Bib Tipt: Studie- en Netwerkdag i.k.v. Digitale week 2015


Stad Kortrijk, de Hogeschool West-Vlaanderen, VOKA en Mentor vzw nodigen alle geïnteresseerden graag uit voor de studie- en netwerkdag: ‘8 profielen van digitale inclusie’ en ‘Digitale peer-to-peer economie’ op donderdag 30 april 2015 in The Level in Kortrijk. Op deze studie- en netwerkdag bieden we iedereen uit het werkveld en studenten een boeiend programma aan:

09u00 - 09u30: ontvangst met koffie
09u30 - 12u00 : digitale inclusie, Ilse Mariën
12u00 - 13u30: netwerkmoment met broodjeslunch
13u30 - 16u30: digitale peer-to-peer economie

8 profielen van digitale inclusie | voormiddag 9.30 - 12 u.

Stof tot nadenken voor iedereen actief op het gebied van e-inclusie en de toegankelijkheid van digitale dienstverlening.
Ilse Mariën is als onderzoekster aan de slag bij iMinds, een onderzoekscentrum verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en actief op het gebied van digitale media en e-inclusie. Ilse Mariën onderzocht de invloed van het opleidingsniveau, sociaal netwerk, toegang tot computers en internet, computer vaardigheden… op de deelname aan de digitale wereld.

Op basis van haar onder zoek kwam ze tot 8 profielen van digitale inclusie. Deze profielen bieden een rijke bron aan informatie voor het ontwikkelen en bijsturen van e-inclusie initiatieven en het e -inclusie beleid. Ook voor het ontwikkelen en promoten van digitale dienstverlening bieden deze profielen belangrijke inzichten. Deze voormiddag is opgevat als een interactieve workshop. Ilse vertaalt haar opgedane kennis naar aanbevelingen voor lokale projecten en het lokale beleid. Daarnaast kijkt ze uit naar de input vanuit de praktijkervaringen van de aanwezigen.

Digitale peer-to-peer economie | namiddag 13.30 - 16.30 u.

Digitaal voor elkaar.

Fenomenen als Uber, AirBNB en Bitcoin zijn niet meer weg te denken uit het nieuws. Via digitale middelen leveren we rechtstreeks diensten aan elkaar, zonder tussenpersoon. Er is enkel een machine met een stuk software die ergens in de wereld zonder commentaar de verbindingen legt die we nodig hebben. We omschrijven dit als digitale peer-to-peer economie. Mensen, organisaties en bedrijven vinden elkaar rechtstreeks in hun dienstverlening en maken dingen voor elkaar mogelijk die vroeger zonder een groot bureaucratisch apparaat onmogelijk waren. Dat houdt vele beloftes in maar ook grote risico’s.

Het programma voor de namiddag ziet er als volgt uit:

• P2P: kadering in een economische context - Thomas Rooselaer - Researcher, consultant
• Freecycling: afval als grondstof en bindmiddel - Steven Vanden Broucke & Jaron Fontaine - Claimd
• Gedeelde mobiliteit - Angelo Meuleman - Taxistop
• OWAES: een oase voor talent - Geert Hofman - Howest, OWAES
• mokka.coop : gemeenschapsvorming op het web en in het echte leven - Geert De Vuyst - mokka.coop
• Geld in een P2P perspectief - Hans Luyten - Maker
• P2P als prototype van een nieuwe productiewijze en een toekomstige economie - Jean Lievens - P2P Foundation
• Slotdebat: Digitale P2P economie: illusie, toekomst of dreiging?

 www.kortrijk.be/digitaleweek/inschrijvenstudiedag

donderdag 30 april 2015 | The Level, Botenkopersstraat 2, 8500 Kortrijk | www.kortrijk.be/digitaleweek 

0 reacties:

Een reactie posten