Groot Dictee Der Nederlandse Taal 2013

Wie gisterenavond vol goeie moed met pen en papier op schoot voor de tv zat, keek vast en zeker soms heel onbegrijpend op toen het dictee werd voorgelezen. Want de tekst 'Een Przewalskipaardenmiddel' die Kees Van Koten schreef als 24e Groot Dictee der Nederlandse taal was niet van de poes.
Naast de vele instinkers op vlak van spelling, had hij met opzet heel wat grammaticale fouten - verhaspelingen - in zijn tekst verwekt die de deelnemers moesten opsporen.
Zulke lammenadige anastrofes vernoemde de criticaster naar zijn tante Betje, in wier postale verbiage een heel aantal zeugmata,  polysyndetons en anakoloeten wiewauwde.
uit Het Groot Dictee der Nederlandse taal 2013
Voor Vlaming Bert Devos was het blijkbaar toch nog een peulenschil want met 7 spelfouten en 6 taalfouten was hij de beste deelnemer! Hij won met één spellingsfout minder nipt van de Neferlandse Joke Beltman. Ook bij de prominenten haalde Vlaanderen het van onze Noorderburen. Poëziekunstenares Maud Vanhauwaert maakte 21 fouten, één spellingsfout minder dan de Nederlandse socioloog Paul Schnabel. VRT-journaliste Ann De Bie vervolledigde de top 3 met 22 fouten.

De volledige tekst kan je hier volledig lezen.

http://grootdictee.ntr.nl 

0 reacties:

Een reactie posten