vrijdag 29 mei 2015

Bib Tipt: Beyond The Golden River


Ben je geïnteresseerd in de Leie en de vlasverwerking in onze mooie streek? Dan is de artistieke film Beyond The Golden River (regie Kevin D'Heedene) zeker iets voor jou! De film speelt zich af in het Leiedal, waar de ziel van de Leie opduikt, in de gedaante van een jonge waternimf Alma. Na lang ronddolen, komt zij terecht in een vlasfabriek waar ze verschijnt in de droom van drie nachtwerkers. Een confrontatie met een onverwacht einde.

De film is gebaseerd op het boek Leven en Dood in den Ast van Stijn Streuvels en zal te zien zijn in Budascoop Kortrijk en in andere Leiegemeenten. Met deze film wordt de Leiestreek op een pakkende manier in beeld gebracht en hij laat je stilstaan bij de vlasproductie van vroeger. Bij de voorstellingen kan je naast de film ook genieten van literaire lezingen, muziek en andere creaties. Een aanrader voor jong en oud dus! Mis het niet!





première op donderdag 11 juni 2015 | 20 u. | Budascoop Kortrijk | inleiding door Luc Devoldere | € 8 | samopravo.com/Beyond/golden_river.html | www.groteverleieding.be | organisatie door Samo Pravo i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Stad Kortrijk

donderdag 28 mei 2015

Hari Nalwa wint Sinxen Slam 2015

Na een geslaagde Sinxen Slam hebben we een nieuwe West-Vlaamse vertegenwoordiger Poetry Slam en dit is niemand minder dan de Oostendse Hari Nalwa (onder het pseudoniem Joy). In aanwezigheid van Letterzetter Bart Jaques kon hij de jury en het publiek overtuigen van zijn kwaliteiten.

Hari Nalwa werd niet zomaar de West-Vlaamse vertegenwoordiger, hij ging daarvoor de strijd aan met acht medekandidaten, o.a. één van de 'lettertypes' Siebrand Craeynest.

In de finale streden Joy en Siebrand in een rechtstreeks ‘duel’ om de hoofdprijs, waarbij Joy dus met de winst en een halve dag studiotijd bij Quindo aan de haal ging.

Graag willen we alle deelnemers bedanken voor deze uiterst aangename namiddag en wensen we Joy succes in de finale die plaatsvindt in september te Brussel.

Sinxen Slam, een impressie in 53 delen.

Posted by Letterzetter van Kortrijk on dinsdag 26 mei 2015








www.facebook.com/letterzetterkortrijk | www.kortrijk.be/letterzetterzktlettertypes | www.facebook.com/MedialabQuindo

woensdag 27 mei 2015

BIB TIPT | soet poëziewedstrijd 2015


Ben jij tussen 6 en 30 jaar en zot van poëzie?
Waag dan je kans bij de SOET Poëziewedstrijd.
Een professionele jury zit al klaar, de prijzen liggen te blinken.
Nu jouw gedicht nog!

Lees even het wedstrijdreglement en stuur je gedicht(en) door via www.jeugdenpoezie.be/soet2015. Deelnemen kan nog tot 15 juni 2015.

www.jeugdenpoezie.be/soet2015

dinsdag 26 mei 2015

FOTO'S: officiële voorstelling 'leeskoffers in de bib'

maandag 25 mei 2015

Pinkstermaandag 2015: alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken zijn gesloten


Vandaag, 25 mei 2015, zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten naar aanleiding van Pinksteren. Vanaf morgen (26 mei) staat het volledige bibteam terug voor je klaar!

Je bibliotheekmaterialen online verlengen of materialen reserveren kan natuurlijk altijd van thuis uit via onze catalogus.

Geniet van de Sinksenfeesten in Kortrijk!

mijn.bibliotheek.be | sluitingsdagen

dinsdag 19 mei 2015

Bib Tipt: Sinxenslam, West-Vlaamse voorronde van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam


Met gloednieuw letterzetter Bart Jaques aan het roer wordt Kortrijk klaargestoomd voor de enige echte West-Vlaamse voorronde van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam.
Dit is de ultieme combinatie van woord, voordracht en competitie die zowel door een professionele jury als het publiek beoordeeld wordt. Sonnetten, haiku’s of raps, iedere stijl is welkom, zolang je maar geen instrumenten, kostuums of andere rekwisieten gebruikt.

De eindwinnaar van de West-Vlaamse voorronde gaat in september naar de finale van het Belgisch Kampioenschap in Brussel én krijgt een halve dag studiotijd aangeboden door Quindo. De runner-up kan troost vinden in een jaarabonnement op het literaire tijdschrift Kluger Hans.

De voorronde gaat door op Sinksenmaandag vanaf 16 uur aan de Diksmuidekaai. Alle deelnemers kunnen vooraf deelnemen aan een workshop die vanaf 15 uur zal doorgaan op dezelfde locatie.
Tip: lees zeker en vast goed het reglement vooraleer in te schrijven. En wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt!


maandag 25 mei 2015 | 16 u. | Diksmuidekaai (schip Recta) | inschrijven kan via letterzetterkortrijk@gmail.com - plaatsen beperkt | praktische info via de officiële facebookpagina of bij Quindo | i.s.m. Creatief Schrijven, Quindo, Stemschot, Kluger Hans, Artype vzw

maandag 18 mei 2015

INDIEGAME van de maand mei: Tower of Guns


In onze centrale bib vind je op de benedenverdieping de gameroom. Hier ontleen je niet alleen gratis ruim 250 videogames voor Playstation 4, Xbox One, Xbox360, Playstation 3, Wii u en Wii maar speel je samen met je vrienden de nieuwste games ter plaatse op de twee grote tv-schermen en de twee gamecomputers.
Naast een variërend aanbod aan reguliere titels ontdek je er ook maandelijks nieuwe indiegames (onafhankelijk uitgegeven games) , telkens voorzien van een korte uitleg en een handleiding.

De indiegame van deze maand is Tower of Guns.

De first-person-shooter (fps) Tower of Guns speelt zich af in een enorme, futuristische toren. Als speler kom je steeds opnieuw in willekeurige omgevingen terecht terwijl je je hoger en hoger verplaatst in de toren. Elke omgeving bestaat uit een aantal arena’s en een eindbaasgevecht die je als speler moet doorlopen om hogerop in de toren te geraken.
Begin je een spel, dan mag je één geweer en één perk of voordeel uitkiezen voor je de toren ingaat. Pas op, de toren is gevuld met allerhande robots en geschut die het op jou gemunt hebben. Wanneer je een vijand kapotschiet, pik dan zeker de blauwe chips op waarmee je je geweer upgrade. In de toren vind je ook verschillende power-ups en nieuwe geweren die je kan unlocken!

Tower of Guns is een indiegame die door Joe Mirabello (Terrible Posture Games) werd ontwikkeld. De game werd in 2014 uitgebracht op PC en Playstation 4.


www.kortrijk.be/bibliotheek/collectie/games | www.towerofguns.com

zaterdag 16 mei 2015

BIB TIPT: Finale Kunstbende 16 in Kortrijk


Kortrijk is helemaal in de ban van jong en creatief talent want vandaag vindt de 16e nationale finale van de Kunstbende plaats. Tientallen jongeren uit alle provincies gaan met elkaar de strijd aan in verschillende categorieën: beelden - mode - dj - film - dans - txt - foto - performance - muziek.

Alle finalisten van de voorrondes showen hun talent aan een professionele jury. Wie valt er in de prijzen?
Naast enkele bekende presentatoren is ook Studio Brussel is van de partij om live verslag uit te brengen in hun programma De Maxx.

Schouwburg Kortrijk, Schouwburgplein 14 | zaterdag 16 mei 2015, 13.30 - 19 u. | € 7 | tickets reserveren via www.schouwburgkortrijk.be of 056 23 96 55 | #Kunstbende16

vrijdag 15 mei 2015

SPRINTERS van de maand mei 2015 (2)

De nieuwste sprinters voor mei 2015 zijn:
  • Entity - Oscar & -the Wolf [cd]
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

donderdag 14 mei 2015

14 mei 2015: alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken zijn gesloten


Vandaag, 14 mei 2015, zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten naar aanleiding van Hemelvaartsdag. Vanaf morgen (15 mei) staat het volledige bibteam terug voor je klaar!

Je bibliotheekmaterialen online verlengen of materialen reserveren kan natuurlijk altijd van thuis uit via onze catalogus.

mijn.bibliotheek.be | sluitingsdagen

woensdag 13 mei 2015

Bib Tipt Vandaag: benefietavond 'SOS Nepal'


Vanavond organiseert Budascoop Kortrijk een benefiet, ten voordele van de Marshyangdi School in Kathmandu (Nepal).

Franky Devos, directeur van kunstencentrum BUDA bezocht de school in 2003 en 2010 en heeft sindsdien regelmatig contact met directeur Sonam, een bijzonder gedreven man die zijn school uitbouwde tot een hoopvolle plek voor 450 kinderen en jongeren uit Langtang. Deze regio is bijzonder zwaar getroffen. Na de aardbeving van zaterdag 25 april volgde er een lawine met stenen, ijs en sneeuw, waardoor het volledige dorp werd vernietigd en van de kaart verdween. Van de 600 inwoners zijn er 187 gestorven...
Op vraag van Sonam zal het geld van de benefietavond gebruikt worden voor de heropbouw van de huizen in Langtang.

OP HET PROGRAMMA:
  • Vertoning op groot scherm van de documentaire Nepal, in the Mountain’s Shadow.
  • Een lezing van Nick Meynen, auteur van het boek Nepal, nieuwe wegen in de Himalaya.
  • Live skypegesprek met Lut De Jaegher (stagecoördinatrice van Artevelde Hogeschool) vanuit Kathmandu
  • Getuigenis van Franky Devos over zijn speciale band met Nepal.

    Je kan er ook ook foto's uit Langtang kopen. De avond zelf wordt opgeluisterd door DJ Señorita Lee. Drankjes en hapjes worden voorzien.
woensdag 13 mei 2015 vanaf 20.15 u. | Budascoop, Kapucijnenstraat, 8500 Kortrijk | vrije bijdrage als toegang (overschrijven kan ook: BE54 0016 0997 6997, SOS Nepal) | reserveren via communicatie@budakortrijk.be of 056 22 10 01 | www.kortrijk.be/kortrijkforlife | www.budakortrijk.be/nl/nieuws/sos-nepal-langtang | facebookevent

dinsdag 12 mei 2015

onze historische fondsen verhuizen


Sinds kort zijn de historische fondsen (Goethals Vercruyssefonds, Bethunefonds ...) niet langer raadpleegbaar in onze bibliotheek.
De collecties krijgen bij onze noorderburen een behandeling met het oog op optimale conservatie voor de toekomst.
Na de behandeling verhuizen ze definitief naar het Rijksarchief waar ze voorjaar 2016 opnieuw geconsulteerd kunnen worden.

Bekijk hier een fotografisch verslag van de vorderingen:




www.kortrijk.be/bibliotheek/specialecollecties 

maandag 11 mei 2015

Slotfeest Kinder- en Jeugdjury Kortrijk: foto's en verslag


Na een jaar vol leesplezier hield de Kortrijkse Kinder- en jeugdjury vorige vrijdag (8 mei 2015) haar eigen slotfeest in onze bib. Op het goedgevulde feestprogramma stonden onder meer een quiz waarbij naar de kennis over de boeken gepolst werd, een fotowedstrijd om de meest origineelste groepsfoto van de avond te maken, en een speeddate. Na deze leuke activiteiten kon iedereen genieten van lekkere frietjes uit de frietmobiel en een verfrissend drankje.

Om het slotfeest af te sluiten vielen heel wat mensen in de prijzen, denk maar aan de prijs voor de leukste foto’s en de beste quizgroep. De begeleiders die gedurende het hele jaar het beste van zichzelf gaven, werden natuurlijk ook in de bloemetjes gezet.

Maar het belangrijkste zouden we nog vergeten te melden: de zes winnaars die in Vlaanderen met de KJV-prijzen gingen lopen, kan je hier terugvinden.
Maar deze titels werden door de Kortrijkse KJV-juryleden als hun absolute favoriet beschouwd:
Het slotfeest betekende het einde van een boeiend en aangenaam KJV-jaar. Hopelijk zien we iedereen volgend jaar terug voor een even fijn nieuw jaar


www.kortrijk.be/bibliotheek/kjv | www.kjv.be

vrijdag 8 mei 2015

FOTO'S | Dialoogtafels in de bib (Overal Taal 2015)


Meer foto's van onze bibactiviteiten vind je hier

donderdag 7 mei 2015

THEMALIJST: Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2015





De eerste publieke ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd startte deze week met optredens van alle 62 kandidaten (34 vrouwen, 28 mannen). Onder hen zijn er ook twee Belgische deelnemers:  Hracha Avanes en Fien Van den Fonteyne. Hracha kwam voorbije dinsdag al aan de beurt, de sessie van Fien kunnen we komende zaterdag vanaf 15 u. nog beluisteren. Op het einde van de avond maakt de jury alle 24 halve finalisten bekend. Duimen maar!
De halve finales staan gepland vanaf 11 mei, de finaleweek start op 25 mei. Blijf op de hoogte en mis geen enkel moment van de KEW via radio, tv, internet of de sociale media (Facebook of Twitter).

Om de wedstrijd nog meer te smaken en intenser te beleven, stelden we een keuzelijst samen met alle werken uit onze collectie die aan bod zullen komen. Bekijk de lijst hieronder via Scribd of download ze hier, zo ben je helemaal klaar voor 'de strijk'. :-)

Ook de jongste violisten konden deelnemen aan een concours, de Cobra's Classic Battle. Die is intussen ook al aan haar vierde editie toe. Al ruim zestig jonge strijkers stuurden al hun filmpje door, in de hoop heel wat stemmen te ronselen. Ambassadrice en énige jurylid Clara Cleymans kiest de uiteindelijke winnaar uit de tien populairste inzendingen.
Deelnemen kan nog tot en met zaterdag 9 mei.


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 6 mei 2015

NIEUW | Fundels in de bib. Bundels vol fun!


Sinds kort kan je als lid van bib Kortrijk digitale fundels ontlenen via je smartphone, tablet of pc. Als fundel komen kwalitatieve prentenboeken voor kleuters interactief tot leven. Je kan ze afspelen als tekenfilm of als boek, je kan je eigen animatie maken, tekeningen inkleuren, prenten in elkaar puzzelen of geheugenspelletjes spelen. Zo beleef je zélf de avonturen van Aadje Piraatje, Hekjse Mimi, Vos en Haas en vele andere figuurtjes.

Per kalenderjaar kan je gratis zeven fundels downloaden die 28 dagen offline beschikbaar blijven. Installeer op je tablet of pc de gratis app (Google Play, App Store, pc), log in op Mijn Bibliotheek en maak je keuze in de uitgebreide catalogus!

Wat heb je nodig?
  • Een lidmaatschap van de Kortrijkse bibliotheek én een registratie bij Mijn Bibliotheek.
  • Een iPad (vanaf iPad 2), iPhone, Android tablet, Android smartphone of PC
  • (Tijdelijke) toegang tot het internet. De gedownloade fundels kun je nadien gewoon offline lezen.
Hoe ga je te werk?
  • Download éénmalig de gratis Fundels-app vanuit de Google PlayApp Store of via de pc.
  • Start na het downloaden en installeren de Fundels-app op.
  • Druk op het Fundels Prentenboeken icoon om de catalogus te openen.
  • Druk op het icoontje van 'de Bib' links onderaan om je aan te melden met je Mijn Bibliotheek-profiel
  • Na het aanmelden verschijnt je uitleenstatus.
  • De catalogus wordt opnieuw ingeladen, en elk boekje is voor uitlening beschikbaar.

uitgebreide handleiding | Nog vragen? Stel ze gerust aan één van de medewerkers aan de balie. Of vul het digitaal vragenformulier in.

dinsdag 5 mei 2015

Themalijst '70 jaar na de bevrijding'


Film van Paul Castaing over het leven in Kortrijk na de bevrijding door Britse troepen, in het najaar van 1944.

Na 100 jaar WO I is het alweer de beurt aan een minder leuke verjaardag. In mei 1945 werd België bevrijd van de bezetter en dat is de aanleiding voor heel wat herdenkingen. Daarom deze keuzelijst van recente boeken en films over WO II. 
Wil je nog meer lezen/zien? Zoek dan in onze online catalogus op het trefwoord Wereldoorlog II. Of neem ook eens een kijkje op de Beeldbank van Kortrijk. Je kan er zoeken naar foto's, affiches, filmpjes, kranten ...


Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 4 mei 2015

SPRINTERS van de maand mei 2015

De nieuwste sprinters voor mei 2015 zijn:
  • Entity - Oscar & -the Wolf [cd]
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

vrijdag 1 mei 2015

1 mei 2015: alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken zijn gesloten


Vandaag, 1 mei 2015, zijn alle Kortrijkse (buurt)bibliotheken gesloten naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. Vanaf morgen (2 mei) staat het volledige bibteam terug voor je klaar!

Je bibliotheekmaterialen online verlengen of materialen reserveren kan natuurlijk altijd van thuis uit via onze catalogus.

mijn.bibliotheek.be | sluitingsdagen