In memoriam: Joan Fontaine en Peter O' Toole


De in Japan geboren Brits-Amerikaanse actrice Joan Fontaine (°Tokio, 22 oktober 1917 ; + Camel by the sea, Californië 15 december 2013) overleed zondag op 96-jarige leeftijd in Californië, waar ze verbleef sinds 1919. Ze startte er samen met haar zus Olivia een succesvolle filmcarrière op. Fontaine was vooral bekend voor haar rollen in verschillende films van Alfred Hitchcock. Haar rol in Suspicion leverde de actrice in 1942 een Oscar als Beste Actrice op.

Wie wil, kan de actice o.a. aan het werk zien in Rebecca. Deze en nog heel wat andere films van Hitchcock kan je via deze link opzoeken in onze catalogus.

De Ierse acteur Peter O'Toole Connemara, County Galway Ierland, 2 augustus 1932 ; + Londen, 14 december 2013) overleed op 81-jarige leeftijd in Londen aan een slepende ziekte.  Hij werd geboren in Ierland, maar groeide op in Leeds. O'Toole werd wereldberoemd met zijn titelrol in de klassieker Lawrence of Arabia van David Lean. Hij werd acht keer genomineerd voor de Oscar van Beste acteur in een hoofdrol maar hij won het beeldje echter nooit. Tot hij in 2003 bekroond werd met een ere-Oscar voor zijn hele carrière. In eerste instantie weigerde hij die,  omdat hij van zichzelf vond dat hij nog niet uitgespeeld was. Later nam de acteur het beeldje toch in ontvangst. Vorig jaar stopte hij dan toch met acteren, een van zijn laatste rollen was die van paus Paulus III in de succesvolle fictiereeks The Tudors.

0 reacties:

Een reactie posten