Vandaag: Het Penhuis met Monika van Paemel

Het Penhuis ontvangt vandaag Monika van Paemel met als gastheer Dominique Bibau.

Monika van Paemel (°1945) is de Grote Dame van de Vlaamse Letteren. Geboren aan de vooravond van een nieuwe tijd, met name het einde van WO II, maakte haar een kind van een generatie kunstenaars die zich met een fel engagement zullen verzetten tegen oorlog en geweld in de wereld. Ze publiceerde romans, verhalen en essays. Haar meesterwerk De vermaledijde vaders (1985), onmiddellijk herkend als een van de belangrijkste boeken van onze literatuur, is met verschillende prijzen bekroond (in 1988 met de Staatsprijs voor Proza) en werd in een aantal talen vertaald. Haar proza wordt gekenmerkt door een fragmentarische structuur, een grote polemische en poëtische kracht en een lyrisch - associatieve schrijfwijze. Haar vakmanschap wordt ook niet door allerlei dogma’s gehinderd. Elk boek vormt een innig getuigenis van een vrouw die het schrijverschap afwijst als het niet over de hele lijn verantwoord kan worden door het leven dat er aan de basis van ligt.

Gastheer Dominique Bibau (°1977) is een mens met een mening. Hij studeerde Germaanse taal - en letterkunde in Leuven, daarna werkte hij enkele jaren als radiojournalist en eindredacteur. Nu is hij werkzaam als leerkracht Nederlands - Engels. Hij publiceerde kortverhalen in diverse bladen. Afgelopen jaar verscheen zijn eerste roman Trage wegen. Hij won o.a. de Ward Ruyslinckprijs 2010, las gedichten op het poëzie-evenement Dichters in de Prinsentuin, was laureaat VPRO-wedstrijd Duizend Woorden, won de VDAB - wedstrijd De Eerste Keer, haalde de selectie Toekomstschrijvers, enz.

Het Penhuis met Monika van Paemel | zondag 19 oktober 2014 | 10.30 u. | Sint-Annazaal, Begijnhof Kortrijk | vvk € 7 (inclusief reservatiekost) - add € 8 - EYCA € 5 (telkens drankje inbegrepen)
hetpenhuis.blogspot.com - www.facebook.com/hetpenhuis - www.schouwburgkortrijk.be - www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis

tekst Gie Devos

0 reacties:

Een reactie posten