Vandaag: Vrij-Spraak 2014 met Sami Kalaï


Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Over liefde, verlangen en roze mythes
We kunnen alles kapot relativeren: de toestand in Syrië, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de werkloosheidscijfers, het glazen plafond,... Hoe veel plaats het cynisme in onze hoofden ook mag hebben, wat we in de praktijk nog altijd niet relativeren is de liefde. In het Brusselse Museum der Letteren en Manuscripten kan je nu zelfs de liefdesbrieven van grote figuren lezen in de tentoonstelling 'Je n'ai rien à te dire sinon que je t'aime'. Van Napoleon en de Russische tsaar Alexander II tot Edith Piaf en Hugo Claus: hun amoureuze zieleroerselen zijn nu open en bloot te bewonderen door mensen die er in wezen geen zaken mee hebben.
Vier avonden lang duiken we onder in de wereld van de 'Liefde, verlangen en roze mythes' en zoeken we een weg in haar roes en haar betovering.


Sami Kalaï - Liefde (z)onder voorbehoud
Liefde wordt vaak opgevat als was het een daad waaraan geen voorwaarden zijn verbonden. Een altruïstische geste. Alsof de liefde niets terugvraagt. Is dat wel zo? En anderzijds, is liefde onder voorwaarden dan wel echte liefde?
We bekijken deze vraag vanuit twee perspectieven: de liefde tussen moeder en kind en deze tussen partners en we proberen daarbij telkens aan te knopen bij de geschiedenis.

Sami Kalaï is klinisch psycholoog van opleiding. Hij werkt als docent psychologie en filosofie in het volwassenenonderwijs. Hij schreef de roman ‘Meneer Kalaï, geschiedenis van een schijnbeweging’.


Lezing door Sami Kalaï: Liefde (z)onder voorbehoud- woensdag 22.01.2014 van 19u30 tot 21u30 - 8 EUR (25 EUR/reeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be  

www.nadelunch.com/author/sami

0 reacties:

Een reactie posten