vrijdag 30 mei 2014

Gouden Strop en Schaduwprijs 2014 voor Donald Nolet

Tijdens de Avond van het Spannende Boek werd gisteren in Amsterdam de Gouden Strop 2014 uitgereikt. De Nederlandse auteur Donald Nolet werd door de jury verkozen als winnaar met zijn debuutroman Versleuteld.
De andere genomineerden voor de Gouden Strop 2014 waren:
De Gouden Strop wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandstalige thriller van het voorbije jaar. Het is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) en werd vernoemd naar het boek De Gouden Strop van Joop van den Broek. De winnaar krijgt € 1000 en een kunstwerk van Marianne van den Heuvel.


Samen met de bekendmaking van de Gouden Strop-winnaar wordt ook telkens de Schaduwprijs uitgereikt. En de jury koos opnieuw voor debuutschrijver Donald Nolet die  deze prijs op zijn naam schrijven.
Op de shortlist voor de Schaduwprijs 2014 stonden ook deze auteurs:
De Schaduwprijs, prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, werd voor het eerst uitgereikt in 1997 om beginnende auteurs in het misdaadgenre te stimuleren. Elke winnaar krijgt een geldsom van € 1000 en een kunstwerk van Daan Jippes.

www.maandvanhetspannendeboek.nl

donderdag 29 mei 2014

Alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken zijn vandaag gesloten!


Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag, donderdag 29 mei 2014, gesloten ter gelegenheid van Hemelvaart.
Vanaf vrijdag 30 mei staat het volledige bibteam weer tot je dienst!

sluitingsdagen van de Kortrijkse (buurt)bibliotheken

© foto Alexander Steinhof 

dinsdag 27 mei 2014

Expo in de bib: 'Pimp je steen'



‘Pimp je steen’ is één van de acties waarmee stad Kortrijk probeert geld in te zamelen voor de heropbouw van San Francisco  in de Filipijnen. Deze stad in de provincie Cebu werd vorig jaar zwaar getroffen door tyfoon Haiyan. Het idee van ‘Pimp je steen’ is eenvoudig: bakstenen krijgen een nieuwe betekenis en worden nadien verkocht.

Sommige stenen werden gesigneerd, andere werden een kunstwerk of kregen een functionele waarde. Zo staan er nu in de centrale bibliotheek ook een aantal 'ontwikkelde stenen' te kijk. Het gaat om bakstenen die 'gepimpt' werden door o.a. de groepsleden van Triggerfinger en Woonzorgcentrum De Weister.
De bakstenen zijn nog te bekijken tot 6 juni. Een bod doen op één van de bakstenen kan nu al via Kapaza, op Sinksenzondag (8 juni) wordt de rest per opbod verkocht.


www.kortrijk.be/kortrijkforlife  | www.kortrijk.be

maandag 26 mei 2014

Bob den Uylprijs 2014 voor Lieve Joris

Zaterdag vond in Amsterdam voor de elfde keer een prijsuitreiking plaats van de VPRO Bob den Uyl Prijs. Het was de Vlaamse schrijfster Lieve Joris die door de jury als winnaar bekroond werd voor haar boek Op de vleugels van de draak. Een eervolle vermelding werd toegekend aan Raoul de Jong voor De grootsheid van het al.
Lieve Joris reisde voor haar boek in het kielzog van Afrikaanse handelaars naar China om inzicht te krijgen in de relatie die zich tussen deze twee culturen ontwikkelt. Ze zocht aansluiting bij zowel Afrikanen als Chinezen die ze met haar prachtige pen een stem en een gezicht geeft. Joris maakt in 'Op de vleugels van de draak' mondiale kwesties inzichtelijk en invoelbaar door de lezer een blik te gunnen in de levens van gewone mensen. Met dit caleidoscopische boek slaagt ze erin te doen wat in reisboeken maar zo zelden lukt: onze horizon verbreden.
uit het juryrapport
Dit waren de andere genomineerden van 2014:
Joris van Casteren - Het been in de IJssel
Marcel van Engelen - Het kasteel van Elmina
Rudi Rotthier - De naakte perenboom: op reis met Spinoza
Laura Starink - Duitse wortels

Ter nagedachtenis van auteur Bob den Uyl wordt de gelijknamige prijs sinds 2004 jaarlijks uitgereikt aan het beste Nederlandstalige journalistieke of literaire reisboek van het voorbije kalenderjaar. De winnende auteur ontvangt telkens een bedrag van € 7500.

boeken.vpro.nl/vprobobdenuylprijs.html | www.lievejoris.nl | raouldejong.nl

vrijdag 23 mei 2014

Themalijst: Wereldbeker Voetbal Brazilië 'Daar is 'em '





Olé olé olé olé en daar is 'em, daar is 'em . Nee, dit zijn geen literaire quotes van bekende schrijvers, wel twee kreten die we de eerstkomende weken wel vaker zullen horen. Of zelf zullen roepen, gekluisterd aan het scherm al schreeuwend je favoriete ploeg aanmoedigend.
Om nu al in de Braziliaanse WK-sfeer te komen en je kennis over het voetbal aan te scherpen, stelden wij een lijst samen van jeugdboeken, romans, cd's en lp's vol clubliederen.
Die lijst kan je hier via Scribd raadplegen of hier downloaden.

Wat voor velen een feest is, is voor anderen een 'kwelling'. Dus is er geen bal op de tv? Geen probleem, we hebben nog een fantastische collectie in huis waarmee je het volledige WK kan overleven...


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

cc foto

donderdag 22 mei 2014

Sinksenverkoop 2014

Eén keer per jaar verkoopt de bibliotheek materialen die niet langer deel uitmaken van de collectie. Op Sinksenzondag staan we dus terug met een uitgebreide verkoopstand van zo'n 13 meter op de stoep vóór de bib. Vanaf ’s morgens vroeg kan je kiezen uit een groot aanbod aan romans, reisgidsen, kunstboeken, prentenboeken, strips, cd’s en nog heel wat meer. En het belangrijkste is dat alles wordt verkocht aan budgetvriendelijke prijzen!
Kortom, hét ideale moment om een stapeltje vakantielectuur in te slaan, de kleinkinderen te verrassen of de klasbibliotheek wat aan te vullen! We selecteerden voor elk wat wils.
Maar wees er tijdig bij want op is op!

Sinksenverkoop | zondag 8 juni 2014 | vanaf 7 u. | vóór de centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk | www.kortrijk.be/sinksen

woensdag 21 mei 2014

Sprinters van de maand mei 2014 (2)

De sprinters voor mei 2014 zijn volgende toppers:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

dinsdag 20 mei 2014

Expo in de bib: (n)iets over politiek

In IPSOC (VIVES hogeschool, studiegebied sociaal-agogisch werk) liep begin mei het project '(N)iets over politiek'.
Hierbij kregen studenten, docenten, gasten en passanten de kans zich politiek uit te drukken. Wie dit wou, kon een statement, een idee, een vraag, zijn of haar politiek aanvoelen of beleving neertikken op één van de oude schrijfmachines in de hall.
De uitdaging was niet meer dan dat. Tijdens de week tokkelden directie, de equipe poetsvrouwen, het zesde leerjaar van meester Alain, ijverige senioren, een kok, een bibliothecaris, menig student … met plezier hun tekst(je).

Er kwamen geen politici langs want(n)iets over politiek ging immers niet over partijpolitiek of het juiste kleur bekennen, ondanks de verkiezingen. Neen, de actie plaatste de politiek of het politieke in het dagdagelijkse leven van iedereen. Herkenbaar als gespreksonderwerp onder vrienden of in de vereniging, als herinnering aan de tafelgesprekken thuis, als een te koesteren droom of wens voor een betere wereld.

Nog tot eind deze maand is een impressie van dit project en een selectie van de schrijfsels te bekijken in exporuimte.

maandag 19 mei 2014

Bib Tipt: Festival van Vlaanderen in Kortrijk - Arnoud Noordegraaf /Mikae Natsuyama (A.M.)



Het poëtische A.M. balanceert subtiel tussen film en hedendaagse kameropera. Geïnspireerd door de boeken van Haruki Murakami verkent Arnoud Noordegraaf het geheimzinnige Tokyo ‘by night’.
A.M. overspant een nacht van zonsondergang tot zonsopgang waarin twee zwervende jonge mensen elkaar ontmoeten. Tokyo is een instrument met twaalf miljoen snaren. Met een microfoon verzamelt het hoofdpersonage het geluid van die snaren. Intussen lijkt hij in die wirwar van stadsgeluiden vooral zichzelf te zoeken. In het Westen worden we geboren als individu. In de strakke Japanse sociale structuur is het moeilijker om je persoonlijke identiteit te ontwikkelen.
Als ‘engel van de nacht’ bezingt mezzosopraan Mikae Natsuyama de prachtige filmbeelden. De muziek is ingetogen en versterkt de nachtelijke sfeer van Tokyo die aan je voorbijgaat op twee filmschermen.


Festival van Vlaanderen in Kortrijk 2014 | www.festivalkortrijk.be

zaterdag 17 mei 2014

Themastand: Anders Zijn


Naar aanleiding  van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (vandaag, 17 mei) maakten we een themastand rond het thema ‘Anders zijn’. Daar verzamelden we een selectie interessante boeken en films rond holebiseksualiteit. Je vindt deze stand nog de hele maand mei in het Forum van de centrale bibliotheek. Een handig overzicht van alle materialen vind je bovendien in onze vernieuwde themalijst Holebi: boek en film.

themastanden in de bib

vrijdag 16 mei 2014

Studeren in de bibliotheek - Oranje Zaal als stille studieruimte

Tijdens de komende blokperiode kunnen studenten niet alleen terecht in de bibliotheek om te studeren maar vooral in onze Oranje Zaal die voor enkele weken opnieuw een rustige en stille studieruimte wordt.
Alle studenten zijn welkom tijdens de openingsuren van de centrale bibliotheek en dat van
26 mei tot en met 28 juni 2014.

Bezoekers die in de centrale bib iets komen lezen, opzoeken of ontlenen hoeven zich geen zorgen te maken. We zorgen er voor dat er altijd voldoende zitplaatsen vrij blijven.

Studeren in de Oranje Zaal kan tijdens de openingsuren van de centrale bibliotheek met uitzondering van zaterdag 21 juni (open vanaf 13.30 u., n.a.v. Digidokter) en donderdag 5, vrijdag 6 en zaterdag 7 juni (volledig gesloten, n.a.v. de Sinksenverkoop).

donderdag 15 mei 2014

Themastand: Verkiezingen 2014


Op zondag 25 mei 2014 trekken alle Belgen naar de stembus. We verkiezen die dag de leden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het Vlaamse Parlement en het Europese Parlement. Wil je je kennis over de reilen en zeilen van de politiek in ons land graag wat bijschaven? En hoe zit het nu precies met Europa?
Een antwoord op al deze vragen vind je nog tot 25 mei in onze themastand ‘Verkiezingen 2014’.

themastanden in de bib

woensdag 14 mei 2014

Indiegames in de bib - mei: 'Braid' en 'Beatbuddy Tale of the Guardians'

In de centrale bib van Kortrijk vind je op de benedenverdieping de "Gameroom". Hier kun je niet alleen gratis zowat 200 videogames op Xbox360, Playstation 3 en Wii ontlenen. Je kunt er ook games spelen op de twee grote tv-schermen en de twee game-pc's.

Behalve de reguliere titels kun je ook maandelijks twee indie (onafhankelijk uitgegeven) games ontdekken op de game-pc's in de gameroom. Voor mei zijn dit "Braid" en "Beatbuddy: Tale of the Guardians". Bij de game-pc's vind je telkens een korte uitleg en een handleiding over de game. Uitleg en trailers van beide games vind je hieronder:

Braid



Braid
is een platform- en puzzelgame waarbij je speelt met Tim die een prinses probeert te redden van een monster. Doorheen het spel ontdek je echter een ingewikkelder verhaal waarbij steeds duidelijker wordt waarom Tim dit avontuur beleeft. De Amerikaanse ontwikkelaar van het spel, Jonathan Blow, ontwikkelde het spel namelijk als een soort kritiek op de clichés die je tegenkomt in veel games, o.a. "held redt (hulpeloos) meisje".

In Braid loop, spring en klim je doorheen de verschillende levels en los je puzzels op. Om je vijanden te verslaan kun je op hen springen net als een traditioneel platformspel. Een belangrijk element in de game is de mogelijkheid om, ongelimiteerd, de tijd terug te draaien, zelfs wanneer je sterft. De game is onderverdeeld in zes werelden die je één voor één doorloopt. Elk van de werelden kun je via Tim’s huis binnentreden en opnieuw spelen.

Braid werd, na drie jaar ontwikkeling, in 2008 uitgebracht op Xbox 360 en in 2009 op PC, Mac en Playstation 3. Jonathan Blow was, met zijn game, een van de indie ontwikkelaars die aan bod kwamen in de bekroonde documentaire Indiegame : the Movie.

Beatbuddy: Tale of the Guardians



Beatbuddy: Tale of the Guardians
is een handgetekend actiespel waarbij beats, tonen en muziek een grote rol spelen. Je speelt met Beatbuddy een mysterieus wezen dat wakker wordt en een avontuur begint om zijn geliefde land Symphonia te redden van de legers van Prince Maestro. Als Beatbuddy beweeg en maak je gebruik van de levende omgeving op een uniek, interactieve soundtrack van artiesten zoals Austin Wintory, Sabrepulse en Parov Stelar.

Beatbuddy werd ontwikkeld door de Duitste studio Threaks en in 2013 gepubliceerd op PC (Steam, Linux) en Mac.

dinsdag 13 mei 2014

Haikuwedstrijd 'De Fluweelboom' in Kortrijk


Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan richt de West-Vlaamse haikuvereniging De Fluweelboom in samenwerking met het stadsbestuur van Kortrijk een Nederlandstalige haikuwedstrijd in.

Deelnemen kan in twee categorieën:

1. thema Kortrijk: één van de vele aspecten van de stad moet in de haiku verwerkt worden

2. vrij thema: elk onderwerp naar keuze kan behandeld worden in de haiku

Iedere deelnemer mag drie haiku's inzenden per categorie, deze mogen uiteraard nooit eerder gepubliceerd of verschenen zijn onder welke vorm ook. Het volledige wedstrijdreglement kan je hier nalezen.

fluweelboom.wordpress.com

maandag 12 mei 2014

Oefen het digitaal stemmen in je (buurt)bib!


Nog tot en met donderdag 15 mei kan iedereen de stemcomputers eens uitproberen in de centrale bibliotheek of in één van de buurtbibliotheken. Ook in de dienstencentra en het stadhuis staan er demotoestellen waar je het digitaal stemmen kan oefenen.

Wil je in groep eens komen oefenen met de stemcomputers? Maak dan een afspraak met het educatief team van de bib via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00.
bel 1777 | burgerzaken@kortrijk.be | www.kortrijk.be/stemmen | www.kortrijk.be/verkiezingen | verkiezingen2014.belgium.be

woensdag 7 mei 2014

E-boeken in de bibliotheek


TER INFO: dit pilootproject werd in mei 2015 stopgezet. Alle actuele info over onze e-readers vind je via www.kortrijk.be/bibliotheek/eboeken.

Dankzij een pilootproject van Bibnet, de Vlaamse overheid en 213 andere Vlaamse bibliotheken kan je vanaf nu ook in Kortrijk terecht voor het lenen van e-boeken!

Na het downloaden van de gratis app kan je de e-boeken lezen op je eigen tablet of smartphone. Met je persoonlijke Mijn Bibliotheek-login kan je een eigen boekenplank samenstellen met gedownloade of gekochte titels, de volledige collectie bekijken (ruim 400 Nederlandstalige boeken van zes bekende uitgeverijen) of je leentegoed en leentermijn opvolgen.
En dit alles in een comfortabele leesomgeving, ook zonder internetverbinding.

Hoe ga je te werk?

1. ik ben lid van de bib en wil thuis, op de trein of op vakantie een e-boek lezen:
  • Koop één of meerdere e-boekenkaarten in de (buurt)bibliotheek. Met zo'n e-boekenkaart van € 5 kan je drie e-boeken downloaden die je elk vier weken kan lezen. 
  • Download en installeer de gratis e-boeken app via Google Play (Android) of via App Store (iOS).
  • Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-gegevens.
  • Tik de code over van je gekochte e-boekenkaart.
  • Je kan nu de volledige collectie bekijken, fragmenten lezen en drie boeken downloaden!
2. ik wil in de bib een e-boek lezen:
  • Op alle publiekscomputers heb je gratis toegang tot de volledige e-boekencollectie via http://e-boeken.bibliotheek.be, ook als niet-lid van de bib.
  • En om via diezelfde site e-boeken te lezen op je eigen laptop, smartphone of tablet maak je gewoon verbinding met de gratis hotspot 'Wifi Bib Kortrijk'.
Ben je (nog) niet vertrouwd met dit digitale medium? Wij helpen je graag op weg!


Hoe werkt Mijn Bibliotheek? | e-boeken.bibliotheek.be | uitgebreide handleiding voor Android

dinsdag 6 mei 2014

Sprinters van de maand mei 2014 (1)

De sprinters voor mei 2014 zijn volgende toppers:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

maandag 5 mei 2014

Themastand: CineMAS 2014


Vanaf vandaag tot en met 13 mei kan je terecht in Kunstencentrum BUDA en  Sphinx voor heel wat filmvoorstellingen in het kader van CineMÁS 2014, de week van Spaanse en Latijns-Amerikaanse films. Vaak betreft het films die voor het eerst worden vertoond of evengoed films die nadien niet meer te bekijken zijn in de bioscopen.

De Spaanse taal, zuiderse sfeer en leefwereld blijven ons boeien. Meer dan ooit verschuift de focus naar het zuiden; vooral Mexico blijkt een groeiend filmland te worden met films als Los insólitos peces gato, Workers en Club Sándwich en ook Who is Dayani Cristal? Tijdens CineMAS (een samenwerking van  Kunstencentrum BUDA en Sphinx ) wordt er voor het eerst een Cubaanse film vertoond, Una noche, en ook Uruguay, Venezuela, Argentinië en Chili komen aan bod. Uit Spanje kan je Temporal bekijken, een zwartkomische bespiegeling van het huidige economische klimaat.


themastanden in de bib | www.budakortrijk.be | www.sphinx-cinema.be

zaterdag 3 mei 2014

Bib Tipt: Mondiaal Café met Bogdan Vandenberghe en Jan Goossens

Bogdan Vandenberghe is directeur van 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. Hij kent de Noord-Zuidsector en -thema's als zijn broekzak. Jan Goossens ziet als artistiek leider van de KVS cultuur vooral als een maatschappelijk project.
Beide sloegen ze de voorbije jaren de handen in elkaar om te werken aan een gezamenlijk programma rond cultuur en ontwikkeling. Wat houdt deze samenwerking in en wat willen ze hiermee bereiken? Is cultuur overbodige luxe in een context waar mensen nauwelijks in hun elementaire behoeftes kunnen voorzien? Is cultuur een instrument voor ontwikkelingssamenwerking of is het zelfs een fundament waarop je al de rest bouwt? Op deze en andere vragen probeert Stijn Vercruysse (VRT-journalist) antwoord te krijgen tijdens een gesprek met beide heren.

Wat kan je nog verwachten? Een lekker fairtradedrankje, een frisse pint tussendoor, Joost Fonteyne die komt vertellen over het project Music Fund tijdens het Festival van Vlaanderen in Kortrijk, stemmige Afro-Caraïbische muziek en een gezellig napraten met de aanwezigen en centrale gasten.

Op café met Bogdan Vandenberghe en Jan Goossens | 05.05.2014 om 20 u. | Café Congo, Veldstraat 158, 8500 Kortrijk | gratis

vrijdag 2 mei 2014

Lezing: Lode Delputte over 'De Braziliaanse bloei'


In het kader van May Fair Trade gaat er op woensdag mei een lezing door van Lode Delputte over 'De Braziliaanse bloei'.

De Brazilianen moeten er zelf nog aan wennen: een kwarteeuw geleden ontworstelde hun land zich aan een militaire dictatuur en kreunde het onder inflatie en schulden. Vandaag klopt het hart van de Braziliaanse democratie als nooit tevoren. Met de organisatie van het WK voetbal dit jaar en de Olympische Spelen in 2016 staat Brazilië, een agro- en energiegigant, klaar om de globale bühne te bestormen. De grootste winnaars zijn de arme Brazilianen, die onder president Lula da Silva bij miljoenen in de vaart der natie werden opgestoten. Het land van carnaval, voetbal en God gelooft op aanstekelijke wijze in zichzelf en in de nieuwe dag.

Toch was er in 2013, bij de organisatie van de Confederations Cup, groot ongenoegen over manier waarop het land zijn financiën beheert. Onder meer de grote sommen publiek geld die worden besteed aan de organisatie van het WK voetbal vallen in slechte aarde.

Buitenlandjournalist Lode Delputte (°1968) volgt voor De Morgen al jaren de ontwikkelingen in Latijns-Amerika. Voor zijn boek Braziliaanse bloei trok hij doorheen het grootste land van het continent. In zijn gedreven verhalen schetst Delputte de grote veranderingen die van Brazilië zo'n fascinerend land maken. Op woensdag 14 mei 20, iets minder dan een maand vóór de start van het wereldkampioenschap, komt de auteur een stand van zaken opmaken van een land in volle ontwikkeling.
Lode Delputte over 'De Braziliaanse bloei' | woensdag 14.05.2014, 20-22 u. | Oxfam Bookshop | gratis | inschrijven via Vormingplus | i.s.m. Oxfam Wereldwinkel en Oxfam Bookshop Kortrijk
bron tekst

donderdag 1 mei 2014

Dag van de Arbeid: wij zijn gesloten!


Alle (buurt)bibliotheken zijn vandaag, 1 mei, gesloten ter gelegenheid van Dag van de Arbeid.
Vanaf vrijdag 2 mei staat het volledige bibteam weer tot je dienst!

Je materialen verlengen kan via mijn.bibliotheek.be!

sluitingsdagen van de Kortrijkse (buurt)bibliotheken