. Bij het uiterste inzoomniveau schakelt Google Maps automatisch over op het befaamde en alom bejubelde ‘Street View', dit is een 360°-weergave van de openbare ruimte. Dit maakt het perfect mogelijk om ‘virtueel' aan prospectie te doen voor je ergens heen gaat, al was het maar om te kijken waar je je auto kan parkeren. In deze demo overlopen we een aantal courante handelingen.

    Lesgever: Carina Gülcher
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  7. Hoe beheer ik mijn digitale foto's? - zaterdag 20 september, 10u-12uDemo van Picasa & Picasa Web Albums Vind je fotobeheer en fotobewerking ingewikkeld? Niet noodzakelijk. In deze lezing demonstreren we Picasa, een gratis en uiterst gebruiksvriendelijk programma van Google. Met Picasa kun je foto's ordenen, rode ogen verwijderen, onscherpe of schuine foto's corrigeren en nog veel meer. We tonen je ook de mogelijkheid om jouw foto's online te plaatsen en deze toegankelijk te maken voor een selectie van familie of vrienden, dan wel voor iedereen.

    Lesgever: Pieter Buurman
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  8. Gegevens veilig bewaren - zaterdag 18 oktober, 10u-12uStel je voor, je bent volop aan het werk aan je computer en plots niets meer! Weg gegevens, weg foto's, weg muziek.... Had ik maar een back-up genomen... Herkenbaar? In deze lezing bekijken we hoe je bestanden en mappen veilig bewaart op een USB-stick, een externe harde schijf of synchroniseert met online opslagruimte (Dropbox).

    Lesgever: Carine Spaens
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  9. Webshops: voordelig, maar ook veilig? - zaterdag 22 november, 10u-12u

    In deze lezing verkennen we een aantal populaire ‘productcategorieën' op het web: reizen, elektronica & multimedia, tweedehandsmarkt, veilingen, groepsaankopen, muziek, boeken, ... Bij elk van die productgroepen gaan we op zoek naar overzichtelijke, gebruiksvriendelijke, en voordelige webshops.

    Volgende aspecten komen aan bod:

    -veiligheid: sterke paswoorden, beveiligde verbindingen, de reputatie van een winkel of verkoper checken
    - het verloop van een online aankoop (‘chekout'-procedure)
    - betalingsmogelijkheiden: debet- of creditkaart, Paypal, rembours, ...
    - wat als het fout loopt? (garantie, verzekering, dienst na verkoop, ...)

    Lesgever: Joris De Sutter
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  10. Mijn PC hapert, wat nu? - zaterdag 20 december, 10u-12uHorror in computerland, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Windows slaat volledig tilt of start niet meer op. Wat nu? Al gehoord van ‘opstarten in veilige modus'? Zo ja, weet je ook hoe je dat doet? En heb je ook al eens gesleuteld aan de BIOS-instellingen? Of hoor je ‘t nu in Keulen donderen? In deze demo tonen we hoe je eenvoudige depannages zelf kunt uitvoeren. We zoeken ook naar oorzaken waarom een computer traag begint te lopen en geven tips en tricks om hem vlotter te laten opstarten. Tot slot hebben we het over gratis virusscanners en over zin en onzin van Windows updates.

    Lesgever: Geert Lauwers
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be
Digidokter: computerhulp in de bib | elke 3e zaterdag, januari t.e.m. december 2013 | 10u-12u | €3 | Oranje Zaal, Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, tenzij anders vermeld | Vooraf inschrijven noodzakelijk: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

Meer info: www.kortrijk.be/digidokter

0 reacties:

Een reactie posten