KORTRIJKSE REEKS | nieuw in juli 2015


In oorlogstijd, deel 1, 1914 | Stijn Streuvels
Kortrijkse Reeks nr. 1439

Nog tijdens de Eerste Wereldoorlog verschenen in Nederland de oorlogsdagboeken 1914/1915 van de toen heel populaire West-Vlaamse schrijver Stijn Streuvels. Na de oorlog kreeg de auteur de nodige verwijten naar het hoofd geslingerd omdat hij zich nogal Duits-vriendelijk had uitgelaten. Deze dagboeken werden thans door uitgeverij Lannoo in een aantrekkelijke vorm heruitgegeven. Als eerste deel verschenen de dagboeken die Streuvels in 1914 schreef.


Een scheur in het vlies van de wereld | Nele Vandenberghe
Kortrijkse Reeks nr. 1429

Onze trouwe bibliotheekbezoekster Nele Vandenberghe publiceerde onlangs, na een reeks dichtbundels, haar eerste korte roman Een scheur in het vlies van de wereld. De inhoud van het boek handelt over een ik-persoon die kan praten met de doden. Zelf trekt ze zich aan deze macabere gesprekken op, en voelt zich een beter mens worden. Het verhaal is filosofisch getint en de schrijfstijl is beeldend en poëtisch. Naast allerhande anekdotes krijgen we ook kritische beschouwingen te lezen over de huidige maatschappij. Op het einde van de roman neemt de ik-persoon afscheid van ‘haar’ doden. Het leven gaat verder.

Wat is de Kortrijkse Reeks?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een 'Kortrijkse Reeks', een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze speciale collectie wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de centrale bibliotheek.

0 reacties:

Een reactie posten