FREDDiVERS #15 | Luut Leroy (65) maakt van elk boek dat ze ontleent een korte recensie

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Ik ben een verwoed lezer


“Ik lees enorm veel”, zegt Luut Leroy (65), “en van elk boek dat ik in de bibliotheek ontleen maak ik een korte recensie.” Sedert kort werkt ze ook mee als vrijwilligster in de Kortrijkse boekerij.


Luut Leroy die sedert zeven jaar in Kortrijk woont, ging eind november met pensioen nadat ze haar leven lang les gaf aan de lerarenopleiding van het centrum voor volwassenenonderwijs
(CVO VIVO) in de Guldensporenstad. “Nu ik wat meer tijd heb werk ik mee als vrijwilligster in de Kortrijkse bib”, zegt ze. “Ik zet boeken, cd’s en films terug in de rekken. Ook werk ik al langere tijd op vrijwillige basis mee aan een project ‘woordenboek der dialecten’ aan de universiteit van Gent. Ik schrijf er interviews in het dialect uit die vroeger zijn afgenomen, digitaliseer en catologeer die. Ik volg ook een cursus Frans in het volwassenenonderwijs bij Hitek die me hopelijk snel toelaat om Franse boeken in het Frans te lezen in plaats van zoals nu vertalingen door te nemen.”


Lees je veel?
“Ik ben een verwoed lezer. Vooral romans genieten mijn interesse en als ik die in de bib haal, schrijf ik er ook een kritische bedenking over. Dat is interessante info voor mezelf. Als ik boeken koop doe ik dat niet. Nu ben ik bezig in een boek van de Nederlandse schrijver Arthur Japin. Ook de hedendaagse Franse schrijver Philippe Claudel kan me boeien. Bij de keuze van mijn boeken laat ik me vaak leiden door wat ik lees in kranten of hoor op de radio. Meestal ga ik om de twee weken naar de bibliotheek. Soms zijn dat hele korte bezoekjes, andere keren blijf ik langer hangen. Ik ga ook altijd boeken kiezen op andere dagen dan dat ik er als vrijwilliger werk. Ik koppel die twee echt los van mekaar.”

En stap je ook wel eens met cd’s naar buiten?
“Ja vooral hedendaagse componisten spreken tot mijn verbeelding. Platen van Philip Glass, Michael Nyman of Wim Mertens beluister ik graag. Toch laat ik de klassiekers uit de klassieke muziek niet links liggen. Bach, Mozart en Beethoven neem ik ook mee.”

Wat is er goed en wat kan beter in de bib?
“Het uitgebreide aanbod is zeker een pluspunt maar ook de bereidwilligheid van het personeel om mensen te helpen is positief. Echte negatieve punten zie ik niet.”


#FREDDiVERS

1 opmerking:

  1. altijd welkom in een van de Kortrijkse leeskringen.
    info: magda@janvandenbussche.be

    BeantwoordenVerwijderen