KORTRIJKSE REEKS | nieuw in augustus 2015


Vlamingen aan de Narva | Pieter Jan Verstraete
Kortrijkse Reeks nr. 1608

Jugendbataillon Langemarck | Pieter Jan Verstraete
Kortrijkse Reeks nr. 1609

Pieter Jan Verstraete publiceerde dit jaar twee nieuwe boeken over de oorlog aan het Oostfront (1941-1945). In Vlamingen aan de Narva verhaalt hij de belevenissen van een gevechtsgroep, bestaande uit een 500-tal Vlamingen, tijdens de strijd om de strategische Blauwe Bergen in Estland in juli 1944. De meeste Vlamingen sneuvelden er of werden zwaar gewond.

In zijn Jugendbataillon Langemarck schetst hij het kortstondige bestaan (oktober 1944 – april 1945) van een Vlaams eenheid, die haast uitsluitend bestond uit jongeren van 15 à 17-jarigen. Niettegenstaande plechtige beloftes van de Duitsers werden deze halfopgeleide kindsoldaten eind april 1945 toch aan het front ingezet. Het werd een slachtpartij.

Wat is de Kortrijkse Reeks?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een 'Kortrijkse Reeks', een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze speciale collectie wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de centrale bibliotheek.

0 reacties:

Een reactie posten