maandag 31 maart 2014

Boekenleeuw en Boekenpauw 2014


In Muntpunt Brussel werd de jeugdboekenweek traditiegetrouw afgesloten met de prijsuitreiking van de Boekenleeuw en Boekenpauw 2014. De twee winaars wonnen elk 10 000 EUR en kregen uit handen van juryvoorzitter Christel Van Dyck een mooie trofee en chocoladen boek.

De prijs voor het best geschreven Nederlandstalige jeugdboek, de Boekenleeuw, werd uitgereikt aan Jef Aerts voor het boek Groter dan een droom. De illustraties zijn van Marit Törnqvist.

Jef Aerts: Het was al een hele eer om met twee boeken tegelijk op de shortlist te staan. Nu ben ik ongelooflijk blij dat ik de Boekenleeuw krijg voor Groter dan een droom. Dit boek ligt me erg nauw aan het hart. En ik hoop dat het dankzij deze prijs nog heel veel kinderen én volwassenen zal weten te raken.

De Boekenpauw voor beste geïllustreerde kinder- of jeugdboek was voor Het hondje dat Nino niet had van Anton Van Hertbruggen. De tekst is van Edward van de Vendel.
Anton Van Hertbruggen: Zo´n grote prijs winnen met mijn eerste boek is een enorm mooie erkenning! Echt een fantastische verrassing!´
Daarnaast werden ook enkele eervolle vermeldingen uitgereikt.
Boekenwelpen
Boekenpluimen
www.boek.be | www.boekenbeesten.be | www.jefaerts.be | antonvanhertbruggen.blogspot.com‎‎

vrijdag 28 maart 2014

Mediawijze lezingen in de bib: schrijf je in!


Van 19 april t.e.m. 27 april gaat de Digitale week 2014 door in gans Vlaanderen. Het gebruik van computer, internet, gsm en multimedia lijkt evident maar is dit niet voor iedereen. Veel gebruikers vinden hun weg niet in deze digitale wereld. De Digitale week streeft ernaar om de digitale kloof te verkleinen.  Tijdens de Digitale Week kan je deelnemen aan workshops, lezingen, multimedia-activiteiten, enz..., en dit steeds gratis of zeer goedkoop. De activiteiten zijn enorm divers en gericht op zowel de beginner als de gebruiker met meer ervaring.

Tijdens deze week organiseert de Kortrijkse bib samen met Vormingplus  drie boeiende, mediawijze lezingen: "Organiseer je leven met online tools" (di. 22 april), "Jan Jacobs over zijn digital detox" (woe. 23 april) en "Webshops: voordelig en betrouwbaar?" (do. 24 april). Een overzicht:
  • Organiseer je leven met online tools - dinsdag 22 april 2014

    Sommigen zweren bij een goede oude 'offline' agenda. Ze zijn verknocht aan het ritueel, waarbij ze diep snuivend en met gefronste wenkbrauwen heen en weer bladeren tot ze midden in het geritsel toch nog een vrij momentje vinden voor een volgende afspraak. Ze houden van het unieke karakter van hun beduimeld exemplaar, dat behalve als agenda ook dienst doet als adreslijst, to-do-lijst, notitie- en schetsboek, en als vergaarbak voor briefjes, bonnetjes, visitekaartjes, bierviltjes, enzoverder.

    Kunnen deze functies vandaag niet beter ingevuld worden met online diensten? Ja natuurlijk, argumenteren we in deze demo. Online diensten bieden veel meer functies en mogelijkheden, zoals automatische herinneringen, het delen van agenda's, het synchroniseren van contacten, notities, bestanden, enzoverder. We overlopen een aantal uiterst handige en gratis online diensten:

    - Google Apps of Outlook.com voor agenda en contactenbeheer
    - Todo lijsten (Todoist & Wunderlist)
    - Evernote
    - RSS-feeds (Feedly) & Google Currents
    - Dropbox/Skydrive/Google Drive

    Waar: Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

    Wanneer:

    dinsdag 22 april 2014, 15u-17u30

    Inschrijven:

    056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be

    Prijs:


    €3 (vooraf inschrijven noodzakelijk)

    Organisatie:

    Vormingplus, Openbare bibliotheek Kortrijk
  • Jan Jacobs over zijn experiment 'digital detox' - woensdag 23 april 2014

    "Digitaliteit": we kunnen en willen er niet om heen. Na nauwelijks twintig jaar zijn mobiele telefoons en het internet overal en lijken de begrippen on- en offline achterhaald. Parallel hiermee verschijnen tal van publicaties die wijzen op de psychologische en (anti)sociale impact van deze digitaliteit. En de laatste tijd kun je haast geen krant of tijdschrift meer open slaan of je leest over digitale detox, het offlinedieet en mensen die experimenteren met online/offline. De Nederlandse student journalistiek, Bram van Montfoort, schreef een dagboek met zijn ervaring met 'één jaar offline'.

    Dichter bij huis, en kleiner van opzet, daagde het programma Volt actrice Joy Anna Thielemans uit om haar smartphone voor één week in te ruilen voor een klassieke GSM. Boeiende experimenten allemaal die bovendien anderen inspireren om mee in het experiment te stappen. Jan Jacobs, coach en psychotherapeut en een hechte relatie met zijn iphone ging alvast het experiment aan en komt hierover getuigen.

    Breng je lunchpakket mee!

    Waar:Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

    Wanneer:woensdag 23 april 2014, 12u30-14u

    Inschrijven:056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be
    Prijs:€3 (vooraf inschrijven noodzakelijk)

    Organisatie:Vormingplus, Openbare bibliotheek Kortrijk
  • Webshops: voordelig, maar ook betrouwbaar? - donderdag 24 april 2014

    In deze workshop verkennen we een aantal populaire 'productcategorieën' op het web: reizen, elektronica & multimedia, tweedehandsmarkt, veilingen, groepsaankopen, muziek, boeken, ... Bij elk van die productgroepen gaan we op zoek naar overzichtelijke, gebruiksvriendelijke, en voordelige webshops.

    We overlopen ook een aantal aandachtspunten bij het online shoppen. Volgende aspecten komen aan bod:

    - veiligheid: sterke paswoorden, beveiligde verbindingen, de reputatie van een winkel of verkoper checken
    - het verloop van een online aankoop ('chekout'-procedure)
    - betalingsmogelijkheiden: debet- of creditkaart, Paypal, rembours, ...
    - wat als het fout loopt? (garantie, verzekering, dienst na verkoop, ...)

    Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen, etc)

    Waar:

    Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk

    Wanneer:

    donderdag 24 april 2014, 15u-17u30

    Inschrijven:

    056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be
    Prijs: 

    €3 (vooraf inschrijven noodzakelijk)

    Organisatie:

    Vormingplus, Openbare bibliotheek Kortrijk
Het volledig programma van de Digitale Week 2014 in Kortrijk vind je op www.kortrijk.be/digitaleweek.

Meer info: www.kortrijk.be/digitaleweek of 056 27 75 00

donderdag 27 maart 2014

Themalijst: Over kunstenaars en klassieke muziek... een selectie biografische films en boeken




Twee iconen uit de kunstwereld zijn er sinds dit jaar niet meer: Jan Hoet (1936-2014) en Gerard Mortier (1943-2014). Daarom een hommage aan deze twee groten van de hedendaagse cultuur.
Daarnaast is de themalijst een selectie geworden van biografieën over schilders en klassiek muziek, met boeken en films voor jong en minder jong. Meer materialen zijn zoals steeds te vinden in onze catalogus.
De themalijst kan je hier bekijken of downloaden via deze link.



Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 26 maart 2014

Foto's Jeugdboekenweek: Lezing Evelien Devlieger



Op maandag 24 maart 2014 konden de leerlingen van de Kortrijkse Basisschool Sint-Jozef en Rodenburg genieten van een boeiend voorleesuurtje van schrijfster Evelien De Vlieger.


eveliendevlieger.wordpress.com

meer foto's van de jeugdboekenweek kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

dinsdag 25 maart 2014

Inktaap 2014 voor Tommy Wieringa



De Nederlandse auteur Tommy Wieringa viel bij de 1500 deelnemende leerlingen uit zo'n 120 scholen het meest in de smaak. Zij riepen zijn roman Dit zijn de namen (Libris Literatuurprijs 2013) dan ook uit tot winnaar van de Inktaap 2014. Gisteren ontving Tommy Wieringa zijn prijs in Rotterdam.

De overige genomineerden waren Oek de Jong (Pier en oceaan), Ruth San A Jong (De laatste parade) en Peter Terrin (Post Mortem), die respectievelijk de Gouden Boekenuil, de Caraïbische nominatie en de AKO Literatuurprijs op hun naam schreven.

Het doel van de Inktaap is om de middelbare scholieren uit het Nederlandse taalgebied te stimuleren om Nederlandstalige boeken uit te wisselen met andere leerlingen, docenten en scholen. Daarbij worden ze geconfronteerd met de keuze die de professionele jury's maakten van de belangrijkste Nederlandstalige literaire prijzen.

De Inktaap is een initiatief van o.a. de Nederlandse Taalunie, CANON Cultuurcel en Stichting Lezen Nederland.

www.inktaap.org

Foto's Jeugdboekenweek: Lezing Jan De Kinder



Op donderdag 20 maart 2014 konden de leerlingen van basisschool Sint-Vincentius Bissegem genieten van een boeiend voorleesuurtje met de kamishibai van auteur en illustrator Jan De Kinder.


www.jandekinder.be

meer foto's van de jeugdboekenweek 2014 kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 24 maart 2014

Foto's Jeugdboekenweek: Martine vertelt 'gevaarlijke' verhaaltjes!



Op zaterdag 22 maart 2014 kwam Martine onze jongste bezoekers spannend gevaarlijke verhaaltjes vertellen!



meer foto's van de jeugdboekenweek 2014 kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Foto's Jeugdboekenweek: Lezing Moniek Vermeulen



Op vrijdag 21 maart 2014 konden de leerlingen van de Kortrijkse Damiaanschool en Rodenburg genieten van een boeiend voorleesuurtje van jeugdschrijfster Moniek Vermeulen.


www.moniekvermeulen.be


meer foto's van de jeugdboekenweek 2014 kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

zaterdag 22 maart 2014

Foto's: Overnachten in buurtbibliotheek Lange Munte



De tweede en derdegraads leerlingen van Freinetschool De Baai beleefden donderdag 20 maart een 'gevaarlijke' avontuur. Samen met jeugdauteur Koen D'haene brachten ze nacht door tussen de boeken van buurtbibliotheek Lange Munte. Het werd een gezellige en spannende avond...



meer foto's van de jeugdboekenweek 2014 kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

vrijdag 21 maart 2014

Bib Tipt: Kunstenfestival 'Storm op komst'



Stormopkomst is een avontuurlijk festival voor kinderen en volwassenen, met veel aandacht voor beeldende kunst, muziek, architectuur, mediakunst: kunstvormen die weinig aan bod komen buiten de centrumsteden, en al zeker niet voor kinderen. Theater, dans, literatuur, film en kunsteducatieve workshops maken het feest compleet. Het jaarlijkse festival nodigt kinderen tot circa 14 jaar en hun (groot)ouders of leerkrachten uit om samen nieuwe dingen te ontdekken en te verkennen in de Warande (Turnhout).
Het volledige programma van Stormopkomst 2014  (22 tot 26 maart) kan je hier ontdekken.

Omdat kinderarmoede meer is dan een gebrek aan voedsel en water, verzamelde Helmut Lotti zo'n zestig artistieke zielen (o.a. Reinhilde Decleir en Tutti Fratelli, Saskia De Coster, Katelijne Damen, Stijn Meuris, Stef Kamil Carlens , Carll Cneut, Anne Provoost) om samen een videoclip te maken: Armoe the movie.
En dit tegen Kinderarmoede, voor (culturele) participatie. Vorige week gaf Helmut Lotti hierover nog een mooi interview in Café Corsari.


Stormopkomst | 22 - 26 maart 2014 | de Warande (Turnhout) | stormopkomst.be | www.facebook.com/stormopkomstfestival | www.kinderarmoedefonds.be

donderdag 20 maart 2014

Foto's: Boterhammen in de Bib met Hans Vandeweghe




Op maandag 17 maart 2014 was Hans Vandeweghe te gast tijdens Boterhammen in de Bib. Hij had het o.a. over de druk op sportlui om steeds beter te presteren, de hoge verwachtingen van sportwereld en media, de roep van het publiek en de hypocrisie in het dopingdebat.



meer foto's van onze bibliotheekactiviteiten via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

woensdag 19 maart 2014

Foto's Jeugdboekenweek: buurtbibliotheek Bellegem





meer foto's van de jeugdboekenweek 2014 kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Vandaag: Vrij-Spraak met Ann Van Sevenant


Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Over liefde, verlangen en roze mythes
We kunnen alles kapot relativeren: de toestand in Syrië, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de werkloosheidscijfers, het glazen plafond,... Hoe veel plaats het cynisme in onze hoofden ook mag hebben, wat we in de praktijk nog altijd niet relativeren is de liefde. In het Brusselse Museum der Letteren en Manuscripten kan je nu zelfs de liefdesbrieven van grote figuren lezen in de tentoonstelling Je n'ai rien à te dire sinon que je t'aime. Van Napoleon en de Russische tsaar Alexander II tot Edith Piaf en Hugo Claus: hun amoureuze zieleroerselen zijn nu open en bloot te bewonderen door mensen die er in wezen geen zaken mee hebben.
Vier avonden lang duiken we onder in de wereld van de 'Liefde, verlangen en roze mythes' en zoeken we een weg in haar roes en haar betovering.


De mythe van de geweldloze liefde

Doorgaans wordt liefde voorgesteld als harmonieus en vredevol. Maar klopt dit beeld met de werkelijkheid? Is liefde – met inbegrip van de seksuele relatie - ontdaan van conflicten of geweld?

Het ideaal dat buiten ons bereik ligt, kan inderdaad ook een bron van onvrede zijn. Vooral als de averechtse effecten worden geaccentueerd en het ideaal blokkerend werkt. Paradoxaal genoeg is het streven naar geweldloosheid in dat geval de oorzaak van geweld. Toch is dat geen reden om het ideale beeld van de liefde (het beeld van de ideale liefde) overboord te gooien. Als onbereikbaar ideaal kan het een stimulerende en hoopgevende factor bevatten. De goddelijke liefde van Plato of de 'verte-liefde' van Nietzsche zijn daar voorbeelden van. En daarmee treedt het belang van een - niet mis te verstane - afstand in de liefdesrelatie op de voorgrond.

Ann Van Sevenant is doctor in de Wijsbegeerte en schreef o.a. Filosofie in honderd woorden, Levenswerk en Kleine filosofie van het vrijen.


De mythe van de geweldloze liefde - woensdag 19.03.2014 van 19.30 u. tot 21.30 u. - 8 EUR (€ 25 / reeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be   

Foto's Jeugdboekenweek: Lezing Koen D'haene

dinsdag 18 maart 2014

Sprinters van de maand maart 2014 (2)

De sprinters voor maart 2014 zijn volgende toppers:

Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

Foto's: Het Penhuis met Charles Ducal





meer foto's van onze bibliotheekactiviteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

maandag 17 maart 2014

Digitale Week 2014 in Kortrijk: het programma

Van 19 april t.e.m. 27 april gaat de Digitale week 2014 door in gans Vlaanderen. Het gebruik van computer, internet, gsm en multimedia lijkt evident maar is dit niet voor iedereen. Veel gebruikers vinden hun weg niet in deze digitale wereld. De Digitale week streeft ernaar om de digitale kloof te verkleinen. Tijdens de Digitale Week kan je deelnemen aan workshops, lezingen, multimedia-activiteiten, enz..., en dit steeds gratis of zeer goedkoop. De activiteiten zijn enorm divers en gericht op zowel de beginner als de gebruiker met meer ervaring.

Voor het 6de jaar op rij is er ook in Kortrijk opnieuw een ruim aanbod. De Kortrijkse bibliotheek, OCMW Kortrijk, Vormingplus, CVO-VIVO en Mentor vzw slaan de handen in elkaar en bieden je een resem aan laagdrempelige activiteiten aan. Volg een workshop PC-EHBO, werken in de 'Cloud', ontdek de wereld van tablets of wordt mediawijzer dankzij verschillende, boeiende lezingen. Tijdens de 'Digibazar' kun je doorlopend terecht met je computerproblemen of krijg je advies. Je kan er ook rondneuzen bij diverse, informatieve standjes.

Schrijf je in voor deze activiteiten en ontdek een nieuwe (digitale) wereld! Bekijk hieronder het programma:
  • Organiseer je leven met online tools - dinsdag 22 april 2014
  • Jan Jacobs over zijn 'digital detox' - woensdag 23 april 2014
  • Webshops: voordelig maar ook betrouwbaar? - donderdag 24 april 2014
  • Digibazar - zaterdag 26 april 2014
  • Beheer je logins en wachtwoorden - zaterdag 26 april 2014
  • Digidokter: PC-beveiliging en onderhoud - zaterdag 26 april 2014
  • Ontdek de iPad of iPhone (iOS) - zaterdag 26 april 2014
  • Ontdek de Android tablet - zaterdag 26 april 2014
  • Ontdek de Windows 8.x tablet of PC - zaterdag 26 april 2014
  • De beste Smartphone of tablet apps - zaterdag 26 april 2014
  • PC-EHBO - zaterdag 26 april 2014
  • Werken in de Cloud - zaterdag 26 april 2014
Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Meer info en inschrijvingen: www.kortrijk.be/digitaleweek

Vandaag: Boterhammen in de bib met Hans Vandeweghe


Dat hier en daar een geprepareerde renner meefietst, weet iedereen. Maar sinds de jaren negentig schijnt doping in de wielersport eerder regel dan uitzondering te zijn, met de affaire Armstrong als triest dieptepunt. Maar ook tal van andere sporten gaan niet vrijuit. Hoe moet het verder?

Hans Vandeweghe was sportjournalist en is sinds 2011 directeur van de Wielerbond Vlaanderen. Hij doceert Geopolitiek van de Sport (VUB en KHBO Brugge). Hij schreef Wie gelooft die coureurs nog? over doping in het wielrennen en andere sporten.

Hans Vandeweghe heeft het over de druk op sportlui om steeds beter te presteren, de hoge verwachtingen van sportwereld en media, de roep van het publiek en de hypocrisie in het dopingdebat.

Hans Vandeweghe: Doping in de sport | maandag 17 maart 2014 | 12.15 u. - 13.15 u. | € 5 / € 2,5 (European Youth Card) | Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk | tickets en info via www.vormingplusmzw.be of 056 26 06 00

Hans Vandeweghe in onze collectie

zondag 16 maart 2014

Vandaag: Het Penhuis met Charles Ducal

Het Penhuis ontvangt vandaag Charles Ducal met als gastvrouw van dienst Anneleen De Coux.

Charles Ducal (°1952) maakte een opmerkelijk debuut met zijn poëziebundel Het huwelijk in 1987. Datzelfde jaar verscheen een aantal van zijn gedichten in de geruchtmakende bloemlezing Twist met ons, met poëzie van Dirk Van Bastelaere, Erik Spinoy en Bernard Dewulf.
Voor zijn bundel In inkt gewassen, een intieme en tegelijk politieke dichterlijke zelfbevraging, kreeg Ducal de eerste Herman de Coninckprijs. In 2010 schreef Ducal het Gedichtendagessay Alle poëzie dateert van vandaag, een pleidooi om het lezen van poëzie, via het onderwijs, te bevorderen.
In 2012 werd Charles Ducal zestig jaar. Toen verscheen de verzamelbundel Alsof ik er haast ben. Hij kreeg talrijke literaire onderscheidingen.

Gastvrouw Anneleen De Coux (°1978) studeerde Germaanse Talen aan de Vrije Universiteit Brussel en promoveerde er op een studie over de metapoëzie van Jacques Hamelink. Zij is redactielid van Poëziekrant, vast medewerkster van Deus ex Machina en schrijft verder geregeld over hedendaagse Nederlandstalige poëzie voor o. a . De leeswolf en Ons Erfdeel.

Het Penhuis: Charles Ducal | 16.03.2014 van 10.30 u. tot 12.15 u. | Oranjerie van het broelmuseum, Broelkaai 6, Kortrijk | 7 euro (drankje inbegrepen) | reserveren via 'Uit in Kortrijk' is aan te raden, 056 23 98 55

http://hetpenhuis.blogspot.com| www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis
cc merlijn Doomernik

vrijdag 14 maart 2014

Foto's: Tentoonstelling Jan d'Olieslager


Vanaf vandaag kan je tot 17 april 2014 enkele unieke collages van kunstenaar Jan d’Olieslager komen bekijken in de exporuimte van onze centrale bibliotheek.


Collages bestaan al heel lang, enkele grote kunstenaars als Picasso, Georges Braque, Max Ernst en natuurlijk Kurt Schwitters hebben hun eigen collages gemaakt.
In zijn collages gebruikt Jan d'Olieslager materiaal met een eigen karakter of ziel, dat sporen van een verleden draagt. Zo vind je in zijn werk omslagen en pagina’s van oude boeken, bladzijden uit kranten of tijdschriften en handgeschreven teksten. Al deze elementen worden samengebracht met onverwachte andere materialen tot ze een nieuw en natuurlijk geheel vormen. 

Tentoonstelling Jan d'Olieslager | 15.03 - 17.04.2014 | Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 | tijdens de openingsuren | bibliotheek@kortrijk.be, 056 27 75 00
www.dj-art.bewww.kortrijk.be/bibliotheek

donderdag 13 maart 2014

Bib Tipt: Gevaar! Boekenbom


Pas op een boM! Opzij! Kijk links en rechts! Spring! Kruip! Vlucht! Zoek… en win een boekenbon!

Tijdens de Jeugdboekenweek zal LINC op verschillende ‘gevaarlijke’ plaatsen in Vlaanderen een boekenbom verstoppen.
Wie als eerste de bom vindt, wint een boekenbon om een leuk kinderboek mee te kopen. Wie inspiratie nodig heeft, kan zich laten leiden door 'de gevaarlijke lijst'.
Kijk uit, want het gevaar loert om de hoek!
Dwaal door bossen onder het alziend oog van de boze heks.
Kijk goed om je heen! Omzeil diepe valkuilen in het voetspoor van reuzen.
Let op voor de trol, hij woont in een holle boom en springt tevoorschijn uit het niets!
Spits je oren! Hoor je zombies en spoken huilen of… is het de wind maar?
De GPS-coördinaten, foto's en extra hints over de schuilplaatsen kan je op morgen, 14 maart, vanaf 16 u. stipt terugvinden op de website. Er zit een boekenbom verstopt ergens in de regio's GentHasseltLeuven en Mechelen.

Veel succes!

www.linc-vzw.be | www.jeugboekenweek.be

© bron tekst 

woensdag 12 maart 2014

Vrij-Spraak: De mythe van de geweldloze liefde - Ann Van Sevenant


Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Over liefde, verlangen en roze mythes
We kunnen alles kapot relativeren: de toestand in Syrië, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de werkloosheidscijfers, het glazen plafond,... Hoe veel plaats het cynisme in onze hoofden ook mag hebben, wat we in de praktijk nog altijd niet relativeren is de liefde. In het Brusselse Museum der Letteren en Manuscripten kan je nu zelfs de liefdesbrieven van grote figuren lezen in de tentoonstelling Je n'ai rien à te dire sinon que je t'aime. Van Napoleon en de Russische tsaar Alexander II tot Edith Piaf en Hugo Claus: hun amoureuze zieleroerselen zijn nu open en bloot te bewonderen door mensen die er in wezen geen zaken mee hebben.
Vier avonden lang duiken we onder in de wereld van de 'Liefde, verlangen en roze mythes' en zoeken we een weg in haar roes en haar betovering.


De mythe van de geweldloze liefde

Doorgaans wordt liefde voorgesteld als harmonieus en vredevol. Maar klopt dit beeld met de werkelijkheid? Is liefde – met inbegrip van de seksuele relatie - ontdaan van conflicten of geweld?

Het ideaal dat buiten ons bereik ligt, kan inderdaad ook een bron van onvrede zijn. Vooral als de averechtse effecten worden geaccentueerd en het ideaal blokkerend werkt. Paradoxaal genoeg is het streven naar geweldloosheid in dat geval de oorzaak van geweld. Toch is dat geen reden om het ideale beeld van de liefde (het beeld van de ideale liefde) overboord te gooien. Als onbereikbaar ideaal kan het een stimulerende en hoopgevende factor bevatten. De goddelijke liefde van Plato of de 'verte-liefde' van Nietzsche zijn daar voorbeelden van. En daarmee treedt het belang van een - niet mis te verstane - afstand in de liefdesrelatie op de voorgrond.

Ann Van Sevenant is doctor in de Wijsbegeerte en schreef o.a. Filosofie in honderd woorden, Levenswerk en Kleine filosofie van het vrijen.


De mythe van de geweldloze liefde - woensdag 19.03.2014 van 19.30 u. tot 21.30 u. - 8 EUR (€ 25 / reeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be   

Woutertje Pieterse Prijs 2014 voor Marjolijn Hof

Vorige week werd in Amsterdam voor de 27e keer de Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt. De Nederlandse schrijfster Marjolijn Hof won de prijs voor haar boek De regels van drie. Zij ontving een geldbedrag van 15000 EUR en een mooie oorkonde.

Het boek is een krachtig pleidooi tegen de betutteling, van kinderen en van ouderen. Ook dat overtuigde ons: de auteur romantiseert de relatie tussen jong en oud niet, maar schetst een authentiek portret van een jongen en een oude man die ondanks vele verschillen uitgroeien tot zielsverwanten met eenzelfde doel. Het pleidooi tegen de betutteling vertaalt zich ook naar de manier waarop de auteur haar verhaal aan de lezer presenteert: op een subtiele manier die veel ruimte laat voor de eigen invulling en verbeelding van de lezer.
Uit het juryrapport

De Woutertje Pieterse Prijs dankt z'n naam aan het gelijknamige boek van Multatuli. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kinder- of jeugdboek van bijzondere kwaliteit, zowel naar taal en inhoud als vormgeving en illustraties. De Stichting Woutertje Pieterse Prijs wil hiermee de kwaliteit van de Nederlandstalige kinderliteratuur bevorderen.

www.woutertjepieterseprijs.nl | www.marjolijnhof.nl

dinsdag 11 maart 2014

Aanwinsten Film en Muziek: maart 2014



Bekijk hieronder de 'nieuwe lentecollectie' cd's en dvd's van 2014, vanaf nu uitleenbaar in de bib. De volledige aanwinstenlijst kan je raadplegen via Scribd of hier downloaden.




Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips. Om de nieuwste audiovisuele materialen te ontdekken kan je je ook op deze RSS-feeds abonneren: dvd's | cd's

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Sprinters van de maand maart 2014 (1)

De sprinters voor maart 2014 zijn volgende toppers:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

maandag 10 maart 2014

Foto's: Theatervoorstelling 'Keek eens door het vensterraam'


Op zaterdag 1 maart vond in onze bibarena de première plaats van de theatervoorstelling Keek eens door het vensterraam.

Keek eens door het vensterraam" vertelt het verhaal van een jongen die een klap te verwerken heeft. Over vluchten in fantasie als noodzaak. En over de noodzaak van fantasie.
Boem…tegen een boom. Snel gereden. Te plots een bocht. Waldo is de enige met geluk. Met enkel schrammen op zijn armen. Een litteken voor het leven. In zijn hoofd één vraag: "Was er geen plaats voor de boom voorbij de bocht?" Geen huis in de omtrek. Het bos is niet ver. Over stronken, onder takken, dwars door beken gaat Waldo op de vlucht voor de klap, weg van de boom.
Samen met Dieter Van Obberghen kiest Filip Vandemeulebroecke voor kleinschalig verteltheater met livemuziek. Ideaal voor in een klein, gezellig hoekje. Na Alles op zijn tijd is Keek eens door het vensterraam de tweede productie van De Trawanten.


meer foto's van onze activiteiten kan je bekijken via www.flickr.com/photos/bibliotheekkortrijk

Vandaag: boekvoorstelling Eveline Vanhaverbeke


Vanavond om 20 uur komt Eveline Vanhaverbeke haar nieuw boek Verborgen Prelude voorstellen in de lokalen van KU Leuven Kulak.

In Verborgen Prelude, een spannende historische roman, vertelt Vanhaverbeke het verhaal van twee jonge vrouwen op zoek naar avontuur en liefde in de negentiende eeuw. Centraal in het verhaal staat het pianostuk van Frédéric Chopin: een prelude die onder moeilijke omstandigheden werd gecomponeerd en wel een héél bijzondere uitwerking heeft op iedereen die het stuk hoort.

Eveline Vanhaverbeke (°1971) is een Kortrijkse schrijfster die in 2010 debuteerde met de historische roman  De kleur van de sterren. Ze studeerde Romaanse taal- en letterkunde aan de KU Leuven.

De lezing is een initiatief van Markant, de Kortrijkse leeskringen en de Stuurgroep Cultuur van het Postuniversitair Centrum van de KU Leuven Kulak. Inschrijven kan enkel online via
http://puc.kuleuven-kulak.be/PAV/inschrijvingsformulier?code=2247.

Boekvoorstelling Eveline Vanhaverbeke | maandag 10 maart 2014 | onthaal vanaf 19.30 u. | KU Leuven Kulak, Etienne Sabbelaan 53, 8500 Kortrijk | 8 euro (incl. drankje) | online inschrijven

vrijdag 7 maart 2014

Themalijst: Karaoke



Karaoke is misschien geen kunstvorm maar het biedt wel een absolute garantie op plezier tijdens feestjes onder vrienden en familie thuis, op café of in het clublokaal. Dus waar wacht je nog op? Voel je Oya Lélé, verfijn je techniek en bekwaam je verder in Karaoke of het 'playbacken' met de hulp van onze themalijst.
Klik hier voor de online versie hier om deze lijst te downloaden. Of doorzoek zelf in onze catalogus via het trefwoord karaoke.

Indiegames in je bib - maart: 'Guacamelee' en 'Jack Lumber'

In de centrale bib van Kortrijk vind je op de benedenverdieping de "Gameroom". Hier kun je niet alleen gratis zowat 200 videogames op Xbox360, Playstation 3 en Wii ontlenen. Je kunt er ook games spelen op de twee grote tv-schermen en de twee game-pc's.

Behalve de reguliere titels kun je ook maandelijks twee indie (onafhankelijk uitgegeven) games ontdekken op de game-pc's in de gameroom. Voor maart zijn dit de knotsgekke actiegames "Guacamelee" en "Jack Lumber".

Bij de game-pc's vind je telkens een korte uitleg en een handleiding over de game. Uitleg en trailers van beide games vind je hieronder:

Guacamelee!

Guacamelee! is een actie en platform game dat in 2013 door de Canadese game studio Drinkbox Studios werd ontwikkeld voor PC (Windows/Linux), Mac OSX, Playstation 3 en Playstation Vita. De game is geïnspireerd op traditionele Mexicaanse cultuur en folklore en dat merk je door de kleurrijke grafische stijl en de vreemde personnages.

In Guacamelee! speel je met Juan Aguacate, een Mexicaanse agave boer en ongeluksvogel, die beslist om een ‘luchador’ (Mexicaanse worstelaar) te worden en de wereld te redden wanneer de dochter van ‘El Presidente’ wordt gekidnapt door Carlos Calaca, een boosaardig skelet. Het verhaal speelt zich in en rond een klein Mexicaans dorpje af waar je als speler wisselt tussen verschillende dimensie de ‘levende’ en de ‘dode’ wereld.



Jack Lumber

Maak kennis met Jack Lumber, een houthakker met superkrachten. Een boom stuurde zijn grootmoederje naar de eeuwige jachtvelden en nu wil Jack wraak nemen. Hij haat bomen, houdt van dieren, haat bomen. Zeiden we dat twee keer? Wel, Jack haat écht bomen.

Toon hen wie de baas is Jack! Met zijn machtige bijl vliegen boomstammen, siroopflessen, explosieven en bosbewoners door de lucht. Niets of niemand ontsnapt hem. Dankzij het magische ‘Lumbertime’ vertraag je even de tijd en teken je het pad uit dat zijn bijl zal volgen. Help Jack zoeken naar de schuldige boom die zijn grootmoedertje om zeep hielp!

Jack Lumber werd in 2012 door de Amerikaanse indie ontwikkelaar Owlchemy Labs (‘Aaaaaculus!’, ‘Shoot Many Robots!’) gemaakt en is inmiddels beschikbaar voor tablets (iOS en Android) en PC/MAC (Windows, OSX, Linux).



donderdag 6 maart 2014

Bib Tipt: Grenzeloos | Passerelle


Voor het derde jaar op rij organiseert Stad Kortrijk het podiumproject ROOTS met de OKAN-klassen van VTI en Middenschool Driehofsteden. In deze OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers starten jongeren tussen 12 en 18 jaar uit diverse landen om Nederlands te leren. Ondertussen leren zij over onze cultuur en worden ze begeleid om het volgende schooljaar in te stappen in het reguliere onderwijs. Via ROOTS kunnen de jongeren zich van hun creatieve kant laten zien.

Dit jaar ligt dit artistieke traject in handen van Passerelle. In vijftien sessies daagt Pol Coussement veertig anderstalige jongeren uit om zich via beeld, beweging, muziek of taal creatief te uiten en dit tot een gebalde voorstelling te maken.
Als thema werd gekozen voor Grenzeloos. Taal en cultuur lijken immers op het eerste gezicht obstakels die hen begrenzen. Door creatief samen te werken overstijgen de jongeren deze obstakels en bewegen ze met een grenzeloze goesting en nieuwsgierigheid.
Op woensdag 2 april is er in Budascoop een toonmoment voor de scholen en om 19 u. ook voor het brede publiek.

Toonmoment 'Grenzeloos' | woensdag 2 april 2014 | 19 u. | Budascoop Kortrijk
www.passerellevzw.be | www.okankortrijk.be | www.okan-kortrijk.be

woensdag 5 maart 2014

Collages van Jan D’Olieslager te zien in de Kortrijkse bib

Van 15 maart tot 17 april 2014 stelt kunstenaar Jan D’Olieslager enkele van zijn unieke collages tentoon in de centrale bibliotheek, Leiestraat 30 in Kortrijk. Collages bestaan al heel lang. Grote kunstenaars als Picasso, Bracque, Max Ernst en natuurlijk Kurt Schwitters hebben collages gemaakt.

In de collages van Jan D’Olieslager werd materiaal gebruikt die een eigen karakter heeft, die sporen van een verleden draagt. Zo vind je in het werk van D’Olieslager omslagen en pagina’s van oude boeken, bladzijden uit kranten of tijdschriften en handgeschreven teksten. Al deze elementen worden samengebracht met onverwachte andere materialen tot ze een nieuw en natuurlijk geheel vormen. 

Je kan de tentoonstelling bezichtigen tijdens de openingsuren van de centrale bibliotheek, van maandag tot vrijdag tussen 10 u. en 18.30 u. en op zaterdag van 10 u. tot 16 u.

www.dj-art.bewww.kortrijk.be/bibliotheek, bibliotheek@kortrijk.be, 056 27 75 00.

Wereldoorlog I, een keuzelijst






videomontage : Kortrijk Bezet 14-18

De Eerste Wereldoorlog ('14-'18) wijzigde grondig de geschiedenis van ons land van en de hele wereld. In 2014 wordt dan ook de 100e 'verjaardag' van deze historische gebeurtenis herdacht.
Ook wij als bibliotheek dragen ons steentje bij met de uitgebreide keuzelijst 100 jaar Eerste Wereldoorlog met daarin een ruime selectie uit de vele informatieve boeken, verhalen, muziek en films met een link met de Groote Oorlog. Dit is uiteraard slechts een greep uit onze collectie. Het volledige aanbod kan je doorzoeken via deze link.
Uiteraard gaan wij regelmatig berichten via deze blog, twitter en facebookpagina, o.a. over nieuwe titels die over dit thema verschijnen in onze collectie.
De volledige themalijst over Wereldoorlog I kan je hier downloaden of hier online raadplegen.
Wij verwijzen ook graag terug naar onze vorige berichten: Kortrijkse oorlogskranten 14-18: bekijk online en Bib tipt: educatieve website 'Kortrijk bezet.

dinsdag 4 maart 2014

TipTopTien maart 2014

Onze TipTopTien bestaat telkens uit een tiental leuke en interessante leestips die maandelijks worden geselecteerd uit onze uitgebreide jeugdcollectie.

De TipTopTien maart 2014 kun je hier alvast downloaden of bekijken via Scribd:


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopsuggestie indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 25 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 3 maart 2014

'Bekdichtzitstil': over ADHD en andere labels

"Toen ik jong was bestond ADHD nog niet". Met dit citaat is meteen de toon gezet voor de voorstelling "Bekdichtzitstil", een ode aan het wild spelende kind van Regisseur Raven Ruëll. Maar is het zo eenvoudig als dit citaat beweert? Creëren we een probleem als we kinderen een ADHD of ander label geven of zorgt het label ervoor dat een kind de omkadering krijgt dat het nodig heeft.

Prof. Stijn Vanheule, klinisch psycholoog verbonden aan de UGent, verkent op dinsdag 11 maart 2014 met ons het landschap van ADHD, licht toe wat we wetenschappelijk weten en vooral nog niet weten over ADHD en andere labels. Daarna gaan we in gesprek met mensen die dagdagelijks in aanraking komen met ADHD, binnen hun beroepscontext of privé, met regisseur Raven Ruëll en met u. Een avond waarop je bijna niet kunt stil blijven zitten…

Wie naar de lezing komt kan de voorstelling bekijken aan € 7 (i.p.v. € 11). Voor speeldata kijk opwww.antigone.be.

Een samenwerking van: Theater Antigone, Vorming Plus en Bibliotheek Kortrijk

Lezing en debat 'Bekdichtzitstil': over ADHD en andere labels - dinsdag 11.03.14 - 19u30 - 21u30 - €5 - Theater Antigone, Overleiestraat 47, Kortrijk - Info en tickets: 056 26 06 00 ofwww.vormingplusmzw.be/bekdichtzitstil-over-adhd-en-andere-labels (inschrijven op voorhand)

Boterhammen in de bib 2014: Hans Vandeweghe - Doping in de sport


Dat hier en daar een geprepareerde renner meefietst, weet iedereen. Maar sinds de jaren negentig schijnt doping in de wielersport eerder regel dan uitzondering te zijn, met de affaire Armstrong als triest dieptepunt. Maar ook tal van andere sporten gaan niet vrijuit. Hoe moet het verder?

Hans Vandeweghe was sportjournalist en is sinds 2011 directeur van de Wielerbond Vlaanderen. Hij doceert Geopolitiek van de Sport (VUB en KHBO Brugge). Hij schreef Wie gelooft die coureurs nog? over doping in het wielrennen en andere sporten.

Hans Vandeweghe heeft het over de druk op sportlui om steeds beter te presteren, de hoge verwachtingen van sportwereld en media, de roep van het publiek en de hypocrisie in het dopingdebat.

Hans Vandeweghe: Doping in de sport | maandag 17 maart 2014 | 12.15 u. - 13.15 u. | € 5 / € 2,5 (European Youth Card) | Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk | tickets en info via www.vormingplusmzw.be of 056 26 06 00

Hans Vandeweghe in onze collectie