Het Penhuis met Griet Op De Beeck en Delphine Lecompte


Het Penhuis ontvangt op zondag 26 april 2015 Delphine Lecompte en Griet Op De Beeck met als gastheer Stefan Vancraeynest.

Delphine Lecompte (°1978)

Zij debuteerde met de Engelse roman Kittens in the Boiler (2004) , daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Haar debuutbundel De dieren in mij viel twee keer in de prijzen met de C. Buddingh’- prijs (2010) en de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen (2011). Af en toe vult ze grootwarenhuisrekken met melkflessen en blikken dolfijnvriendelijke tonijn, wandelt ze met de waterschuwe spaniëls van bedlegerig geworden ex-kolonialen en voedert ze epileptische otters in illegale dierentuinen. Ze heeft een negenenzeventigjarige muze die kaas voor haar koopt en op tijd zegt dat het tijd is om te gaan slapen. In 2012 verscheen van haar hand de bundel Blinde gedichten. Deze stond op de shortlist van de Paul Snoek Poëzieprijs. Meer recent verscheen De baldadige walvis.


Griet Op De Beeck (° 1973)

In Vele hemels boven de zevende, haar indrukwekkende en veelgeprezen debuutroman, vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk. Griet Op De Beeck schrijft prachtige zinnen en creëert oorspronkelijke en intrigerende personages. Ze observeert geloofwaardig en schetst daarbij ook een treffend tijdsbeeld. Vele hemels boven de zevende is een veelstemmige roman die je onmogelijk vrijblijvend kunt lezen. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar. Deze schrijfster heeft een authentieke stem.
Griet Op De Beeck was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor Humo en De Morgen. Met dit overweldigende debuut verovert ze meteen een mooie plek in het literaire landschap.

Gastheer Stefan Vancraeynest (°1948) studeerde Germaanse filologie aan de KU Leuven, was leraar Nederlands/Engels/Duits aan het Sint- Amandscollege, het Sint-Theresiainstituut en het PTI in Kortrijk. Hij was cultuurfunctionaris van de stad Kortrijk en directeur van het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten. Daarnaast is hij medewerker aan het tijdschrift Vlaanderen en andere tijdschriften waarin hij vooral passioneel schrijft over theater. Hij werkt mee aan diverse radioprogramma’s voor de VRT, is toneelauteur, acteur en regisseur.

Het Penhuis met jonge gasten | zondag 26 april 2015 10.30 u. |  Boekhandel Theoria, O.L. Vrouwestraat 22, 8500 Kortrijk | € 7 in vvk - € 8 add - € 5 EYCA (telkens drankje inbegrepen | best vooraf reserveren via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55

hetpenhuis.blogspot.com - www.facebook.com/hetpenhuis - www.schouwburgkortrijk.be - www.kortrijk.be/bibliotheek/hetpenhuis

tekst Gie Devos

0 reacties:

Een reactie posten