Vrij-Spraak 2014: filmvoorstelling 'Beginners'


Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Over liefde, verlangen en roze mythes
We kunnen alles kapot relativeren: de toestand in Syrië, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de werkloosheidscijfers, het glazen plafond,... Hoe veel plaats het cynisme in onze hoofden ook mag hebben, wat we in de praktijk nog altijd niet relativeren is de liefde. In het Brusselse Museum der Letteren en Manuscripten kan je nu zelfs de liefdesbrieven van grote figuren lezen in de tentoonstelling 'Je n'ai rien à te dire sinon que je t'aime'. Van Napoleon en de Russische tsaar Alexander II tot Edith Piaf en Hugo Claus: hun amoureuze zieleroerselen zijn nu open en bloot te bewonderen door mensen die er in wezen geen zaken mee hebben.
Vier avonden lang duiken we onder in de wereld van de 'Liefde, verlangen en roze mythes' en zoeken we een weg in haar roes en haar betovering.


Film 'Beginners'

In Beginners komt de liefde in twee gedaanten aan bod. Hal, een vijfenzeventigjarige man (Christopher Plummer), komt zijn zoon vertellen dat hij homo is. Hij besluit dat het niet te laat is en verkent met volle teugen de gay scene. Na diens dood rommelt Oliver (Ewan McGregor) zelf aan met zijn nieuwe relatie. Vader en zoon blijven 'beginners'. Kunnen ze emotionele rust vinden en een savoir-vivre ontwikkelen? Leren ze zich verzoenen met de onvolmaaktheden van de ander en vooral van zichzelf?
Beginners is een - deels autobiografische - film die met veel liefde en respect gemaakt werd. Het is een intrigerende film die over veel méér dan alleen de liefde gaat. Met bovenop de commentaar van een filosoferende hond...

Filosoof Marc Van den Bossche (VUB) stelt de film voor en geeft na de vertoning commentaar.


Film 'Beginners'- woensdag 12.02.2014 van 19u30 tot 21u30 - 8 EUR (25 EUR/reeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be   

0 reacties:

Een reactie posten