Praat- en discussieavond met Maarten Devos: Opgebrand, wat nu?


'Bibliothecaris-voor-één-dag' Maarten Devos focust tijdens deze praat- en discussieavond op de vraag of we het fenomeen van vermoeidheid en chronische stress kritisch mogen bevragen en kijkt vervolgens binnen de eerstelijnszorg hoe je zelf of als naaste aan de slag kan met gevoelens van vermoeidheid, opgebrand-zijn of burn-out.
Volgens de recentste rapporten kampt gemiddeld 10% van de Vlamingen met van psychische vermoeidheid of burn-out op het werk. In het onderwijs en de zorgsector zijn deze cijfers zelfs nog hoger. 

Maarten Devos maakt zich soms kwaad omwille van de vele mensen die het ritme op het werk (even) niet meer aankunnen. Dat soort vaststellingen roept immers heel wat vragen op. Hoe komt het dat mensen steeds meer onder chronische stress lijden? Klopt het dat de verantwoordelijkheid vooral bij de werknemers ligt? Of zijn we slaaf geworden van ons dominant arbeidsethos? En kan er wel effectief en preventief tegen chronische stress opgetreden worden?

Maarten Devos (1980) is godsdienstwetenschapper en leerkracht wiskunde/geschiedenis. Momenteel werkt hij als docent ethiek en levensbeschouwing in de HBO5-opleiding Verpleegkunde van de Leielandscholen. Daarnaast is hij ook praktijkonderzoeker en medewerker van het kenniscentrum in het zorg-ethisch lab sTimul vzw. Hij is vooral gepassioneerd door thema’s die op het snijpunt liggen van levensbeschouwing, ethiek en samenleving.

donderdag 2 april 2015 | 19 u. | gratis | centrale bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | www.kortrijk.be/bibliotheek/iedereenbibliothecaris | maartendevos.wordpress.com www.iedereenbibliothecaris.be

0 reacties:

Een reactie posten