dinsdag 31 maart 2015

Lancering project 'Stel je vraag aan de bib' op paaszaterdag!


Op paaszaterdag 4 april 2015 vind je een bijzondere en tijdelijke collectie in de centrale bibliotheek. :-)
Die roept gegarandeerd vragen op en die passen in de campagne 'Stel je vraag aan de bib'. Onze bibmedewerkers luisteren naar je vraag en gaan mee op zoek naar antwoorden.

Vanaf dan kan je je vraag ook online stellen, via de 'steljevraagaandebib’-knop. Die vind je terug op de website www.steljevraagaande.bib én op onze eigen online bibcatalogus. Vul het formulier in, verstuur het en je vraag wordt daarna geregistreerd, opgevolgd en zo goed mogelijk beantwoord!

Het project 'Stel je vraag aan de bib' wordt op zaterdag 4 april officieel gelanceerd in 33 bibliotheken in onze provincie. Kom eens langs en we vertellen je er graag meer over. We geven infomapjes mee, kinderen kunnen deelnemen aan de kleine paashaasquiz en iedereen mag raden hoe zwaar de paashaas nu eigenlijk is... 

kortrijk.bibliotheek.be | www.steljevraagaandebib.be

maandag 30 maart 2015

Themalijst 'Ouder worden'




Ouder worden is niet altijd leuk. Maar niet alles is kommer en kwel, de kunst is om de leuke aspecten van het ouder worden te (leren) zien want het eeuwige leven is toch onmogelijk.
Je kan kwajongensstreken uithalen zoals in reeks Benidorm Bestards of een leuke zinvolle hobby zoeken zoals tuinieren of veel tijd investeren in je kleinkinderen of ...
Maar kan je ook straffe toeren doen om je bib uit de nood te helpen, zoals in de komedie Robot & Frank :-)
In elk geval, 'Je bent pas oud als het kind in je sterft'!

Om je verder te inspireren, stelden we een keuzelijst samen die je hier of via Scribd kan raadplegen.


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

vrijdag 27 maart 2015

Praat- en discussieavond met Maarten Devos: Opgebrand, wat nu?


'Bibliothecaris-voor-één-dag' Maarten Devos focust tijdens deze praat- en discussieavond op de vraag of we het fenomeen van vermoeidheid en chronische stress kritisch mogen bevragen en kijkt vervolgens binnen de eerstelijnszorg hoe je zelf of als naaste aan de slag kan met gevoelens van vermoeidheid, opgebrand-zijn of burn-out.
Volgens de recentste rapporten kampt gemiddeld 10% van de Vlamingen met van psychische vermoeidheid of burn-out op het werk. In het onderwijs en de zorgsector zijn deze cijfers zelfs nog hoger. 

Maarten Devos maakt zich soms kwaad omwille van de vele mensen die het ritme op het werk (even) niet meer aankunnen. Dat soort vaststellingen roept immers heel wat vragen op. Hoe komt het dat mensen steeds meer onder chronische stress lijden? Klopt het dat de verantwoordelijkheid vooral bij de werknemers ligt? Of zijn we slaaf geworden van ons dominant arbeidsethos? En kan er wel effectief en preventief tegen chronische stress opgetreden worden?

Maarten Devos (1980) is godsdienstwetenschapper en leerkracht wiskunde/geschiedenis. Momenteel werkt hij als docent ethiek en levensbeschouwing in de HBO5-opleiding Verpleegkunde van de Leielandscholen. Daarnaast is hij ook praktijkonderzoeker en medewerker van het kenniscentrum in het zorg-ethisch lab sTimul vzw. Hij is vooral gepassioneerd door thema’s die op het snijpunt liggen van levensbeschouwing, ethiek en samenleving.

donderdag 2 april 2015 | 19 u. | gratis | centrale bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | www.kortrijk.be/bibliotheek/iedereenbibliothecaris | maartendevos.wordpress.com www.iedereenbibliothecaris.be

zaterdag 21 maart 2015

Bib Tipt: World Poetry Day


In Vlaanderen vieren wij Gedichtendag in januari maar wereldwijd wordt poëzie in al haar facetten in de kijker gezet tijdens World Poetry Day, een initiatief van UNESCO.

Onze dichter des vaderlands, Charles Ducal, wijdde voor de gelegenheid zijn negende gedicht aan 'jongeren en poëzie'. Want, zoals hij zelf zegt, zonder jeugd geen nieuwe lente en geen nieuw geluid...
Nooit fout
of Lof van het avontuur

Zij lopen op jonge vingers
te fluiten als veroveraars
op een vreemde kust,
waar andere vingers nooit eerder.
Zij hoeven niets te betekenen,
lopen toevallig, zich niet bewust

van de lucht die al is ingekleurd
en de richtlijnen onder het gras.
Hun sporen maken geen wegen,
geen bruggen, zij lopen verloren
in het moeras, waarboven zij
dwaallichtjes plukken, verrukking

die in hun mond openspat.
Daar komen geen padden van
en geen goud, alleen het vrolijk tikken
van druppels op een geduldige steen.
Soms in het rood, dat is even schrikken.
Want het loopt soms verkeerd,

maar nooit fout.

De opvolgster van Charles Ducal werd gisteren bekendgemaakt. Vanaf Gedichtendag 2016, op donderdag 28 januari, zal de Franse dichteres Laurence Vielle twee jaar lang de titel 'nationale dichter des vaderlands' overnemen

www.dichterdesvaderlands.be | www.un.org/en/events/poetryday/

vrijdag 20 maart 2015

Boterhammen in de Bib met Dirk Geldof


De 21ste eeuw wordt een eeuw van superdiversiteit. Onze samenleving veranderde tot een migratiesamenleving. De etnisch-culturele diversiteit in Europa zal verder toenemen, ook al proberen regeren verdere migratie krampachtig af te remmen. Maar die superdiversiteit roept ook onzekerheid en weerstand op. Hoe verandert superdiversiteit onze samenleving? Hoe kunnen we de potenties van superdiversiteit beter tot hun recht laten komen? En stellen we wel de juiste vragen? Hebben we een antwoord op het armoederisico bij mensen van andere etnische afkomst of op de zoektocht van jongeren naar een plek? Of blijven we debatteren over symbooldossiers zoals de hoofddoek? Wat is de optie voor morgen?

Dirk Geldof | maandag 23 maart 2015 | 12.15 u. - 13.15 u. | € 5 / € 2,5 (European Youth Card) | centrale bibliotheek (Oranje Zaal), Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | tickets en info via www.vormingplusmzw.be of 056 26 06 00

Dirk Geldof in onze collectie | www.dirkgeldof.be
bron omslagfoto

donderdag 19 maart 2015

Digidokter op zaterdag 21 maart 'Haal meer uit je browser'

Op zaterdag 21 maart gaat de maandelijkse Digidokter door in onze bib. Het thema van deze maand is 'Haal meer uit je browser'

Vandaag de dag worden bijna alle toepassingen als een online dienst ('cloud' software) aangeboden; webmail, kalender, adresboek, documentbeheer, sociale media, kantoortoepassingen ... We hebben voortdurend meerdere - soms tientallen - tabbladen open staan. Ons hele digitale leven speelt zich af 'in de browser'.

In deze workshop proef je van alle functies die de grootste browsers (IE, Firefox, Chrome) aan boord hebben om jouw surfervaring te verbeteren. Een selectie van de besproken onderwerpen:

  • startpagina en zoekmachines instellen
  • het belang van geëncrypteerde verbindingen (https://)
  • privénavigatie
  • browsergegevens wissen
  • synchronisatie van browsergegevens (Xmarks, Firefox Sync)
  • plugins en extensies installeren en gebruiken


Haal meer uit je browser | Lesgever Joachim Leeman | zaterdag 21 maart 2015 | 10-12 u. | € 3 | Openbare bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk | inschrijvingen  via 056 26 06 00 of www.vormingplusmzw.be | www.kortrijk.be/bibliotheek/digidokter | Ook via de Digidokter Facebookpagina blijf je op de hoogte van interessante weetjes, tips en trucs!

dinsdag 17 maart 2015

Expo: Trein van de Toekomst

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie startte het stadsbestuur van Kortrijk het project de Kortrijkse Lente op. Dit festijn moet een evenement worden dat een nieuw begin inluidt onder de titel Iedereen nieuwe Kortrijkzaan. Een nieuwe manier van denken ook, voorbij het wij-zij verhaal en samen in plaats van apart.

Hiervoor werkte Elisabeth De Smidt het project ‘De trein van de toekomst’ uit. In samenwerking met enkele veelkleurige scholen (De Levensboom, Drie Hofsteden, Sint-Jozef, Sint-Amand Noord, de Kransvijver en Bijzonder Onderwijs de Brug) ging zij met de leerlingen tijdens pauzes creatief aan de slag. Ze werkten rond twee thema's: Hoe zie jij de toekomst voor wat racisme en discriminatie betreft? en Hoe ziet de trein van de toekomst er uit?
Het resultaat van hun werk wordt gepresenteerd in een heuse expo en aangevuld met een feestelijke optocht door het Kortrijkse stadscentrum, in aanwezigheid van de burgemeester.
Wees erbij!

openingsceremonie | centrale bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | 15 u. | gratis

tentoonstelling 'De trein van de toekomst' | centrale bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | 21 - 26 maart 2015, tijdens de openingsuren | gratis

meer info over het programmaKortrijkse Lente op Facebook

maandag 16 maart 2015

themalijst: Muziek voor Pasen



 In de paasmuziek onderscheiden we verschillende genres, meestal religieuze maar soms ook uit hun liturgisch verband getrokken: passiemuziek (zoals de Matteüspassie van Bach), oratoria (de Messiah van Händel), de responsaria (gezangen voor de Goede Week) en het Stabat Mater.

Wil je meer ontdekken over deze 'passionele' muziek? Of wil je gewoon genieten van mooie paasmuziek, zonder meer? In deze chronologische opgebouwde lijst vind je zeker je gading!
De themalijst 'muziek voor Pasen en de vastenperiode' kan je hier (pdf, 800kb) downloaden of hieronder bekijken via Scribd, onze handige pdf viewer:


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

donderdag 12 maart 2015

Bib Tipt: Bijt in Kortrijk, activiteitenkalender Paasvakantie 2015


Bijt in Kortrijk is een maandelijkse activiteitenkalender met daarin een bundeling van leuke maar vooral 'taaltoegankelijke' activiteiten in Kortrijk.
Met taaliconen wordt aangegeven hoe goed iemand al Nederlands moet spreken om te kunnen deelnemen.

De extra kalender voor de Paasvakantie kan je hieronder bekijken, hier downloaden of haal gewoon een exemplaar op in centrale bibliotheek.





url

woensdag 11 maart 2015

BIB TIPT: A'kzie Vrijetijdsloket in de bib


Tweewekelijks gaat er in onze bib een 'vrijetijdsloket' door van A'kZie vzw. Zij organiseren deze laagdrempelige namiddagen voor iedereen die meer wil weten over betaalbare vakanties, goedkope filmtickets, sporten voor weinig geld, niet zo dure hobby's ... Wie langskomt, krijg de nodige informatie en een kopje koffie.

Vandaag kan je in het vrijetijdsloket ontdekken wat er allemaal te doen is in de Paasvakantie voor kinderen van 3 tot 12 jaar;

Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | Oranje Zaal | woensdag 11 maart 2015 | 13-18 u. | gratis

A'kzie vzw op Facebook

dinsdag 10 maart 2015

Jeugdboekenweek 2015: Workshop met Jan de Kinder - Maak je eigen prentenboek


Jan jongleert met verf en inkt en maakt tekeningen op grote vellen papier. Vervolgens opent hij de kamishibai en vertelt. Gevoelige verhalen zoals het verhaal van de jongen die bloost uit het boek Rood. Grappig of ronduit hilarisch zoals van de koppige ezel die bleef staan, of van de stoere big die meent dat hij sterker is dan een olifant.

Vervolgens ga je zelf aan de slag en verzin en/of teken je je eigen verhaal. Met gebruik van tekentechnieken als sjabloon, monotype, stempel, collage en nog veel meer geef je iedereen uit je nabije omgeving een nieuwe look, laat je je fantasie de vrije loop en verzin je een verhaal om nooit meer te vergeten.

voor kinderen tussen 5 en 78 jaar

woensdag18 maart 2015 | 14-15.30 u. | centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk | 3 € en gratis voor de kleuters van KJV Kortrijk | inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be - 056 27 75 00 of aan de onthaalbalie

www.kortrijk.be/bibliotheek/jeugdboekenweek | www.jandekinder.be

maandag 9 maart 2015

Jeugdboekenweek 2015: Theatervoorstelling 'Schieten met bananen'


Schieten met bananen neemt je mee op een wilde kanotocht over de woeste rivier, laat je vrolijk zelfverzonnen indianenkreten uitslaan, terwijl je als volleerde ruiter over de uitgestrekte prairie galoppeert…
Ontcijfer de rookpluimen, bemachtig je plekje rond de totempaal en ga als een echte indiaan verder op pad!
Deze voorstelling is geschikt voor kinderen tussen 2,5 en 5 jaar.

zaterdag 28 maart 2015 | 16.30 u. | centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk | 4 € | inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be - 056 27 75 00 of via de onthaalbalie


www.kortrijk.be/bibliotheek/jeugdboekenweek | www.picalili.be

vrijdag 6 maart 2015

Jeugdboekenweek 2015: Verteltheater 'Ouverture de la planche'


Twee straffe madammen op de planken: Jenny Van Renterghem en Veerle Derave, elk met hun eigen talent. Jenny brengt prachtige muziek op accordeon en Veerle maakt op die tonen een schilderij.
Maar wat begint als een gewoon concert, blijkt al snel uit te monden in grappige situaties. Muziek en beeld met een behoorlijke portie clownerie.
Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

zaterdag 14 maart 2015 | 16.30 u. | centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk | 4 € | inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be - 056 27 75 00 of aan de onthaalbalie

www.kortrijk.be/bibliotheek/jeugdboekenweek | www.kranenveld.be

donderdag 5 maart 2015

SPRINTERS van de maand maart 2015

De nieuwste sprinters voor maart 2015 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

woensdag 4 maart 2015

themalijst over de Oudheid: Grieken & Romeinen



De Grieken en de Romeinen maken opnieuw hun opmars, althans in de literatuur en op het witte doek. Het zogenaamde swords and sandals genre wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Denk maar aan auteurs als Ben Kane, Robert Fabbri en Nick Brown, de film Gladiator en de TV-reeksen Rome en Spartacus. We duiken samen met jou opnieuw de Klassieke Oudheid in met de deze themalijst die je hieronder online  kan bekijken of downloaden.

De hele maand maart wordt het forum van de centrale bibliotheek ook 'bezet' door een themastand over Grieken en Romeinen.




Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 2 maart 2015

themastanden in maart 2015


De Grieken en de Romeinen maken opnieuw hun opmars, althans in de literatuur en op het witte doek. Ze bezetten de hele maand maart het forum van de centrale bibliotheek.
Het zogenaamde swords and sandals genre wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Denk maar aan auteurs als Ben Kane, Robert Fabbri en Nick Brown, de film Gladiator en de TV-reeksen Rome en Spartacus. We duiken samen met jou opnieuw de Klassieke Oudheid in met de themastand én bijhorende themalijst ‘Grieken & Romeinen’.

Met de themastand ‘De kneusjes van de bib’ plaatsen we ook de minder begeerde bewoners van onze rekken eens op de voorgrond. In de stand, die van 2 tot 15 maart in het forum van de centrale bibliotheek staat, vind je allerlei boeken die al een tijdje deel uitmaken van onze collectie maar nog nooit werden uitgeleend. Geef jij hen een kans?

Deze maand is het ook tijd om de lachspieren te trainen. Naar analogie met de Jeugdboekenweek 2015, die dit jaar het thema ‘humor’ heeft, laten we ook onze volwassen bezoekers lachen met de themastand ‘Humor’. Kom je dosis pret halen in het forum van de centrale bibliotheek, van 16 tot 29 maart.

Tenslotte laten we ook al de paasklokken luiden met de themastand ‘Pasen’. We voorzien tot en met 6 april een eivolle themastand boordevol paasboeken en –muziek. Kom snel je keuze maken op de jeugd- en muziekafdeling (benedenverdieping) van de centrale bibliotheek. Opgelet: maximum 2 paasboeken per lener!


themastanden in de bib | online catalogus