woensdag 31 juli 2013

In de kijker: themastanden augustus

Spannende zomer: spannende mysteries en geheimen

Naar jaarlijkse gewoonte is het altijd een spannende zomer in de bib. Tijdens de vakantiemaanden dompelen we je onder in de wereld van het misdaadgenre, naar aanleiding van de Zomer van het Spannende Boek.
Vanaf augustus zoeken we inspiratie in de wereld van spannende mysteries en geheimen...

Bib Bazaar

Ook in de bib kan je tijdens de zomermaanden koopjes op de kop tikken. Vanaf augustus is het immers weer tijd voor de vertrouwde formule Bib Bazaar, met een ruime keuze tweedehands bibliotheekmaterialen voor een prikje!

themastanden in de bib

dinsdag 30 juli 2013

'Allez, Eddy!' wint filmprijzen

"Allez, Eddy!", het filmdebuut van de Vlaamse regisseur Gert Embrechts won afgelopen weekend twee filmprijzen: de publieksprijs op het 18de Stony Broke Film Festival in Long Island (New York) en een speciale vermelding op het Family Festival in Fiuggi (Italië).

De jeugdfilm won voordien al de prijs voor beste film op het Internationale Kinder- en Jeugdfilmfestival Schlingel in Chemnitz (Duitsland). Jelte Blommaert kreeg er voor zijn rol als Eddy ook de prijs voor Meest Overtuigende Jonge Acteur. Hij kreeg ook de prijs voor Beste Nieuwkomer tijdens de Skykid.com Coming-of-Age Movie Awards waar de film ook werd uitgeroepen tot Beste Internationale Film.
"Allez, Eddy!" is een hartverwarmende komedie over het elfjarig wielertalentje Freddy, zoon van een slager in een idyllisch dorpje in niemandsland. Zijn geïsoleerde leventje wordt volledig overhoop gehaald wanneer in 1975 de eerste supermarkt in het dorp zijn deuren opent. Ter gelegenheid van de opening organiseert de supermarkt een wielerwedstrijd waarbij de winnaar Eddy Merckx zal ontmoeten. Freddy‘s vader is fervent tegenstander van de supermarkt en wil niets van de wedstrijd weten. Freddy schrijft zich toch stiekem in. Door deelname aan de race gaat er een nieuwe wereld open, niet alleen voor Freddy maar ook voor alle mensen om hem heen.

Allez Eddy! vind je terug in de uitgebreide filmcollecties van de Kortrijkse bib. Raadpleeg hiervoor de online catalogus!

(via: cobra.be)


Meer info: www.allezeddy.be

Schrijf je in voor het nieuwe kjv-leesjaar 2013-2014!


Ben je tussen vier & zestien jaar en dol op lezen? Wil je samen met andere leesbeesten discussiëren over boeken? Wil je als jurylid meebeslissen welke jeugdboeken in de prijzen vallen?

Dan ben jij de geknipte persoon om deel te nemen aan de KJV!

De KJV is een boekenjury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar, verdeeld over 6 groepen.
Als jurylid krijg je een lijst van boeken om te lezen en te beoordelen. Hiervoor kom je een tiental keer per jaar samen met een begeleider en de anderen uit je leesgroepje om over die boeken te praten.

Op het einde van elk leesjaar mag je je eigen rangorde opstellen. Wat vond je het beste boek, het tweede, enz.?
Daarna worden over gans Vlaanderen alle stemmen per groepje geteld en zo weten we welke boeken er bekroond zullen worden! Ook wordt iedereen uitgenodigd op een groot Vlaams KJV-feest waarop ook heel wat auteurs en illustratoren aanwezig zullen zijn! Plezier verzekerd!

Inschrijven kan je tot half september op verschillende manieren:


www.kortrijk.be/bibliotheek/kjv | blog en  facebookpagina KJV Kortrijk

maandag 29 juli 2013

Lezingen Helen Vreeswijk voor derde graad

Schrijf je klas in voor deze buitenkans! Op dinsdagvoormiddag 24 september komt de Nederlandse schrijfster Helen Vreeswijk op bezoek naar de Kortrijkse bib. Ze geeft er twee lezingen voor klassen van de derde graad. Helen Vreeswijk ken je van boeken als "Chatroom", "Overdosis" en "De Stalker".

Leerkrachten van de derde graad die met hun klas willen deelnemen aan deze lezing, geven zo snel mogelijk hun gegevens door. Dit kan telefonisch via 056 27 75 00 of per e-mail via bibliotheek@kortrijk.be.

Wees snel want de plaatsen zijn beperkt!

Lezingen Helen Vreeswijk - 24.09.13 - 10u - enkel voor klassen van de derde graad - info en reservatie: 056 27 75 00, bibliotheek@kortrijk.be

Bib Tipt: Zomerconcerten in Kortrijk - Groove Station

Wie om één of andere reden deze zomer geen exotische oorden opzoekt en de vakantie in eigen stad doorbrengt, hoeft zich daarom zeker niet te vervelen.
In juli en augustus vormt het Kortrijkse Begijnhofpark wekelijks het decor voor leuke zomerconcerten. Dé ideale gelegenheid om vrienden te ontmoeten bij een lekker drankje maar vooral om te genieten van muzikaal talent van eigen bodem. Er is voor elk wat wils, diverse genres komen aan bod en ook lokale dj's geven er een staaltje van hun kunnen.

Op 1 augustus brengt Groove Station ons een mix van reggae, ragga, ska, (new) roots, dancehall en rocksteady.
Bio:
Het moet ergens in 2008 geweest zijn dat Bramma Shanti & Fireman beslisten om hun gezamenlijke liefde voor reggae te delen met de Beljam massive. Beiden werden gebeten door de reggae microbe in de vroege jaren 2000. Wat begon met het verzamelen van vinyl groeide al snel uit tot meer. Bramma en Fireman zetten hun eerste stappen in de soundsystem scene bij Skylarkin' Sound. Daar leerden ze de skills en deden ze de nodige ervaring op. Nadat ze Skylarkin' verlieten bleef het kriebelen om toch weer met iets nieuws te starten: Groove Station, the sound that rules the nation, was geboren. Jugglin Fuego, vroeger aan de slag bij Uruhu sound, vervoegde pas later de crew.

Als reggae soundsystem staat Groove Station voor vibes, verwondering en passie voor Jamaicaanse muziek/cultuur. Als je hen aan het werk hoort, verwacht dan het onverwachte! Je hoort een brede selectie gaande van de vroege foundation tot de laatste dansvloer knallers. Voeg daar nog 100% rauwe energie bij en je hebt een partycocktail waarvan je maar niet genoeg krijgt. Geef de mensen wat ze verlangen, dat is het motto van Groove Station. Als je geluk hebt kun je Lisa Bennett live aan het werk zien op de sound.

Groove Station host ook een eigen radio programma. Het is om de twee weken te beluisteren via www.quindo.be van 21u tot en met 22u. Je hoort er de laatste nieuwe tracks afgewisseld met classics. Er komen ook geregeld gasten langs in de studio voor een babbel of de crew gaat zelf op pad om interviews te doen.

Groove Station deelde de decks met alle grote spelers in de Belgische soundsystem scene alsook met verschillende internationale soundsystems zoals Sir David Rodigan, Herbalize It, Irie Crew, Warrior Sound, Guiding Star, Foundation Sound, Civalizee Foundation.. Ze deden de warm up voor internationale sterren zoals Mr Vegas, Konshens, Busy Signal, Etana, U-Roy, Horace "sleepy" Andy and Pablo Moses om er maar enkele te noemen.

Groove Station is: Bramma Shanti (selector/DJ), Fireman (MC), Jugglin Fuego (selector/DJ) en Lisa Bennett (live zang)


www.zomerinkortrijk.be | www.facebook.com/groovestationsound | www.facebook.com/soulinputradio
foto/bio Grooves Station Sound

vrijdag 26 juli 2013

Mick Jagger 70

Mick Jagger  (Dartford (Kent), 26 juli 1943), de legendarische frontman van de Britse band The Rolling Stones, is vandaag 70 geworden. En met zijn inmiddels 50-jarige muziekcarriere heeft deze "Jumpin' Jack Flash" er nog onverminderd zin in:


Ontdek zijn muziek, zowel zijn solo-werk als dat van The Rolling Stones, via de uitgebreide muziekcollecties van de Kortrijkse bib. Raadpleeg de online catalogus, ontleen je gratis cd's en begin alvast aan je rock 'n roll weekend!

Meer info: nl.wikipedia.org/wiki/Mick_Jagger, nl.wikipedia.org/wiki/Rolling_Stones

woensdag 24 juli 2013

Strandbibliotheek door Matali Crasset

(foto's (c) Philippe Piron)
Op het Romaniquette strand in het Franse Istres staat momenteel een strandbibliotheek van de Franse ontwerpster Matali Crasset. De conceptbibliotheek bestaat uit een metalen structuur die omringd wordt door drie kleurrijke schutplaatsen om de lezers te beschermen tegen de zon.

Vanbinnen is bibliotheek onderverdeeld in twee zones: in het midden een selectie van driehonderd boeken en rondom rond drie ruimtes die schaduw bieden aan de vakantiegangers. Het ontwerp ligt in de lijn van de gebruikelijke strandkiosken maar biedt ook heel wat leesplezier en -ontspanning voor alle strandgangers.

Je bib vergroot sowieso je vakantieplezier waar ze zich ook bevindt. Spring er dus zeker eens binnen tijdens de zomermaanden! 
Meer info: Matali Crasset

maandag 22 juli 2013

40 jaar Bruce Lee

Afgelopen weekend werd in Hongkong het 40-jarige overlijden van Bruce Lee (27 november 1940 – 20 juli 1973), de beroemde en geliefde Chinees-Amerikaanse vechtkunstenaar-acteur en stichter van Jeet Kune Do, herdacht. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste vechtkunstenaar-acteur van de 20ste eeuw. Zijn films zetten Hongkong in de internationale schijnwerpers en waren een belangrijke brug tussen de westerse en oosterse filmcultuur.

Bruce Lee speelde achtereenvolgens in de films "The Big Boss" (1971) en "Fist of Fury" (1972), die enorme hits werden in Hongkong. In het westen werd hij vooral bekend met de films "Way of the Dragon" (1972) en "Enter the Dragon" (1973).

In "Way of the Dragon" neemt Bruce Lee het op tegen Chuck Norris, een gevecht dat nu tot één van de hoogtepunten van de Kungfu filmgeschiedenis behoort. Deze beroemde scène kun je hieronder bekijken:


In de collecties van de Kortrijkse bibliotheek kun je heel wat materialen terugvinden over Bruce Lee, waaronder films, boeken en soundtracks. Raadpleeg hiervoor de online catalogus.

Meer info: www.brucelee.com, nl.wikipedia.org/wiki/Bruce_Lee

Bib Tipt: Zomerconcerten in Kortrijk - No Nonssens

Wie om één of andere reden deze zomer geen exotische oorden opzoekt en de vakantie in eigen stad doorbrengt, hoeft zich daarom zeker niet te vervelen.
In juli en augustus vormt het Kortrijkse Begijnhofpark wekelijks het decor voor leuke zomerconcerten. Dé ideale gelegenheid om vrienden te ontmoeten bij een lekker drankje maar vooral om te genieten van muzikaal talent van eigen bodem. Er is voor elk wat wils, diverse genres komen aan bod en ook lokale DJ's geven er een staaltje van hun kunnen.

Op donderdag 25 juli brengt No Nonssens ons hun eigen interpretatie van nummers die op de playlist van De Afrekening staan.


www.zomerinkortrijk.be | www.facebook.com/nononssens | "No Nonssens" in onze collectie
foto: No Nonssens

vrijdag 19 juli 2013

Zomerverlof 2013: Buurtbibliotheken Kortrijk

De zomervakantie is nu al een tijdje bezig en ook onze collega's van de buurtbibliotheken verheugen zich op hun verdiende vrije tijd!

Vanaf maandag 22 juli zijn alle Kortrijkse buurtbibliotheken gesloten tot en met 18 augustus.

Tijdens die periode kan je gewoon je materialen online verlengen of reserveren via onze catalogus. En vanzelfsprekend  kan je de ganse zomer doorlopend terecht in de centrale bibliotheek!

Meer info over onze sluitingsdagen vind je via www.kortrijk.be/bibliotheek/sluitingsdagen. Je kan ook altijd met je vragen telefonisch terecht op 056 27 75 00 of stuur ons een mailtje via bibliotheek@kortrijk.be.


donderdag 18 juli 2013

Bib Tipt: Vernissage Prozerijen, deel 2


Na hun succesvolle eerste editie van Prozerijen zetten Gwendoline Remmerie en Annelies Fraeyman een tweede vernissage op poten. En ook dit keer zijn hun proza-schilderijen een belichaming van beeld en spraak.

Vanaf vandaag tot en met 15 september zijn de gloednieuwe prozerijen te bezichtigen in het Viva Sara Kaffée. Daarna gaan ze opnieuw op tournee en willen ze hun werken 'actief op pad sturen'. Ook de Kortrijkse bib zal in het voorjaar van 2014 met plezier een aantal prozerijen tentoonstellen.

Annelies Fraeyman uit Sint-Lodewijk-Deerlijk is beeldend kunstenares en werkt als art director bij Lannoo Graphics. Daarvoor maakte ze als illustratrice de tekeningen voor o.a. Het kleine boek biddenMenslief, ik hou van je: vitamine voor het hart (Phil Bosmans) en Hé, doe je mee? (Hilde Van Haute).
De Kortrijkse Gwendoline Remmerie stelt tijdens de opening haar twee nieuwste boeken voor: Stilte ontmaskert en Woorden van zijn (verschijnt eind augustus). Ze schreef eerder al De fluisterboom en Schrijven voor het vuur, allebei terug te vinden in onze collectie.

www.prozerijen.be | www.facebook.com/Prozerijen

woensdag 17 juli 2013

Bib Tipt: Zomereditie Stadskrant Kortrijk

Maandelijks wordt de Stadskrant Kortrijk, het officieel maandblad van het stadsbestuur, gratis verdeeld onder alle inwoners van Kortrijk en deelgemeenten. Het bevat 'nuttig leesvoer' voor de bewoners, pendelaars, studenten, dagjesmensen en tal van informatie over culturele en sportieve activiteiten.

In de editie juli/augustus vind je o.a. tips voor een duurzame zomervakantie, een top tien van enkele gezellige buitenplekjes in Kortrijk,  leuke wandeltochten én de volledige evenementenkalender voor de komende zomermaanden!


Wist je trouwens dat je zowel het recentste nummer als de vorige uitgaves (tot 2009!) van de Stadskrant ook digitaal kan raadplegen via www.kortrijk.be/stadskrant

www.kortrijk.be/stadskrant | http://issuu.com/communicatie_kortrijk | www.zomerinkortrijk.be 

dinsdag 16 juli 2013

In de kijker: Themastanden juli 2013 (2)

Spannende zomer: Groot-Brittannië

Naar jaarlijkse gewoonte wordt het opnieuw een spannende zomer in de bib. Tijdens de vakantiemaanden dompelen we je naar aanleiding van de Zomer van het Spannende Boek opnieuw onder in de wereld van het misdaadgenre.
Vanaf vandaag zoeken we inspiratie in de Engelssprekende wereld en vind je in onze centrale bibliotheek een themastand waarin we de beste thrillers en misdaadfilms uit de Angelsaksische literatuur voor jou verzamelden. Neem bij je volgende bibbezoek zeker eens een kijkje en sla je voorraad thrillers in!

België op z'n best

Tijdens de laatste twee weken van juli zetten we alle schijnwerpers op België. Onze Nationale Feestdag én de kroning van een nieuwe koning zijn redenen genoeg om de themastand ‘België op z'n best' een prominente plaats in de bib te geven!

themastanden in de bib

maandag 15 juli 2013

Sprinters voor de maand juli 2013 - update

De sprinters voor juli bestaan uit volgende toppers:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

Bib Tipt: Zomerconcerten in Kortrijk - Stravns Wicked Vinyls

Wie om één of andere reden deze zomer geen exotische oorden opzoekt en de vakantie in eigen stad doorbrengt, hoeft zich daarom zeker niet te vervelen.
In juli en augustus vormt het Kortrijkse Begijnhofpark wekelijks het decor voor leuke zomerconcerten. Dé ideale gelegenheid om vrienden te ontmoeten bij een lekker drankje maar vooral om te genieten van muzikaal talent van eigen bodem. Er is voor elk wat wils, diverse genres komen aan bod en ook lokale DJ's geven er een staaltje van hun kunnen.

Op donderdag 18 juli 2013 pakt Stravns Wicked Vinyls uit met een gevarieerde set van stokoude Colombiaanse cumbia over Russische balkanska naar Nigeriaanse afrobeat. Het wordt zeker en vast een gezellige dansavond!

www.zomerinkortrijk.be
foto

vrijdag 12 juli 2013

Aanwinsten Film & Muziek Zomer 2013





Geniet met volle teugen van deze extra zomerportie film en muziek in de Kortrijkse bib. In onderstaande lijst vind je een overzicht van alle aanwinsten uit de zomercollecie van 2013 die je in de rekken kan ontdekken. De lijst "Aanwinsten Film en Muziek: Zomer 2013" kun je hier (pdf, 1.6mb) downloaden of je bekijkt die gewoon rechtstreeks via Scribd:




Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.
Om de nieuwste audiovisuele materialen te ontdekken kan je je ook op deze RSS-feeds abonneren: 
dvd's | cd's

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 11 juli 2013

Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten: 11 juli 2013

Naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag, 11 juli 2013, zijn zowel de centrale bibliotheek als alle buurtbibliotheken gesloten.
Vanaf morgen staat het ganse bibteam terug voor je klaar!

Tip: je materialen online verlengen of reserveren via onze catalogus kan vandaag natuurlijk wel.

onze sluitingsdagen

woensdag 10 juli 2013

Bib tipt: Zomerconcerten in Kortrijk - Frimout

Wie om één of andere reden deze zomer geen exotische oorden opzoekt en de vakantie in eigen stad doorbrengt, hoeft zich daarom zeker niet te vervelen.
In juli en augustus vormt het Kortrijkse Begijnhofpark wekelijks het decor voor leuke zomerconcerten. Dé ideale gelegenheid om vrienden te ontmoeten bij een lekker drankje maar vooral om te genieten van muzikaal talent van eigen bodem. Er is voor elk wat wils, diverse genres komen aan bod en ook lokale DJ's geven er een staaltje van hun kunnen.

Op onze Vlaamse Feestdag, donderdag 11 juli 2013, brengt Frimout ons vanaf 20 u. een Nederlandstalig optreden vol covers en eigen werk. Een ideale gelegenheid om er samen met de ganse familie van te genieten!


www.zomerinkortrijk.be | www.facebook.com/Frimoutband | "Frimout" in onze collectie

foto Frimout

dinsdag 9 juli 2013

'Separated' van Stan Lee Cole en Mark Borgions wint Blue Plum Animation Award

De Vlaamse geanimeerde muziekvideo "Separated"van Mark Borgions met muziek van singer-songwriter Stan Lee Cole, won de Critics Choice Award 2013 op het Amerikaanse Blue Plum Animation Festival. "Separated" vertelt het verhaal van koppels die uit elkaar gaan en zich letterlijk incompleet voelen zonder hun andere helft.

Stan Lee Cole won in mei al de eerste prijs gewonnen in de categorie "performance" op de 2012 International Songwriting Competition met zijn nummer Separated.

De overige awards van het festival:
  • Best of Student Award voor "Chicken or the Egg" van Christine Kim en Elaine Wu
  • Best of Professional Award voor "Vital Voices" van Aaron Kisner
  • Best of Independent Award voor "Light" van Tao Hu
  • Audience Choice Award voor "Legacy" Adam Floeck

Bib tipt: Zomerconcerten in Kortrijk - Frank Boeijen

Wie om één of andere reden deze zomer geen exotische oorden opzoekt en de vakantie in eigen stad doorbrengt, hoeft zich daarom zeker niet te vervelen.
In juli en augustus vormt het Kortrijkse Begijnhofpark wekelijks het decor voor leuke zomerconcerten. Dé ideale gelegenheid om vrienden te ontmoeten bij een lekker drankje maar vooral om te genieten van muzikaal talent van eigen bodem. Er is voor elk wat wils, diverse genres komen aan bod en ook lokale DJ's geven er een staaltje van hun kunnen.

Frank Boeijen bijt morgen, woensdag 10 juli 2013, om 20.30 uur de spits af!


www.zomerinkortrijk.be | "Frank Boeijen" in onze collectie

maandag 8 juli 2013

Zomeractie 'Vlieg' in de bib

Nog tot 1 september kunnen kinderen t.e.m. 12 jaar langskomen in de bib voor een gratis speurtocht. Wie vindt er de schatkist van Vlieg met daarin een kakelende verrassing en andere leuke prijzen? Maar eerst moeten er wel een aantal opdrachtjes, allemaal met als thema Kunst, tot een goed einde gebracht worden.

Vlieg wil kinderen t.e.m. 12 jaar meer goesting geven in cultuur! Gedurende de zomervakantie vind je in de bib affiches met daarop opdrachten. Wie ze vindt en de daarop vermelde opdrachten tot een goed einde brengt, krijgt tips om de schatkist van Vlieg te vinden. Je kan er leuke prijzen mee winnen. In de zoektocht staan kunstenaars centraal. De deelname aan de zomeractie is gratis en na je deelname krijg je een gadget.

Tip: op de benedenverdieping van de centrale bib maakten we een themastand waar alle opdrachten en aanwijzingen te vinden zijn!

www.uitmetvlieg.be/schattenjacht

Themalijst: Cuba…meer dan rum, sigaren en salsa




Geen exotische bestemmingen gepland deze zomer? Geniet dan gewoon van een heerlijke thuisvakantie in eigen stad en laat je inspireren (en transpireren) door de zwoele tonen van Cubaanse salsa, leer een mondje Spaans, geniet van een Cuba Libre ... Niks moet en alles mag!
De themalijst, "Cuba ... meer dan rum, salsa en sigaren" kan je hier downloaden of rechtstreeks bekijken op Scribd.

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.
Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

vrijdag 5 juli 2013

Bib tipt: programma Schouwburg Kortrijk 2013-2014

Ook benieuwd wat er volgend seizoen (2013-2014) op de culturele kalender van Schouwburg Kortrijk staat?
Haal dan de gratis seizoensbrochure in UiT in Kortrijk of in onze bibliotheek. Je kan het gevarieerde aanbod ook gewoon hieronder digitaal doorbladeren:



www.schouwburgkortrijk.be/programma | www.uitinkortrijk.be - UiT in Kortrijk (Schouwburgplein 14) is open op maandag t.e.m. vrijdag van 10 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 18 u. en gesloten op dinsdag en donderdagvoormiddag.


André Demedtsprijs 2013 voor Karel Van Eetveld

Morgen wordt in de Kortrijkse Budascoop de André Demedtsprijs 2013 uitgereikt aan Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

Voor de 42e keer kenden Marnixkringen Kortrijk Broel en Kleikop deze prijs toe, traditiegetrouw aan een persoon of vereniging die zich inspant voor de verdediging of bevordering van de Nederlandse taal en cultuur in de brede zin van het woord en op die manier in de voetsporen treedt van André Demedts, de Kortrijkse auteur naar wie de prijs werd vernoemd.

www.facebook.com/andredemedts | www.andredemedts.be | https://twitter.com/karelvaneetvelt

donderdag 4 juli 2013

In de kijker: themastanden juli 2013

Spannende zomer: Scandinavië

Naar jaarlijkse gewoonte wordt het opnieuw een spannende zomer in de bib. Tijdens de vakantiemaanden dompelen we je naar aanleiding van de Zomer van het Spannende Boek opnieuw onder in de wereld van het misdaadgenre.
Van 1 tot 15 juli zoeken we inspiratie in het Hoge Noorden. In onze centrale bibliotheek vind je nu een themastand waarin we de beste thrillersmisdaadfilms en -tv-series uit Scandinavië voor jou verzamelden. Neem bij je volgende bibbezoek zeker eens een kijkje en sla je voorraad thrillers in!

Reizen en reisverhalen

Tijdens de eerste twee weken van de zomervakantie krijgt de themastand ‘reizen en reisverhalen’ een prominente plaats in de bib. Reisverhalen, taal-, survival-,  of reisgidsen, ... je vindt er zeker en vast handige vakantielectuur!

themastanden in de bib

woensdag 3 juli 2013

Bib tipt: Liever Overdag 2013-2014

Het project ‘Op de koffie met...' bestaat nu sinds 1988 al vijfentwintig jaar. Het werd gaandeweg een merknaam voor en fijn, herkenbaar én vernieuwend podiumaanbod voor mensen met vrije tijd overdag. Kwaliteit en variatie stonden voorop, er was theater, muziek, dans en humor. En er was aandacht voor sfeer en betaalbaarheid: vandaar de voorstelling inclusief koffie & taart aan een scherpe prijs. Het initiatief breidde zich uit van het stadscentrum naar de Ontmoetingscentra in de deelgemeenten. De OuderenAdviesRaad sprong bij met een extra reductie voor leden van Kortrijkse ouderenverenigingen.

Anno 2013. Het aantal senioren in onze stad wordt echter alsmaar groter. Hun goesting in cultuur evenzeer. Naast de Schouwburg en Ontmoetingscentra zijn ook andere organisaties actief overdag. Vandaar de nieuwe naam, ‘Liever Overdag': een bundeling van het professionele dagaanbod aan podium, beeld, literatuur en culturele vorming. Met een koffie, een aperitiefje of een kom soep.

De brochure 'Liever Overdag' kan je nu al digitaal bekijken en vanaf 18 juni is ook de papieren versie beschikbaar, o.a. in de centrale bibliotheek en de tien buurtbibliotheken.


www.kortrijk.be

Sprinters voor de maand juli 2013

De sprinters voor juli bestaan uit volgende toppers:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

dinsdag 2 juli 2013

Nieuwe zomerfilmactie i.s.m. Budascoop

Voor de derde keer slaan de Budascoop en de Kortrijkse bibliotheek de handen in elkaar om een zomerfilmactie uit te werken. Dit jaar wordt de actie gekoppeld aan maar liefst twee wedstrijden.

Begin juli vind je in de centrale bibliotheek een themastand over Scandinavische thrillers. Wie het antwoord weet op de vraag (op de bladwijzers die je ter plaatse vindt), kan naast filmtickets voor Crime On Tour (Wallander: de gekwelde man, Snabba Cash II: Never Fuck Up en Camilla Läckberg: Oorlogskind) ook een biografie van Henning Mankell winnen.


In de laatste twee weken van augustus gaan we op zoek naar de beste verfilming. Wie zijn favorieten aan ons doorgeeft, kan het boek en de verfilming van datzelfde boek winnen. Wie weet pikt onze onschuldige hand jouw wedstrijdformulier uit de trommel!
Deze ‘poll’ komt er naar aanleiding van de vertoning van The Great Gatsby in de Budascoop en onze themastand Van boek naar doek die je van 12 augustus tot 31 augustus kan terugvinden in de centrale bibliotheek.

www.budakortrijk.be | www.lumierefilms.nl | themastanden in de bib

maandag 1 juli 2013

Gelezen: De Minnaars van de Stadsbib - Pol Bataillie


In het Weekblad Atlas (regio Kortrijk, 27/06/2013) lazen we onverwachts dit stukje poëzie, geschreven door Kortrijkzaan Pol Bataillie:

De Minnaars van de Stadsbib.
[Het Boek]

Reikhalzend als vriesganzen
speuren jong en oud naar favoriete boeken,
in de stadsbib, waar de stilte ingetogen is.
Gelauwerde auteurs, romantische liefdesintriges,
reisverhalen als lokvolgels
naar de Lotustuinen van Sen Yat San.
Rijen boeken, door zoveel handen gekoesterd
als vriend van den huize.

In de kinderbib is fantasie troef!
Ik zie in mijn verbeelding 'n riksja
met 'n lading kinderboeken naar de taaldreef rennen,
waar kinders lieve lettertjes en
warme woordjes ontdekken.
's Zomers rijd ik mee naar zee,
dicht bij de vloedlijn in 'n strandzetel,
en ver van storend strandgewoel.

De zeebries klappert even
in mijn bladerstel.
dat mag...

© Pol Bataillie

Zomerverlof 2013


Tijdens de vakantieperiode van 2013 zijn er enkele aanpassingen aan de openingstijden van de Kortrijkse bibliotheken:

  • De buurtbibliotheken zijn gesloten op donderdag 11 juli en van 22 juli t.e.m. 18 augustus 2013.
    Vergeet dus zeker niet om tijdig je vakantielectuur te halen in de buurtbibs. Je krijgt zelfs een extra lange uitleentermijn om onze vakantieperiode te overbruggen!
  • De centrale bibliotheek sluit de deuren op donderdag 11 juli en op donderdag 15 augustus 2013.
Prettige vakantie!

Overzicht alle sluitingsdagen | www.kortrijk.be/bibliotheek | 056 27 75 00