Kimmy Nguyen wint Kunstbende-voorronde TXT in Kortrijk


De Bavikhoofse Kimmy Nguyen (19) alias de Kleine Prinses heeft de Kunstbende-voorronde TXT in Kortrijk gewonnen met het gedicht Voor Tamara. Dat heeft een driekoppige jury bestaande uit Bart Jaques (de eerste Letterzetter van Kortrijk), Fien Deconinck (ex-laureate Kunstbende TXT) en Vincent Coomans (Bibliotheek Kortrijk) na lang overleggen besloten. De jury prees de manier waarop Kimmy een onbegrijpelijk verlies wist weer te geven in een sobere, kleine en pure vorm en haalde het gebruik van de zintuiglijk tegengestelde associaties aan als een troef.
Ze maakte van iets onmetelijk groot tegelijk iets heel klein. Het gedicht is zeer ritmisch en de rijmen die ze gebruikt zijn weloverwogen. [...] Als Kimmy dit niveau in haar gedichten kan doortrekken, dan staat hier voor ons geen kleine prinses maar een grootse dichter in wording.
Op de tweede plaats eindigde de Kortrijkzaan Niels Verhoye (17) met de tekst De Kooi. De jury vond het vooral sterk dat het gedicht niet vertrekt vanuit wat er zich binnen de kooi afspeelt, maar vanuit wat buiten de kooi afspeelt, met name de armen die uit de kooi hangen. Hiermee koestert hij de ‘valse’ hoop dat we niet helemaal opgesloten zijn.
De Kuurnse Charlotte Deprez (19) eindigde dan weer op de derde plaats met haar poëzie Een leven vol leugens om niet verdrietig te zijn. Loria Flores (14) uit Avelgem kreeg een eervolle vermelding voor haar gedicht Hartslag.

Alle laureaten winnen een workshop TXT van de Kortrijkse bib en Kimmy Nguyen gaat als Kortrijkse voorronde-winnares naar de grote Kunstbende-finale op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2016 in deSingel in Antwerpen.

Quindo maakte een volledig verslag met een overzicht van alle winnaars. | Benieuwd naar de foto's? Bekijk ze hier.


www.kunstbende.be

0 reacties:

Een reactie posten