Bib tipt: Erfgoeddag 2014


Op zondag 27 april 2014 is het Erfgoeddag. Een hele dag lang kun je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Je gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers.

In Kortrijk wordt de befaamde Paasfoor op die dag in de kijker gezet. De kermis heeft een rijke geschiedenis en een lange traditie. De foor speelde altijd een belangrijke rol in het maatschappelijk leven. In een tijd toen er nog geen internet, televisie of betaald verlof was, bood de kermis een venster op de wereld. De mensen kwamen zich vergapen aan exotische fenomenen, wetenschappelijke snufjes en wereldwonderen.

Via een pop-up tentoonstelling en een erfgoedparcours ontdek je boeiende verhalen en kermisanekdotes. De Kortrijkse familie Semay is de rode draad in een veelzijdig en wijdvertakt netwerk van kleurrijke figuren.
Het cultuurcentrum brengt een generatieoverschrijdend programma rond het thema van de ‘forains’, met interviews, film, theater, spijs en drank en ander vermaak . Dit voor de gelegenheid op locatie in de Magneet. Het Erfgoedhuis is de draaischijf waarrond een mallemolen van tijdloos plezier zich beweegt.
Ook andere erfgoedthema’s komen aan bod : de oorlogsgruwel in de tentoonstelling "Beschadigd België" in het Rijksarchief; Morse als communicatiemiddel (Erfgoedhuis); verhalen van stadsgenoten uit andere culturen (Erfgoedhuis); of de opfrissing van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Erfgoeddag Kortrijk - 27.04.14 - 10u tot 18u - gratis - diverse locaties in Kortrijk - info: www.geschiedenisvankortrijk.be of 056 277424

0 reacties:

Een reactie posten