Bob den Uylprijs 2014 voor Lieve Joris

Zaterdag vond in Amsterdam voor de elfde keer een prijsuitreiking plaats van de VPRO Bob den Uyl Prijs. Het was de Vlaamse schrijfster Lieve Joris die door de jury als winnaar bekroond werd voor haar boek Op de vleugels van de draak. Een eervolle vermelding werd toegekend aan Raoul de Jong voor De grootsheid van het al.
Lieve Joris reisde voor haar boek in het kielzog van Afrikaanse handelaars naar China om inzicht te krijgen in de relatie die zich tussen deze twee culturen ontwikkelt. Ze zocht aansluiting bij zowel Afrikanen als Chinezen die ze met haar prachtige pen een stem en een gezicht geeft. Joris maakt in 'Op de vleugels van de draak' mondiale kwesties inzichtelijk en invoelbaar door de lezer een blik te gunnen in de levens van gewone mensen. Met dit caleidoscopische boek slaagt ze erin te doen wat in reisboeken maar zo zelden lukt: onze horizon verbreden.
uit het juryrapport
Dit waren de andere genomineerden van 2014:
Joris van Casteren - Het been in de IJssel
Marcel van Engelen - Het kasteel van Elmina
Rudi Rotthier - De naakte perenboom: op reis met Spinoza
Laura Starink - Duitse wortels

Ter nagedachtenis van auteur Bob den Uyl wordt de gelijknamige prijs sinds 2004 jaarlijks uitgereikt aan het beste Nederlandstalige journalistieke of literaire reisboek van het voorbije kalenderjaar. De winnende auteur ontvangt telkens een bedrag van € 7500.

boeken.vpro.nl/vprobobdenuylprijs.html | www.lievejoris.nl | raouldejong.nl

0 reacties:

Een reactie posten