Herman de Coninckprijzen 2014


Traditiegetrouw werden ook dit jaar op Gedichtendag in de Antwerpse Arenbergschouwburg de Herman de Coninckprijzen 2014 uitgereikt.

De beste dichtbundel van het voorbije jaar werd geschreven door Paul Bogaert. Met Ons verlangen wint hij een geldsom van 6000 EUR.
Max Temmerman won met Beesten de Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Op Gedichtendag werd dit gedicht als gratis poster uitgedeeld bij de deelnemende boekhandels.
De jury besliste om dit jaar geen debuutprijs uit te reiken.
Paul Bogaert is ook een van die dichters die op de vele tongen en vele paradoxen van de moderne tijd zijn gedichten bouwt. In Ons Verlangen draagt Bogaert de van hem bekende, bizarre omarming van het ons omringende nog een stap verder dan in zijn eerdere bundels. Als geen ander weet Bogaert de taal van bezinningsdagen op kantoor, reclame, het jargon van hip holistisch management, gedachteloos parlando en andere taal die het zelden of nooit tot poëzie brengt naar zich toe te trekken. In zijn sterke, onvermijdelijke en confronterende gedichten fileert Bogaert met chirurgisch gereedschap het ongemak, de pijn en de onzekerheden van het alledaagse, onpoëtische leven.
Uit het juryrapport

De overige genomineerden waren Norbert De Beule, Tom Van de Voorde en Miriam Van hee.

www.boek.be

0 reacties:

Een reactie posten