donderdag 31 januari 2013

VSB Poëzieprijs 2013 voor Ester Naomi Perquin

De Nederlandse dichteres Ester Naomi Perquin won gisterenavond de VSB Poëzieprijs 2013 voor haar dichtbundel Celinspecties. Tijdens de prijsuitreiking in Utrecht ontving ze de geldsom van 25000 EUR en een glaskunstwerk van Maria Roosen.

Ester Naomi Perquin laat ons in haar bundel Celinspecties kennismaken met een wereld die zij nietsontziend en teder ontvouwt. De bundel toont meer dan alleen de geschiedenis van afzonderlijke criminelen die we van binnenuit leren kennen. Meer dan alleen deze geschiedenissen schept Celinspecties een wereld waarin we ons allemaal bevinden en waar we niet aan kunnen ontsnappen – met vragen over schuld en over het toeval, dat van alle mogelijkheden die we hebben levens maakt.
Perquin confronteert ons met onze beperkingen in ruimte en tijd, in gedrag en gedachten, in gevoel en talent om teder te zijn. In onze beperking om aan onszelf te ontsnappen. De openingszin van de bundel luidt: ‘Liet me argeloos vallen die dag in andermans leven, andermans / autorijles, boodschappenlijstjes, college, in andermans / aarzelingen, beginnende benen op dansles.’

Wij kunnen u aanraden met dezelfde argeloosheid Celinspecties open te slaan, een onthutsend mooie dichtbundel van noodzaak, verlangen en schitterend mislukken opgetekend door Ester Naomi Perquin.
Uit het juryrapport
Met de 75 dichtbundels die in aanmerking kwamen, werd een shortlist samengesteld met deze vijf genomineerden:

  • Ester Naomi Perquin - Celinspecties
  • H.H. ter Balkt - Vliegtuigmagneet
  • Sybren Polet - Virtualia. Teletonen
  • Menno Wigman - Mijn naam is Legioen
  • Luuk Gruwez - Wijvenheide



www.vsbpoezieprijs.nl 

Rik Dereeper wint 'Poëzie swingt op Cobra.be'

Naar aanleiding van de 14e Gedichtendag organiseerde Cobra.be ook dit jaar een poëziewedstrijd, Poëzie swingt op Cobra.be. Geïnspireerd op het algemene gedichtendagthema 'muziek' luidde de opdracht als volgt: schrijf een poëtische liedjestekst op een melodie van Guido Belcanto.

In amper twee weken tijd werden er ruim honderd teksten ingezonden waarop iedereen zijn of haar stem kon uitbrengen. De teksten met de meeste stemmen kwamen in de top tien terecht en dan was het aan Guido Belcanto zelf om de winnaar aan te duiden. Tijfelend tussen Wie (Frederik Adams) en Divide et impera (Rik Dereeper) koos hij tijdens een live-uitzending van de Radio 2-madammen uiteindelijk voor de tekst van Dereeper die zo een cultureel weekend in de Condroz in de wacht sleept. De volledige tekst van kan je op cobra.be nalezen.

Rik Dereeper (Torhout, 1962) woont en werkt in Kortrijk en is met deze overwinning niet aan zijn proefstuk toe. Hij schrijft en publiceert al ruim 25 jaar poëzie en won al talloze prijzen. Ook aan de poëziewedstrijd van Cobra.be nam hij al deel en werd toen verdienstelijk tweede.
“Het is het enige gedicht uit de top tien dat mij heeft doen lachen, het is tof en mooi geschreven. Het is dan wel politiek geladen, maar ik kan er ook achter staan. Het is ook de tekst die het best in de mond ligt om te zingen.”
Guido Belcanto over 'Divide et impera'

www.rikdereeper.be, www.gedichtendag.org, www.cobra.be

Gedichtendag in Kortrijk: het programma!


Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar worden de straten met poëzie versierd, wordt de radio bezet door de stemmen van de poëzie en ligt tussen de waar van de slager een vers gedicht...

Naar goeie jaarlijkse traditie wordt eind januari Gedichtendag georganiseerd. Dit keer is de Gedichtendag, op 31 januari, de start van een heuse gedichtenweek, die tot donderdag 7 februari loopt. Ook in Kortrijk gaat dit initiatief niet onopgemerkt voorbij.

DeDingen, Oxfam Bookshop, Boekhandel Theoria, Schouwburg Kortrijk, Vormingplus MZW en de Openbare Bibliotheek van Kortrijk organiseren op vrijdag 1 februari 2013 een gratis, toegankelijk en laagdrempelig poëziegebeuren.

Die dag, van 12u tot 13u30, krijgt poëzie in DeDingen en Oxfam Bookshop het eerste en het laatste woord. Daarvoor nodigen we een schare Kortrijkse figuren uit. Zij duiken in hun poëziearchief om de goegemeente te laten delen van hun geliefkoosde gedichten, hun "voorkeursgerecht" van de poëzie. Met eigen werk of dat van anderen.

Het programma op 1 februari in Kortrijk ziet er alsvolgt uit:
  • deDingen (Budastraat 12): 12u - soep en brood

    12u: burgemeester Vincent Van Quickenborne

    12u10: schepen van cultuur An Vandersteene

    12u20: Pascal Vandenhende (zaakvoerder Theoria Boekhandel)

    12u30: dichter en essayist Erik Spinoy

    12u40: Kristof Jonckheere (artistiek coördinator Kunstencentrum Buda)

  • Oxfam Bookshop (Budastraat 21): 13u - koffie13u: dichter Rik Dereeper

    13u10: muzikanten Sigiswald Kuijken en Marleen Thiers

    13u25: cultuurbeleidscoördinator Kortrijk Roos Desmet

    13u30: auteur Bram Dehouck

    13u40: Pol Coussement (Polydans)

Gedichtendag in Kortrijk
- 01.02.13 - 12u tot 13u30 - DeDingen, Budastraat 12 en Oxfam Bookshop, Budastraat 21, Kortrijk - Meer info: 056 27 75 00, bibliotheek@kortrijk.be, www.gedichtendag.com

Nieuw fotografisch-erfgoedproject: Daguerreobase

Het Antwerpse FotoMuseum (FoMu) gaf, met de steun van de Europese Comissie, onlangs het startschot voor een nieuw fotografisch-erfgoedproject: Daguerreobase.

Via Daguerrobase wil men 25.000 beelden van Europese daguerreotypieën van over heel Europa samen met hun beschrijvingen en aanverwante literatuur, verzamelen en samenbrengen in één algemene verzameldatabank. Een selectie van de Daguerreobase-inhoud zal zichtbaar worden op Europeana.eu, de portaalsite en digitale bibliotheek voor Europees cultureel erfgoed van de Europese Unie.

De daguerreotypie was het allereerste commercieel succesvolle fotografische procédé (1839-1860). Het is een zgn. "direct positief" dat gemaakt is in de camera op een verzilverde koperplaat. Europese daguerreotypieën zijn eerder zeldzaam, en verzamelingen zitten verspreid over verschillende Europese overheids- en privécollecties.

Daguerreobase is een bestaande website en databank, gecreëerd door de Stichting Nederlands Fotomuseum, die volledig vernieuwd zal worden. De databank zal zich niet uitsluitend richten op het verzamelen en centraliseren van informatie. Daguerreobase wil deze informatie ook openstellen voor onderzoekers, professionelen en het brede publiek via een educatief platform. Privé-verzamelaars en overheidsinstellingen zullen uitgenodigd worden hun kostbaarheden te delen in een veilige digitale omgeving.

Het Daguerreobase project loopt van 1 november 2012 tot eind april 2015. In de laatste maanden van het project zal een "Europeana Virtuele Daguerreotypie Tentoonstelling" georganiseerd worden.

(via: faronet.be)

Cultureel jongerenaanbod februari 2013



Ben je nog geen CJP-lid? Dan weet je niet wat je mist! De Stad Kortrijk, de Kortrijkse hogescholen en de universiteit bieden jou de unieke kans om gratis CJP-lid te worden.

Dankzij dit lidmaatschap kun je tal van kortingen krijgen in de Kortrijkse cultuurhuizen. Om een zo duidelijk mogelijk overzicht te bieden van het brede cultuuraanbod in Kortrijk, is er voortaan iedere maand een filmpje met de meest interessante cultuuractiviteiten voor jongeren.

Lid worden? Claim je lidmaatschap bij je STUVO of neem contact op met CJP: info@cjp.be of 02 203 02 00. Via www.cjp.be/kortrijk ben je steeds up-to-date van het cultuuraanbod voor jongeren in Kortrijk!

Meer info: www.cjp.be/kortrijk

woensdag 30 januari 2013

Herman de Coninckprijs 2013 voor Annemarie Estor

De Herman de Coninckprijs, ter waarde van € 6000, gaat dit jaar naar de Vlaams-Nederlandse dichteres Annemarie Estor (°1973) voor haar dichtbundel "De oksels van de bok". In 2011 won zij ook al de Debuutprijs voor "Vuurdoorn me".

De jury over het werk van Annemie Estor: "De winnaar van de Herman De Coninckprijs 2013 laat zien wat zinnelijke taal vermag. Zij weet als geen ander een liefdesrelatie tussen vreemden intens voelbaar te maken voor de lezer. Een dergelijke beschrijving van een haast demonische liefdesrelatie is zelden gezien in de Nederlandse poëzie. Deze poëzie moet u koesteren, zinnestrelen en proeven".

Met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel bekroont een vakjury de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar.

De prijs voor de beste debuutbundel, ter waarde van € 1000, ging naar Michaël Vandebril (1972) voor zijn tweetalige bundel "Het vertrek van Maeterlinck/L’exil de Maeterlinck". De jury over Vandebril: "een debuterend dichter die in 33 gedichten doet waar een ander taalworstelaar een heel leven voor nodig heeft. Hij rijgt op een sublieme manier woorden tot verzen, verzen tot beelden, beelden tot een gevoel en een gevoel tot een dichtsensatie. Een tweetalig geschenk voor de lezer om lang te koesteren.

David Troch (°1977) won met een ruime voorsprong de publieksprijs voor het beste gedicht met "gezel" uit zijn dichtbundel "Buiten westen". Hij won in 2012 ook al de prestigieuze Turing Nationale Gedichtenwedstrijd voor zijn gedicht ‘Wij waren geen jongens’. Het winnende gedicht viel duidelijk in de smaak: met 1188 stemmen op een totaal van 3260 was het met ruime meerderheid het populairste gedicht.

Het volledige juryverslag kun je hier downloaden en bekijken.

De Herman de Coninckprijzen worden op Gedichtendag, donderdag 31 januari, feestelijk uitgereikt in de Antwerpse Arenbergschouwburg met singer-songwriter Sarah Ferri als muzikale act. Poëzieminnend Vlaanderen wordt verleid met twee cadeaus: het gedicht "gezel" van David Troch vind je donderdag als gratis Gedichtenposter bij de deelnemende boekhandels, en tot 6 februari krijg je bij aankoop van poëzie "Een kooi van klank" van Anna Enquist cadeau.
(via: boek.be)

Meer info: www.boek.be

dinsdag 29 januari 2013

Screen Actors Guild Awards 2013

Zondagavond vond in Los Angeles de prijsuitreiking van de 19e Screen Actors Guild Awards 2013 plaats. Deze film- en televisieprijzen worden al sinds 1995 georganiseerd door leden van de Screen Actors Guild.

De film Argo van regisseur Ben Affleck werd bekroond tot beste film nadat die eerder al de hoofdprijs wegkaapte tijdens de Producers Guild Awards.
Daniel Day-Lewis (Lincoln) won in de categorie beste acteur, Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) werd uitgeroepen tot beste actrice. Tommy Lee Jones (Lincoln) en Anne Hathaway (Les miserables) werden gelauwerd in de categorieën beste mannelijke en vrouwelijke bijrol.

De Life Achievement Award ging dit jaar naar Dick Van Dyke voor zijn The Dick Van Dyke show.

Een overzicht van alle winnaars in de verschillende categorieën kan je hier bekijken.

www.sagawards.org

maandag 28 januari 2013

Humo's Popquiz 2013

Ter vervanging van de Pop Poll Deluxe organiseerde het tijdschrift Humo voor de allereerste keer de Humo's PopQuiz. De finale van deze  quiz werd gisterennamiddag gespeeld in de Brusselse Ancien Belgique.

De voorbije vijf weken vonden er in alle Vlaamse provincies preselecties plaats. De top drie van elke voorronde mochten meespelen in de finale, samen met de beste vierde ploeg uit alle preselecties. Behalve de competitieploegen deden ook een vijftiental ghost teams mee, bestaande uit mensen van de organisatie en de media (Studio Brussel e.a.)

De eerste plaats was weggelegd voor Kings of the Stone Age, gevolgd door Would-Be Monkeys en Tequila Overdrive. Ze mochten naar huis met tal van festivaltickets, drankbonnen, concertcheques, smartphones en online muziekabonnementen.

Een overzicht van alle deelnemende quizploegen kan je terugvinden via de facebookpagina.

Meer info via www.humo.be

zaterdag 26 januari 2013

Centrale Bibliotheek Kortrijk gesloten!


Vanaf maandag 28 januari tot en met 3 mei sluiten de deuren van de Kortrijkse Centrale Bibliotheek voor een tijdje. Ons bibliotheekgebouw in de Leiestraat ondergaat dan enkele structurele ingrepen die een hernieuwde dienstverlening mogelijk maken, o.a. de invoering van RFID en enkele broodnodige opfrissingswerken.

Volgende week is de Centrale Bibliotheek dus volledig gesloten. De buurtbibliotheken blijven echter wel open en er zijn zelfs extra openingsuren voorzien voor buurtbibliotheken Heule en Drie Hofsteden.

Vanaf maandag 4 februari kunnen jullie terug terecht in de centrale bibliotheek (leeszaal en oranje zaal) via een nieuwe tijdelijke ingang, weliswaar met een beperkte dienstverlening: kranten, tijdschriften, computers, uitlenen van cd's en dvd's en terugbrengen van boeken. Het uitlenen van boeken kan enkel nog via de buurtbibliotheken.

Een overzicht van de planning en alle praktische regelingen tijdens deze periode vind je via www.kortrijk.be/bibherinrichting.

Bib tipt: Level Up podcast 24 januari - 'geweld in games'



Deze week had Level Up het over geweld in games. Leidt dit tot geweld in de realiteit? Deze eindeloze discussie gaat door! Björn Soenens, hoofd van het VRT-nieuws en Amerika-watcher, legt uit waarom de recente schietpartijen in de V.S. niets te maken hebben met het spelen van videogames zoals de NRA (National Rifle Association) laat veronderstellen.

Level Up is het wekelijkse game programma op de Kortrijkse jongerenradio Quindo, een project van Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. De Level Up uitzending van 24 januari kun je bovenaan beluisteren.

Level Up is elke donderdag live te beluisteren van 19u. tot 20u. op www.quindo.be en via podcast op www.mixcloud.com/MedialabKortrijk

Meer info: www.quindo.be

vrijdag 25 januari 2013

Muse App wint Open Cultuur Data Competitie

De winnaars van de Nederlandse "Open Cultuur Data Competitie" werden onlangs bekendgemaakt door de organisatie Open Cultuur Data. Goud, en een cheque van €3000, ging naar de "Muse App" van ontwikkelaars Femke van der Ster, Peter Henkes en Jelle van der Ster. Met de Muse App kun je een eigen kunstwerk samenstellen met fragmenten uit wereldberoemde "oude meesters".

Open Cultuur Data is een netwerk van cultuurprofessionals, ontwikkelaars, designers, auteursrechtspecialisten en open data-deskundigen, dat culturele data open maakt en de ontwikkeling van waardevolle culturele toepassingen stimuleert. De uitdaging van de competitie was om het culturele veld verder te brengen met mobiele apps die de toegang van cultuur en erfgoed vergroten en verbeteren voor een groter publiek.

Voor de competitie van dit jaar waren 27 inzendingen ingestuurd. Zilver ging naar "Histagram" van Richard Jong, waarmee foto’s uit de ANEFO-collectie (Algemeen Nederlands Fotobureau) een nieuw leven als digitale postkaart krijgen. Brons ging naar "SimMuseum" van Hay Kranen, een webgame waarmee je museumdirecteur kunt spelen. De speciale Nationaal Archief-prijs werd uitgereikt aan de beste app die gebruik maakt van de ANEFO persfotocollectie: Tijdbalk.nl van Arjan den Boer.

Het netwerk Open Cultuur Data organiseerde dit jaar voor het eerst een competitie voor toepassingen die gebruik maken van open data van culturele instellingen. De uitdaging was om, naast het vergroten van het publieksbereik, ontwikkelaars in Nederland in aanraking te brengen met (aanbieders van) open data-collecties.

(via: Faronet.be)

Meer info: Open Cultuur DataDEN, www.museapp.org

donderdag 24 januari 2013

Jozef De Witte: 'Migratie en integratie - de uitdagingen''

Migratie is van alle tijden. De toenemende migratie van de laatste jaren doet echter een aantal vragen rijzen. Hebben we eigenlijk wel een migratiebeleid? Wat zijn de pijlers van een duurzaam migratiebeleid? En hoe staat het nu met de participatie van etnisch-culturele minderheden aan alle aspecten van het maatschappelijk leven. Is het integratiebeleid mislukt, en zo ja, hoe kunnen we het wel laten slagen?

Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, geeft op 28 februari een haarfijne analyse in de Kortrijkse Concertstudio en reikt antwoorden aan.

Deze lezing is een samenwerking van Vorming Plus, De Leiaarde, Stad Kortrijk en de Openbare Bibliotheek Kortrijk.

Lezing: Jozef De Witte: "Migratie en integratie - de uitdagingen'' - 28.02.12 - 20u - 22u - € 5 - Concertstudio, Conservatoriumplein 2, Kortrijk - vooraf inschrijven noodzakelijk, via: Vorming Plus, 056 26 06 00

woensdag 23 januari 2013

Bib Kortrijk gaat... RFID!

Zag je onlangs bibmedewerkers aan zwarte tafels opduiken tussen de rekken? Sinds vorige week is de Kortrijkse bib met het RFID automatiseringstraject gestart. Dit nieuwe systeem zorgt ervoor dat transacties binnenkort automatisch worden geregistreerd wanneer je de materialen in een intelligente kast plaatst.

In eerste instantie worden alle bibmaterialen getagd of voorzien van een RFID etiket. Vanaf volgende week gebeurt dit bij het zingen van zeemansliederen (!). Het is immers wetenschappelijk bewezen dat dit de productiviteit vergroot...

Het "taggen" maakt deel uit van de grondige opfrissingswerken die doorgaan in de centrale bib van 28 januari t.e.m. 4 mei. Tijdens die periode voorziet de bib ook in een beperkte werking. Een overzicht van de planning en de praktische regeling tijdens deze periode vind je www.kortrijk.be/bibherinrichting.

Boterhammen in de bib 2013: Antoon Vandeputte


Op maandag 21 januari was Antoon Vandeputte bij ons te gast in het kader van de lezingenreeks "Boterhammen in de bib", een project van de Kortrijkse bib en Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.
Antoon Vandeputte is aalmoezenier in de gevangenis van Brugge en zijn grote bekommernis is wat het met een mens doet om een gevangene te zijn. Hij probeert aanwezig te zijn en de gevangenen te helpen bij hun vragen, ongeacht wat de gevangene op zijn kerfstok heeft. Daarbij gaat hij uit van het re-integratie-ideaal.


Meer foto's van onze bibactiviteiten kan je terugvinden via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

dinsdag 22 januari 2013

Eerste boekloze bibliotheek gepland in Texas

(foto's: (c) Bexar County, Texas)
De eerste volledig digitale bibliotheek van Amerika gaat deze herfst open in de stad San Antonio in Texas en is gebaseerd op het bekende design van een Apple store. "BiblioTech" is de naam van Amerika's eerste, boekloze bibliotheeksysteem. Het eerste prototype in San Antonio zal 150 e-readers, 50 computerstations, 25 laptops en 25 tablets aanbieden aan haar bezoekers.

Nelson Wolff, initiatiefnemer en rechter van Bexar County, vond zijn inspiratie voor dit project door het lezen van de de biografie van Apple stichter Steve Jobs. Wolff beschrijft zichzelf als een fervent lezer met een collectie van duizend eerste edities van boeken. Hij vindt de boekloze bibliotheek het tijdig antwoord op de grote stijging in gebruik van tablets en e-readers. "Boeken zijn belangrijk voor mij maar de wereld verandert en dit is de beste, meest efficiënte manier om diensten aan te bieden aan onze samenleving", aldus Nelson Wolff.

Via het BiblioTech systeem kunnen bibliotheekbezoekers boeken lezen op elk toestel in de bibliotheek, een e-reader ontlenen of zelfs boeken op hun eigen e-reader laden.

(via: huffingtonpost.com)

Foto's Kreakriebels: 'Winterberen'

Op zaterdag 19 januari 2013 ging er in de buurtbibliotheek Lange Munte een leuke crea-activiteit door voor kinderen van 3 tot 6 jaar, nl. "Winterberen".

We maakten zelf leuke knuffelbeertjes, versierden ze met mutsen en sjaaltjes en maakten de beertjes klaar voor de koude winter. Ondertussen luisterden we naar bereleuke verhaaltjes!


meer foto's van onze bibactiviteiten kan je vinden via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 21 januari 2013

Klara in de Singel: uitreiking 'Klara's 2012'


Afgelopen zaterdag werd tijdens Klara in de Singel de zes winnaars van de Klara’s 2012 bekendgemaakt.

Met deze muzikale bekroningen willen organisatoren Radio Klara en Muziekcentrum Vlaanderen  iedereen die professioneel bezig is in de klassieke sector even in de kijker plaatsen. Een professionele jury stelde eerste een longlist samen, de winnaars zelf werden bepaald door de 'brede klassieke sector'.

Dit zijn de winnaars van 2012 die elk een Klaratrofee mee naar huis mochten nemen:

www.klara.be, www.muziekcentrum.be

London Critics's Circle Film Awards 2013



De film "Amour" van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke was afgelopen zondag de grote winnaar op de 33ste London Critics' Circle Film Awards en kreeg de prijs voor film van het jaar en het beste scenario. De 85-jarige actrice Emmanuelle Riva werd bekroond als beste actrice.

"Amour" vertelt het verhaal van een bejaard echtpaar, van wie de vrouw na een hersenbloeding begint af te takelen. De film won vorig jaar naast de Gouden Palm in Cannes ook verschillende internationale filmprijzen. De film is dit jaar ook de topfavoriet voor de Oscar voor niet-Engelstalige film.

De Taiwanese regisseur Ang Lee kreeg de prijs voor beste regie voor zijn fim "Life of Pi", de verfilming van het gelijknamige boek van Yann Martel ("Het leven van Pi"). Beste Britse film werd "Berberian sound Studio". Verder gingen nog prijzen naar Joaquin Phoenix (beste acteur) en Philip Seymour Hoffman (beste mannelijke bijrol) voor hun rol in "The Master" en Anne Hathaway (beste vrouwelijke bijrol) in "Les Misérables". De Britse actrice Helena Bonham Carter kreeg de Dilys Powell Award, de hoogste onderscheiding van de London Film Critic's Circle, voor haar ganse filmcarriere.

De London Critic's Circle bestaat uit meer dan 120 Britse filmcritici, omroepen en schrijvers die dit jaar kozen uit meer dan 200 genomineerden. Een volledig overzicht van alle prijzen kun je nalezen op de website van de London Film Critic's Circle.

Meer info: www.criticscircle.org.uk

vrijdag 18 januari 2013

Gedichtendag in Kortrijk


Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar worden de straten met poëzie versierd, wordt de radio bezet door de stemmen van de poëzie en ligt tussen de waar van de slager een vers gedicht...

Naar goeie jaarlijkse traditie wordt eind januari Gedichtendag georganiseerd. Dit keer is de Gedichtendag, op 31 januari, de start van een heuse gedichtenweek, die tot donderdag 7 februari loopt. Ook in Kortrijk gaat dit initiatief niet onopgemerkt voorbij.

DeDingen, Oxfam Bookshop, Boekhandel Theoria, Schouwburg Kortrijk, Vormingplus MZW en de Openbare Bibliotheek van Kortrijk organiseren op vrijdag 1 februari 2013 een gratis, toegankelijk en laagdrempelig poëziegebeuren.

Die dag, van 12u tot 13u30, krijgt poëzie in DeDingen en Oxfam Bookshop het eerste en het laatste woord. Daarvoor nodigen we een schare Kortrijkse figuren uit. Zij duiken in hun poëziearchief om de goegemeente te laten delen van hun geliefkoosde gedichten, hun "voorkeursgerecht" van de poëzie. Met eigen werk of dat van anderen.

De volgende gasten hebben hun komst al bevestigd: burgemeester Vincent Van Quickenborne, schepen van cultuur Ann Vandersteene, muzikanten Sigiswald Kuijken en Marleen Thiers, Pol Coussement (Polydans), dichter Rik Dereeper en Kristof Jonckheere (artistiek coördinator Kunstencentrum Buda).

Gedichtendag in Kortrijk - 01.02.13 - 12u tot 13u30 - DeDingen, Budastraat 12 en Oxfam Bookshop, Budastraat 21, Kortrijk - Meer info: 056 27 75 00, bibliotheek@kortrijk.be, www.gedichtendag.com

Bib tipt: Level Up podcast 17 januari - 'beste games van 2012'


Wat waren de beste games van 2012? En welke games hou je best in de gaten voor dit jaar? De presentatoren van "Level Up", het wekelijks game programma op jongerenradio Quindo, bespreken dit met Matthew Deboysere van Gmag, een nieuw online gamemagazine en Mike Ptacek, docent aan het departement Digital Arts & Entertainment van Howest.

Verder wordt kampioen Pieter-Jan Claeysens uitgedaagd door Matthias Robbe, student journalisme, in voetbalgame Fifa 13.

De Level Up uitzending van 17 januari kun je bovenaan beluisteren.

Level Up is elke donderdag live te beluisteren van 19u. tot 20u. op www.quindo.be en via podcast op www.mixcloud.com/MedialabKortrijk

Meer info: www.quindo.be

Kreakriebels 'Winterberen': nog enkele plaatsjes vrij!


Morgen gaat er in de buurtbibliotheek Lange Munte een leuke crea-activiteit door voor kinderen van 3 tot 6 jaar: "Winterberen".

We zullen zelf leuke knuffelbeertjes maken en versieren. Met mutsen en sjaaltjes maken we de beertjes klaar voor de koude winter! Al het materiaal dat we zullen gebruiken, is gerecycleerd. Ondertussen luisteren we naar bereleuke verhaaltjes.

Inschrijven is nog altijd mogelijk, er zijn nog zes plaatsjes vrij!

Kreakriebels: "Winterberen" - 19.01.13 - 10u tot 12u - 3 tot 6 jaar - € 2 - Buurtbibliotheek Lange Munte, Lange Munteplein 7, Kortrijk - Inschrijven verplicht - info en tickets: www.kortrijk.be/bibliotheek, 056 27 75 00, bibliotheek@kortrijk.be

donderdag 17 januari 2013

T.S. Eliot Prize for Poetry 2013 voor Sharon Olds

Deze week werd voor de twintigste keer de T.S. Eliot Prize for Poetry uitgereikt. Dit jaar viel de Amerikaanse dichteres Sharon Olds in de prijzen met haar dichtbundel Stag's Leap en wint zo de geldprijs van 15000 Britse pond (ruim 192168 EUR).
My fellow judges Michael Longley, David Morley and I were proud of the freshness, skill and authority exhibited in this year’s shortlist. From over 130 collections, we were particularly impressed by the strong presence of women on the list and were unanimous in awarding the 2012 T S Eliot Prize to Sharon Olds’ Stag’s Leap, a tremendous book of grace and gallantry which crowns the career of a world-class poet.
Deze belangrijke poëzieprijs wordt sinds 1993 jaarlijks uitgereikt door de Poetry Book Society, ooit opgericht door T.S. Eliot zelf. De bedoeling is om de beste dichtbundel te bekronen die het voorbije jaar voor het eerst gepubliceerd werd in Groot-Brittannië of Ierland.
Eerder winnaars van de T.S. Eliot Poetry Prize zijn o.a. Seamus Heaney, Ted Hughes, Les Murray en Philip Gross.

In Stag's Leap beschrijft de nu zeventigjarige Sharon Olds het einde van haar huwelijk. Iets wat ze al langer wou doen maar steeds moest uitstellen aangezien ze haar kinderen beloofde om de eerste tien jaar na haar scheiding niets erover te schrijven.

Het Pelican Project: Pelican klassiekers in beeld

Bibliofielen en fans van retro design zullen het "Pelican Project" wellicht heel leuk vinden. Op de website thingsmagazine.net kun je op een heel visuele manier, net als een online tijdscapsule, de klassieke bookcovers van de vroegere educatieve tak van de bekende uitgeverij Penguin Books herontdekken.

De enorme online galerij wordt gecureerd door de Britse redacteur en journalist Jonathan Bell en bestaat uit zijn persoonlijke collectie van Pelican boeken. Delf zelf in de collectie en bekijk de stijlevolutie van de boekcovers, van het formulair tot het fantastische, van de jaren '30 t.e.m. Pelican's laatste publicatie in de jaren '80.

woensdag 16 januari 2013

Poëziewedstrijd Cobra.be

 

Cobra.be ging onlangs van start met haar jaarlijkse poëziewedstrijd in de aanloop naar Gedichtendag op 31 januari. Het thema van Gedichtendag is dit jaar "Muziek" en om die reden ging Cobra.be in zee met Guido Belcanto, koning van het Vlaamse levenslied.

Guido Belcanto diepte een melodie op waarop hij zelf nog geen tekst geschreven heeft. Zijn oproep aan alle gelegenheidsdichters ligt voor de hand: Schrijf een poëtische liedjestekst die gezongen kan worden op deze melodie. Guido geeft een eerste aanzet met enkele zinnen. Je kan daarop voortbouwen of vanaf nul beginnen en een totaal andere tekst verzinnen. Alles kan, zolang de tekst maar op de melodie past. Je kan je schrijfsels nog tot woensdagmiddag 30 januari kwijt op de wedstrijdpagina van Cobra.be.

Elke Cobra-bezoeker kan tot en met woensdagmiddag 30 januari zijn stem uitbrengen op zijn favoriete gedicht. Uit de tien gedichten met de meeste stemmen kiest Guido Belcanto als enig jurylid de winnaar. Die winnaar wordt op Gedichtendag, op donderdag 31 januari, bekend gemaakt in het radioprogramma De Madammen op Radio 2. Guido Belcanto zal het lied met de winnende tekst live spelen. De winnaar krijgt bovendien een cultureel weekendje voor twee personen in de Condroz cadeau. Dat bestaat uit een verblijf in Bed & Breakfast Casa Bo in het dorpje Falaën, een diner in het gastronomische restaurant La Fermette en een rondleiding in het Maison de la Pataphonie in Dinant, een plek waar je muziek op een heel creatieve manier kunt beleven.

In het filmpje bovenaan kun je het lied van Guido Belcanto beluisteren.

Quindo's 'Level Up': radio voor gamers

Duizenden jongeren zijn in de ban van gaming, en toch krijgen games en gamecultuur zelden aandacht  op de radio. De Kortrijkse jongerenradio Quindo wil daar iets aan doen met "Level Up", een nieuw, internationaal gameprogramma. Elke donderdag om 19u. En nee, Level Up is er niet alleen voor geeks.

Presentatoren van dienst zijn Travis Evashkevich en Jens Vanderbeke, allebei student aan de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) in Kortrijk. Elke week behandelen ze een specifiek thema over gaming, zoals muziek, artwork en modeling. Maar evengoed thema’s als game-verslaving komen aan bod. En elke week wordt een game-wedstrijd gespeeld, live in de studio.

Ook muziek heeft een belangrijke rol in Level Up. Verwacht geen Britney Spears of One Direction, alleen game-muziek en soundtracks worden de ether ingestuurd.

Level Up wil bewijzen dat gamers meer zijn dan geeks met een wereldbeeld dat zich beperkt tot het beeldscherm. Met rondetafelgesprekken en originele rubrieken willen de producers van de show hun passie voor gamen ook delen met zij die er helemaal niets over kennen.

Level Up is elke donderdag te beluisteren van 19u. tot 20u. op www.quindo.be en via podcast op www.mixcloud.com/MedialabKortrijk

De vorige aflevering, van donderdag 10 januari, kun je hieronder beluisteren:


Meer info: www.quindo.be

dinsdag 15 januari 2013

Toast Literair - zondag 20 januari 2013


Op zondag 20 januari gaat de derde editie door van "Toast Literair", een taal- en leesfeest georganiserd door het Davidfonds met meer dan 170 literaire activiteiten in Vlaanderen en Brussel.

Niets zo gezellig als een lekker uitgebreid ontbijt op zondagochtend. En niets zo boeiend als wegdromen in een boek tijdens het weekend. Toast Literair is een bijzondere zondagmorgen die bij de eerste editie in 2011 8.000 deelnemers bijeenbracht en in 2012 meer dan 10.000.

Op zo'n 170 plekken in Vlaanderen en Brussel kunnen jong en oud terecht voor een uitdagende, grappige, ontroerende, speelse ... literaire activiteit. Ontmoet Kristien Hemmerechts, Brigitte Raskin, Christophe Vekeman, Geert van Istendael, Kathleen Vereecken, Mark Eyskens, Kurt Defrancq, Do Van Ranst, Karin Jacobs, An Olaerts, Leo Pleysier, Elvis Peeters, Vitalski en vele anderen. Waar Toast Literair bij jou in de buurt plaatsvindt, lees je in de programmabrochure die je hier kunt downloaden.

Ook Radio 1 doet mee met Toast Literair. Op zondag 20 januari van 11 tot 13 uur is Friedl' Lesage met haar programma Touché te gast in Theater 't ARSENAAL in Mechelen. Met auteur en stand-upcomedian Joost Vandecasteele zal Friedl' het hebben over leven en werk, schoonheid en troost, dromen die zijn uitgekomen en wensen die zijn blijven liggen. Kortom, over alles wat een mens kan raken.

Meer info: www.davidsfonds.be

maandag 14 januari 2013

Aanwinsten Beeld en Geluid: november en december 2012



De muziek- en filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe cd's en dvd's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van alle aanwinsten van de maand november en december 2012 die je in de rekken van de afdeling beeld en geluid kan ontdekken. Als extra vind je ook het aanbod gedigitaliseerde vinyl.

De lijst "Aanwinsten Beeld en Geluid November en December 2012" kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of je bekijkt die gewoon rechtstreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:



Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

zaterdag 12 januari 2013

People's Choice Awards 2013

Deze week werden in Los Angeles de People's Choice Awards 2013 uitgereikt. Tijdens deze awardshow worden die films, tv-programma's, acteurs en artiesten bekroond die het meest in de smaak vallen van het grote Amerikaanse publiek. In tegenstelling tot andere prijsuitreikingen worden de winnaars volledig bepaald door publieksstemmen.

Deze 39e editie kwam vooral de film The Hunger Games als grote overwinnaar uit de bus met maar liefst 6 prijzen, o.a. in de categorieën favorite action movie, favorite movie franchise en favorite face of heroism (Jennifer Lawrence). Ook Katy Perry ging met drie awards naar huis waaronder die voor favorite pop artist en favorite female artist.
Verder werden ook tv-series als The Big Bang Theory (favorite network tv comedy), Grey's Anatomy (favorite network tv drama) en Castle (favorite tv crime drama) bekroond.

Een overzicht van alle genomineerden en winnaars per categorie vind je hier:


www.peopleschoice.com

vrijdag 11 januari 2013

Bib tipt: Spinrag Kindermuzefestival

Het Spinrag Kindermuzefestival is het grootste kinderkunstenfestival van West-Vlaanderen. Al voor de 11de keer weeft Spinrag een heerlijk web tussen verschillende kunsten, tussen stad en deelgemeenten en voor het eerst ook tussen Vlaanderen en Frankrijk.

De hele krokusvakantie lang is Kortrijk het kloppend hart voor iedereen die van kinderkunsten houdt of ze wil ontdekken. Zowel breed toegankelijke, als meer niche gerichte voorstellingen voor het publiek dat op zoek is naar iets meer, zijn te zien op het festival.

Een bezoek aan Spinrag is altijd meer dan naar een voorstelling gaan. Naast podiumkunsten presenteert Spinrag ook boeiende films, creatieve ateliers, een (ver) beeldend parcours, kunsteducatieve trajecten voor en met scholen, originele locatieprojecten, betoverende installaties en tal van verrassende extraatjes. De foyer van de Kortrijkse Schouwburg is een creatieve plek, waar kinderen tussen de voorstellingen door kunnen genieten van de festivalsfeer.

Een niet te missen event voor het hele gezin!

Bekijk of download de brochure of neem een kijkje op www.spinrag.be.



Meer info: www.spinrag.be

Het Penhuis: Martin Reints

Op zondag 4 februari 2013 is de Nederlandse dichter en essayist Martin Reints te gast in Het Penhuis in de Oranjerie van het Kortrijkse Broelmuseum.

Martin Reints is dichter en essayist. Hij werd geboren in Amsterdam, waar hij ook Nederlands studeerde. Sinds 1970 publiceert hij gedichten in literaire tijdschriften. Zijn poëziedebuut, "Waar ze komt daar is ze", verscheen in 1981. Zijn tweede bundel "Lichaam en ziel" (1992) werd bekroond met de Herman-Gorter- Prijs. Voor de essaybundel "Nacht- en dagwerk" uit 1998 kreeg hij de J. Greshoff - Prijs. Zowel zijn derde "Tussen de gebeurtenissen" (2000), als zijn vierde dichtbundel "Ballade van de winstwaarschuwing" (2005). werden genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

De dichter Erik Lindner schreef over de laatste bundel van Martin Reints "Lopende zaken" (2010) het volgende: "De enige Nederlandse dichter wiens werk me werkelijk uit het lood heeft geslagen, is Martin Reints. Hier was de wereld zoals die is, zonder de saus erover die literatuur heet, zonder de riedel die naar poëzie klinkt. De gedichten van Martin Reints zijn hypertoegankelijk, je hoeft er helemaal niet in te komen, je bent er meteen in. Het is geen Faverey of Van Dixhoorn, wier regels je langzaam verleiden. Het is er meteen, bij eerste lezing. En het is ook niet zomaar realisme. De gedichten waren ongeveer zo kaalgeslagen als de allereerste films van Wim Wenders. Er staat spanning op iedere regel." Tegenwoordig is Martin Reints woonachtig in het Friese Brantgum nabij Dokkum.



Gastheer: Alain Delmotte

Alain Delmotte is dichter en mede - oprichter van het poëzietijdschrift Facture Baroque (1996-2001). Hij is medewerker aan het literaire tijdschrift Dighter en nam deel als performer aan verschillende poëziemanifestaties. Hij publiceerde o.a. de bundels "Grondbezit", "Standplaats", "Onderschrift", "Warhoofd", "Verstekelingen" en "Voorstander zijn" tussen 1993 en 2008. Voor het V.W.S stelde hij cahiers samen over de dichters Renaat Ramon, Frans Deschoemaeker en Gilbert Coghe.

Het Penhuis: Martin Reints - 03.02.2013, 10u30 tot 12u15 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk - kaarten kosten 7 euro (drankje inbegrepen) - info en tickets: Uit in Kortrijk, 056 23 98 55

donderdag 10 januari 2013

Gouden Ganzenveer 2013 voor Ramsey Nasr

De Nederlandse dichter en acteur Ramsey Nasr (°1974) krijgt de Gouden Ganzenveer 2013, zo werd eerder deze week bekendgemaakt. De Gouden Ganzenveer is een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied. De prijs wordt uitgereikt door prominenten uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek en bedrijfsleven aan iemand die zich heeft ingezet voor het geschreven woord in een toenemend multimediale samenleving. Eerdere winnaars waren o.a. Annejet Van der Zijl (2012), Remco Campert (2011) en Joke Van Leeuwen (2010). Tom Lanoye is tot op vandaag de enigste Vlaamse auteur die de prijs won (2007).

Ramsey Nasr groeide op in Rotterdam, doorliep de toneelacademie Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter. In 2005 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen en in 2009 werd hij verkozen tot "Dichter des Vaderlands". Nasr is ook ambassadeur van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Zijn meest geroemde gedicht is "mi have een droom: Rotterdamse straattaal in het jaar 2059":


Onlangs verscheen "Hier komt de poëzie!", een 7 cd-box met een persoonlijke keuze van 350 dichters uit acht eeuwen Nederlandstalige poëzie, door hemzelf voorgedragen. Als hij eind januari 2013 aftreedt als Dichter des Vaderlands wil Nasr zijn project Dichter Draagt Voor nalaten. Met deze poëzieclips wil hij een brug slaan naar potentiële lezers en poëzie toegankelijker maken voor een groter publiek. Via crowdfunding is hij erin geslaagd het project te verwezenlijken. In 2013 treedt Nasr toe tot het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. De aftredend Dichter des Vaderlands keert daarmee terug naar zijn eerste liefde: toneel.

Ramsey Nasr ontvangt op 25 april de Gouden Ganzenveer 2013 en bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de academie. Nasr behaalde voordien ook de Taalunie Toneelschrijfprijs 2000 voor "Geen lied", de Philip Morris Scholarship Award, de Journalist voor de Vrede prijs in 2006 en de E. du Perronprijs in 2012.

Tiptoptien jeugdboeken januari 2013

Onze TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips. Die worden elke maand door de medewerkers van de jeugdbib geselecteerd uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Kortrijkse bib. De TipTopTien Januari 2013 kun je alvast downloaden of raadplegen via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:
Tiptiptien januari 2013

Bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Kreakriebels: 'Winterberen'

Op zaterdag 19 januari gaat een leuke crea-activiteit door voor kinderen van 3 tot 6 jaar in de buurtbibliotheek Lange Munte: "Winterberen".

In deze workshop maken we zelf knuffelberen. We versieren hen en maken hen klaar voor de koude winter, met mutsen en sjaaltjes. Al het materiaal dat we gebruiken, is gerecycleerd. Ondertussen luisteren we naar bereleuke verhaaltjes.

Schrijf je vlug in, de plaatsen zijn beperkt!

Kreakriebels: "Winterberen" - 19.01.13 - 10u tot 12u - 3 tot 6 jaar - € 2 - Buurtbibliotheek Lange Munte, Lange Munteplein 7, Kortrijk - Inschrijven verplicht, beperkte plaatsen - info en tickets: www.kortrijk.be/bibliotheek, 056 27 75 00, bibliotheek@kortrijk.be

woensdag 9 januari 2013

Boterhammen in de bib met Antoon Vandeputte: 'Er leven mensen achter de muren'

Op maandag 21 januari is Antoon Vandeputte te gast als spreker in de Kortrijkse bib in het kader van de lezingenreeks "Boterhammen in de bib", een project van de Kortrijkse bib en Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.

Dat onze gevangenissen in slechte staat zijn, is geen groot nieuws. De gebouwen zijn verouderd en er zijn te weinig cellen. De publieke opinie ligt hier echter zelden wakker van. Integendeel, ze is van mening dat je "criminelen niet moet verwennen".

Antoon Vandeputte is aalmoezenier in de gevangenis van Brugge, een gevangenis met 900 gedetineerden en 30 verschillende nationaliteiten. Zijn bekommernis is wat het met een mens doet om een gevangene te zijn. Hij probeert aanwezig te zijn en de gevangenen te helpen bij hun vragen, ongeacht wat de gevangene op zijn kerfstok heeft. Daarbij gaat hij uit van het re-integratie-ideaal.

Boterhammen in de bib met Antoon Vandeputte - 21.01.13 - 12u15 - Openbare Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - €5 / CJP: €2,5 - info & tickets: Vormingplus MZW, wandelweg 11 Kortrijk,www.vormingplusmzw.be, info@vormingplusmzw.be, 056 26 06 00

dinsdag 8 januari 2013

Sprinters voor de maand januari

De sprinters voor de maand januari bestaan uit volgende toppers:
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

Meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters

Nieuwe bibfolder: 'Bib Kort'

De Kortrijkse bib start het nieuwe jaar met een gloednieuwe publicatie: "Bib Kort". Deze handige folder verzamelt al het kortnieuws van de bibliotheek. Je vindt er informatie over onze activiteiten en onze werking. Bovendien maken we ook steeds een overzicht van de boeken die de komende weken in de leeskringen worden behandeld.

Bib Kort zal maandelijks of tweemaandelijks verschijnen. De papieren versie kun je in de (buurt)bibliotheken van Kortrijk verkrijgen. De digitale versie kun je hier downloaden (pdf, 3mb)  of rechtstreeks bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:
Bib Kort Januari 2013

maandag 7 januari 2013

Grote Prijs 2013 voor 'Beasts of the southern wild'

De Grote Prijs 2013 werd dit jaar toegekend aan de film Beasts of the southern wild van de Amerikaanse regisseur Benh Zeitlin. Deze filmprijs gaat uit van de Unie van de Filmkritiek (UFK), een beroepsvereniging van Belgische filmjournalisten die in de jaren '50 werd opgericht. Met de Grand Prix willen ze die film bekronen die het voorbije jaar het meeste bijdroeg tot de verrijking van de filmkunst.
Een prachtig debuut van een veelbelovende filmmaker. ['Beasts of the southern wild' wordt bekroond] voor zijn originele benadering, zijn indringende vertolkingen, voor zijn geest van weerstand tegen de bestaande conventies en zijn kracht om realiteit te mengen met verbeelding.
Uit het juryrapport

De overige genomineerden op de shortlist waren:

Illustrators 55: Pieter Van Eenoge wint gouden medaille


Afgelopen vrijdag vond in New York de prijsuitreiking van Illustrators 55 plaats waar Pieter Van Eenoge gelauwerd werd door de Amerikaanse Society of Illustrators. De Brugse illustrator kreeg in de categorie Institutional de gouden medaille voor de ganzenbordillustratie die hij maakte in opdracht van het Openluchtmuseum Bokrijk. Zijn illustratie zal samen met de andere winnende werken nog tot eind deze maand tentoongesteld worden in The Museum of American Illustration.

Pieter Van Eenoge viel eerder al in de prijzen, zo won hij vorig jaar een Boekenpluim voor De dokter en het leger van Davy en  werd de Boekenbeursaffiche van 2011 genomineerd met een award of Excellence van Communication Arts. Als extra meevaller sleepte Pieter Van Eenoge nu door zijn overwinning ook een opdracht voor de New York Times in de wacht.

De Society of Illustrators organiseert jaarlijks de wedstrijd Illustrators 55 en telkens nemen duizenden illustratoren eraan deel.

www.pietervaneenoge.be

Digidokter: computerhulp in je bib - programma 2013

Fatsoenlijke, welgemanierde burgers vloeken niet. Nooit. Tenzij... Tenzij je ze aan de PC laat plaatsnemen, want dan laten ze hun fatsoen toch geregeld varen. Het gebrek aan controle en zelfredzaamheid werkt frustrerend en drijft een mens soms tot wanhoop. Hoe kun je geholpen worden zonder dat je afhankelijkheid van externe hulp nog vergroot wordt?

Maak kennis met 'Digidokter', een initiatief van de Kortrijkse bibliotheek en Vormingplus. Op maandelijkse basis zal de bib dienst doen als 'ICT-helpdesk' of computerhulp. Om de vragen een beetje te kanaliseren starten we telkens met een korte uiteenzetting over een bepaald onderwerp. Na de lezing (10u-11u) volgt een 'spreekuur' waarin je allerhande PC-vragen kunt stellen. Neem hiervoor gerust je eigen laptop of tabletcomputer met je mee.

Anders dan bij de dokter echter is het niet de bedoeling dat wij jouw laptop of computer ter plaatse depanneren. We helpen jou wel op weg om de juiste diagnose te stellen, het probleem zelf op te lossen en in de toekomst soortgelijke problemen te voorkomen. Of, zoals men in Japan zegt: 'Je moet iemand die honger heeft geen vis geven, maar hem leren vissen.'
  • De Digidoktersessies kosten €3 en gaan telkens door op de derde zaterdag van de maand, van januari t.e.m. december 2013, van 10u - 12u30, in de Oranje Zaal van de Kortrijkse bibliotheek, tenzij anders vermeld.
  • Vooraf inschrijven is noodzakelijk, via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be.
  • Via de Digidokter Facebook pagina blijf je op de hoogte van interessante weetjes, tips en trucs! De brochure met het programma kun je hier (pdf, 1.8mb) downloaden.
Hieronder vind je een overzicht van het programma voor 2013:

  1. Is gratis software wel degelijk? - zaterdag 19 januari 2013, 10u-12u30

    Voor elke toepassing bestaat er wel een gratis alternatief. Maar is gratis software ook degelijk? Niet altijd: soms gaat het om ‘crippleware', minderwaardige versies van een betalend pakket (of nog erger: ‘adware' en ‘spyware'). Maar er zitten ook echte pareltjes tussen. In deze lezing geven we een overzicht van kwalitatieve software. We focussen ons hierbij op ‘vrije software' of ‘open source software'. (AVG, Chrome, Gmail, Skype, PDFCreator, Google Docs, Picasa, GIMP, VLC, iTunes, ...).

    Lesgever: Karl Duc
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiesstraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  2. Windows 8: een flop of een hit? - zaterdag 23 februari 2013, 10u-12u30

    Enige zenuwachtigheid mag je wel verwachten wanneer er een nieuwe versie verschijnt van een besturingssysteem dat op 92% van alle PC's is geïnstalleerd. De zenuwen zijn nog moeilijk te controleren wanneer fabrikant Microsoft zijn nieuwe versie zelf omschrijft als een ‘volledige herziening van de chipset tot de gebruikservaring'. Het systeem draait nu op alle platformen (PC's, laptops, tablets als smartphones), en de grafische schil werd geoptimaliseerd voor touchscreens (aanraakschermen). Te radicaal, vrezen sommigen, en ze voorspellen een nieuwe flop zoals Windows Vista. Anderen spreken van een ‘moedige stap'.

    Lesgever: Frederik Duchi
    Locatie: Dakcafé stadhuis, Grote Markt 54, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  3. PC-beveiliging en onderhoud - zaterdag 16 maart 2013, 10u-12u30

    Zonder regelmatig onderhoud gaat je Windows-PC na een tijdje slabakken. Sommigen vinden dat normaal en lezen tussendoor rustig de krant. Anderen ergeren zich blauw en voelen zich machteloos. In deze lezing bekijken we hoe je grote schoonmaak houdt en de controle over je PC terug overneemt. We tonen ook hoe je problemen in de toekomst kunt vermijden (anti-virus, anti-malware).

    Lesgever: Rik Coghe
    Locatie: Dakcafé stadhuis, Grote Markt 54, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  4. Kies de juiste smartphone - zaterdag 20 april 2013, 10u-12u30

    Wil je met je mobiele telefoon meer doen dan alleen maar bellen of sms'en? Wil je ook je agenda en contactpersonen bijhouden, je status op Facebook bijwerken, navigeren met GPS en nog veel meer? Dan heb je een smartphone nodig. In deze lezing bieden we je wegwijs in de sterk groeiende maar complexe markt van smartphones: Welk besturingssysteem kies ik (iOS, Android, Windows)? Welk toestel is voor mij geschikt? Hoe synchroniseer ik en welk abonnement neem ik om mobiel te internetten?

    Lesgever: Koen Bulcke
    Locatie: Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  5. Tablet-PC's: revolutie of hype? - zaterdag 18 mei 2013, 10u-12u30

    Heb je net een tablet-PC aangekocht? Of heb je toch de koop nog even uitgesteld omdat je niet goed weet of zo'n tablet wel iets voor jou is? Wat kan je eigenlijk met zo'n tablet? Kan je daar ook mee op internet? Je e-mails lezen? Is zo'n tablet wel krachtig genoeg? Op deze en vele andere vragen krijg je antwoord. Er worden een aantal tablets ter beschikking gesteld zodat je het allemaal ter plaatse ook even kan uitproberen.

    Lesgever: Thierry Debusschere
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiesstraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  6. Webmail: altijd toegang tot je mailbox - zaterdag 15 juni 2013, 10u-12u30

    In deze demo/lezing bespreken we Gmail, één van de populairste webmail-diensten. Het meest opvallende voordeel van Gmail, de e-maildienst van Google, is de enorme opslagcapaciteit - veel meer dan een normale gebruiker ooit nodig heeft. Andere troeven zijn de performante zoekfunctie (‘googelen' in je eigen mailbox), een rustige en functionele gebruikersinterface, excellente spamfilters en geavanceerde ordeningsprincipes zoals labels en regels.

    Lesgever: Rik Coghe
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiesstraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  7. Beter leren zoeken op het internet - zaterdag 20 juli 2013, 10u-12u30

    Recht op het doel af is niet altijd de beste strategie in een voetbalspel. Maar bij het surfen op internet merken we dat een kleine zijbeweging bijna automatisch uitmondt in oeverloos gedobber. In deze lezing zie je hoe je Google naar je hand kunt zetten om zo snel mogelijk te vinden wat je zoekt - recht op het doel af. We overlopen belangrijke aandachtspunten bij elke zoekactie en analyseren de zoekresultaten.

    Lesgever: Merijn Supply
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiesstraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  8. Hoe gegevens veilig bewaren? - zaterdag 21 september 2013, 10u-12u30

    Stel je voor, je bent volop aan het werk aan je computer en plots niets meer! Weg gegevens, weg foto's, weg muziek.... Herkenbaar? In deze lezing bekijken we hoe je bestanden en mappen veilig bewaart op een USB-stick, of een externe harde schijf of synchroniseert met online opslagruimte (Dropbox).

    Lesgever: Jan Holvoet
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiesstraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  9. Facebook: een vloek of een zegen? - zaterdag 19 oktober 2013, 10u-12u30

    Met behulp van Facebook kan je contact houden met je vrienden. In je gebruikersprofiel geef je aan wie je bent en wat jou boeit. Via de ‘statusbalk' kan je aangeven waar je op dit ogenblik mee bezig bent. Je kan daarnaast ook foto's en video's delen, interessante links doorspelen en evenementen ruchtbaarheid geven.

    1 op 2 de Belgen zit níet op Facebook. Sommigen twijfelen en vragen zich af of Facebook wel iets voor hen is. Blijft het niet erg oppervlakkig? Heb ik wel een boodschap aan die onophoudelijke stroom van berichtjes? Bart Vandenbroucke demonstreert je een aantal mogelijkheden en vertelt over zijn persoonlijke ervaringen met Facebook. Niet om jou te overtuigen, maar om een beter inzicht te verschaffen in de werking van Facebook.

    Lesgever: Bart Vandenbroucke
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiesstraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  10. Mijn PC hapert, wat nu? - zaterdag 16 november 2013, 10u-12u30

    Horror in computerland, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Windows slaat volledig tilt of start niet meer op. Wat nu? Al gehoord van ‘opstarten in veilige modus'? Zo ja, weet je ook hoe je dat doet? En heb je ook al eens gesleuteld aan de BIOS-instellingen? In deze demo tonen we hoe je eenvoudige depannages zelf kunt uitvoeren. We zoeken ook naar oorzaken waarom een computer traag begint te lopen en geven tips en tricks om hem vlotter te laten opstarten. Tot slot hebben we het over gratis virusscanners en over zin en onzin van Windows updates.

    Lesgever: Rudy Dewilde
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiesstraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  11. Draadloos op het internet - zaterdag 21 december 2013, 10u-12u30

    Hoe kan ik draadloos met het internet verbinden (wifi), thuis of op m'n vakantiebestemming? Hoe doe ik dat met een laptop, tablet of smartphone? Kan ik de internetverbinding van één apparaat delen met een ander apparaat? Wat is het verschil tussen geëncypteerde (thuis)netwerken, openbare hotspots en 3G-verbindingen? Wat betekent ‘homespot' (Telenet) of ‘FON' (Belgacom)? Deze en andere vragen worden beantwoord in deze lezing/demo.

    Lesgever: Rudy Dewilde
    Locatie: Openbare bibliotheek, Leiesstraat 30, Kortrijk
    Inschrijven via: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

Digidokter: computerhulp in de bib - elke 3e zaterdag, januari t.e.m. december 2013 - 10u-12u30 - €3 - Oranje Zaal, Openbare bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30, tenzij anders vermeld - vooraf inschrijven noodzakelijk: 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

Meer info: www.kortrijk.be/digidokter

vrijdag 4 januari 2013

4 januari 2013: Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten


Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag, vrijdag 4 januari 2013, gesloten ter gelegenheid van de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de stad Kortrijk.

Vanaf zaterdag 5 januari 2013 staat het ganse bibteam weer tot je dienst!

Meer info: sluitingsdagen van de Kortrijkse bib

donderdag 3 januari 2013

Costa Book Award 2012: de winnaars!


Gisteren werden de vijf categoriewinnaars van de Costa Book Awards 2012 bekendgemaakt. Zij winnen elk een geldprijs van  £5.000 (ca. 6000 EUR). Eind deze maand, op 29 januari 2013, wordt de Costa Book of the Year Award uitgereikt tijdens een prestigieuze ceremonie in Londen. De algemene winnaar, gekozen uit de vijf categoriewinnaars, ontvangt dan nog eens een extra prijs van £30.000 (ca. 36400 EUR).

Een overzicht van de winnaars in de vijf categorieën:
  • Costa Novel Award: Hilary Mantel - Bring Up the Bodies (vert. Het Boek Henry)
    overige genomineerden: Stephen May (Life! Death! Prizes!), James Meek (The Heart Broke In) en Joff Winterhart (Days of the Bagnold Summer) 
  • Costa First Novel Award: Francesca Segal - The Innocents
    overige genomineerden: J.W. Ironmonger (The Notable Brain of Maximilian Ponder), Jess Richards (Snake Ropes) en Benjamin Wood (The Bellwether Revivals)
  • Costa Biography Award: Mary and Bryan Talbot- Dotter of Her Father's Eyes
    overige genomineerden: Artemis Cooper (Patrick Leigh-Fermor: an Adventure), Selina Guinness (Farm and a Family) en Kate Hubbard (Serving Victoria)
  • Costa Poetry Award: Kathleen Jamie - The Overhaul
    overige genomineerden: Sean Borodale (Bee Journal), Julia Copus (Te World's Two Smalles Humans) en Selima Hill (People Who Like Meatballs)
  • Costa Children's Book Award: Sally Gardner - Maggot Moon
    overige genomineerden: Diana Hendry (The Seeiing), Haryley Long (What's Up with Jody Barton) en Dave Shelton (A Boy and a Bear in a Boat)
     
De Costa Book Awards worden georganiseerd door coffeeshopketen Costa en zijn één van de meest prestigieuze en populaire literaire prijzen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook vrij uitzonderlijk is dat er zowel boeken voor volwassenen als voor de jeugd worden gejureerd.

www.costabookawards.com