In memoriam: Egied Vanhoonacker

De Kortrijkse oogarts en verzamelaar Egied Vanhoonacker overleed op 22 juni ll. op 87-jarige leeftijd. Deze geboren en getogen Kortrijkzaan vestigde zich vanaf 1958 als oogarts in zijn geboortestad.
In navolging van zijn vader interesseerde hij zich voor verleden en heden van de Groeningestad. Als zeventienjarige scholier nam hij vlak na de bombardementen van 1944 foto’s van de getroffen plekken.

Hij zal vooral herdacht worden als verzamelaar en auteur van enkele gedegen werken over zijn stad. We vermelden hier enkel De iconografie van Kortrijk (1977), Duizend Kortrijkse Straten (1986), Kortrijk 14-18 (1994) en Het herbergleven in Kortrijk (2002).
Daarnaast schreef hij tal van artikels onder meer voor het heemkundige tijdschrift De Leiegouw waarvan hij bestuurslid was. Vanaf het begin van de jaren 1990 en dat tot 2006 was hij voorzitter van de vzw Stedelijke Musea en van het Kortrijkse Comité voor Straatnaamgeving. Tot op het einde bleef hij zich actief inzetten voor het Kortrijkse erfgoed. Wat er met zijn immense verzamelingen zal gebeuren, is niet geweten.

Egied Vanhoonacker wordt morgen, zaterdag 28 juni 2014, om 11 u. begraven in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk.

1 opmerking:

  1. Oprechte dank voor uw geweldige werken die u nalaat over de geschiedenis van de stad Kortrijk en uw inspannigen om hun gesneuvelde zonen te vereeuwigen met een straatnaam. R.I.P. dokter.

    BeantwoordenVerwijderen