Mediawijze lezingen in de bib: schrijf je in!


Van 19 april t.e.m. 27 april gaat de Digitale week 2014 door in gans Vlaanderen. Het gebruik van computer, internet, gsm en multimedia lijkt evident maar is dit niet voor iedereen. Veel gebruikers vinden hun weg niet in deze digitale wereld. De Digitale week streeft ernaar om de digitale kloof te verkleinen.  Tijdens de Digitale Week kan je deelnemen aan workshops, lezingen, multimedia-activiteiten, enz..., en dit steeds gratis of zeer goedkoop. De activiteiten zijn enorm divers en gericht op zowel de beginner als de gebruiker met meer ervaring.

Tijdens deze week organiseert de Kortrijkse bib samen met Vormingplus  drie boeiende, mediawijze lezingen: "Organiseer je leven met online tools" (di. 22 april), "Jan Jacobs over zijn digital detox" (woe. 23 april) en "Webshops: voordelig en betrouwbaar?" (do. 24 april). Een overzicht:
 • Organiseer je leven met online tools - dinsdag 22 april 2014

  Sommigen zweren bij een goede oude 'offline' agenda. Ze zijn verknocht aan het ritueel, waarbij ze diep snuivend en met gefronste wenkbrauwen heen en weer bladeren tot ze midden in het geritsel toch nog een vrij momentje vinden voor een volgende afspraak. Ze houden van het unieke karakter van hun beduimeld exemplaar, dat behalve als agenda ook dienst doet als adreslijst, to-do-lijst, notitie- en schetsboek, en als vergaarbak voor briefjes, bonnetjes, visitekaartjes, bierviltjes, enzoverder.

  Kunnen deze functies vandaag niet beter ingevuld worden met online diensten? Ja natuurlijk, argumenteren we in deze demo. Online diensten bieden veel meer functies en mogelijkheden, zoals automatische herinneringen, het delen van agenda's, het synchroniseren van contacten, notities, bestanden, enzoverder. We overlopen een aantal uiterst handige en gratis online diensten:

  - Google Apps of Outlook.com voor agenda en contactenbeheer
  - Todo lijsten (Todoist & Wunderlist)
  - Evernote
  - RSS-feeds (Feedly) & Google Currents
  - Dropbox/Skydrive/Google Drive

  Waar: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

  Wanneer:

  dinsdag 22 april 2014, 15u-17u30

  Inschrijven:

  056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

  Prijs:


  €3 (vooraf inschrijven noodzakelijk)

  Organisatie:

  Vormingplus, Openbare bibliotheek Kortrijk
 • Jan Jacobs over zijn experiment 'digital detox' - woensdag 23 april 2014

  "Digitaliteit": we kunnen en willen er niet om heen. Na nauwelijks twintig jaar zijn mobiele telefoons en het internet overal en lijken de begrippen on- en offline achterhaald. Parallel hiermee verschijnen tal van publicaties die wijzen op de psychologische en (anti)sociale impact van deze digitaliteit. En de laatste tijd kun je haast geen krant of tijdschrift meer open slaan of je leest over digitale detox, het offlinedieet en mensen die experimenteren met online/offline. De Nederlandse student journalistiek, Bram van Montfoort, schreef een dagboek met zijn ervaring met 'één jaar offline'.

  Dichter bij huis, en kleiner van opzet, daagde het programma Volt actrice Joy Anna Thielemans uit om haar smartphone voor één week in te ruilen voor een klassieke GSM. Boeiende experimenten allemaal die bovendien anderen inspireren om mee in het experiment te stappen. Jan Jacobs, coach en psychotherapeut en een hechte relatie met zijn iphone ging alvast het experiment aan en komt hierover getuigen.

  Breng je lunchpakket mee!

  Waar:Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

  Wanneer:woensdag 23 april 2014, 12u30-14u

  Inschrijven:056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be
  Prijs:€3 (vooraf inschrijven noodzakelijk)

  Organisatie:Vormingplus, Openbare bibliotheek Kortrijk
 • Webshops: voordelig, maar ook betrouwbaar? - donderdag 24 april 2014

  In deze workshop verkennen we een aantal populaire 'productcategorieën' op het web: reizen, elektronica & multimedia, tweedehandsmarkt, veilingen, groepsaankopen, muziek, boeken, ... Bij elk van die productgroepen gaan we op zoek naar overzichtelijke, gebruiksvriendelijke, en voordelige webshops.

  We overlopen ook een aantal aandachtspunten bij het online shoppen. Volgende aspecten komen aan bod:

  - veiligheid: sterke paswoorden, beveiligde verbindingen, de reputatie van een winkel of verkoper checken
  - het verloop van een online aankoop ('chekout'-procedure)
  - betalingsmogelijkheiden: debet- of creditkaart, Paypal, rembours, ...
  - wat als het fout loopt? (garantie, verzekering, dienst na verkoop, ...)

  Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen, etc)

  Waar:

  Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

  Wanneer:

  donderdag 24 april 2014, 15u-17u30

  Inschrijven:

  056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be
  Prijs: 

  €3 (vooraf inschrijven noodzakelijk)

  Organisatie:

  Vormingplus, Openbare bibliotheek Kortrijk
Het volledig programma van de Digitale Week 2014 in Kortrijk vind je op www.kortrijk.be/digitaleweek.

Meer info: www.kortrijk.be/digitaleweek of 056 27 75 00

0 reacties:

Een reactie posten