APP IN DE KIJKER | zwart-wit foto apps: deel 1


Zin om een stapje verder te gaan met je smartphone foto's? Wil je wat artistiekere snapshots? Of raakte je geïnspireerd door het werk van Ansel Adams of Mary Ellen Mark? Zwart-wit fotografie is een wereld op zich en laat je toe om te focussen op het onderwerp en de framing, zonder de 'afleidingen' van kleur.

Met deze apps neem je je foto's rechtstreeks in zwart-wit ofwel kan je je kleurenfoto's omzetten naar zwart-wit met behulp van krachtige en slimme tools. De apps bieden je bovendien veel mogelijkheden om het beste uit je smartphone fotografie boven te halen.

Alvast twee aanraders in het eerste deel van dit blogbericht:


Lenka (gratis, Android, iOS)

Minimalistisch, snel en met veel mogelijkheden. Met de, door fotograaf Kevin Abosch, strak ontworpen 'pure' foto app Lenka neem je rechtstreeks je foto's in zwart wit. Daardoor moet je je vanaf het begin concentreren op framing, tonaliteit en contrasten. Ideaal om meer te halen uit je smartphone fotografie en bij te leren.

De app biedt je automatische belichting en scherpstelling maar wil je meer controle dan kan je ook volledig manueel te werk gaan door op de 'MF' knop te tikken. Met vier sliders kan je zowel de belichting, contrast, tint als focus aanpassen. Fotografeer je in moeilijke of donkere lichtomstandigheden dan kan je gebruik maken van het flitslicht van je smartphone.


Dramatic Black and White (€2.27, Android, iOS)

'Dramatisch' mag je letterlijk nemen in de zin van de mogelijkheden die de app je biedt. Of je nu de ingebouwde camerafunctie gebruikt of een foto importeert uit je fotobibliotheek, deze foto app onderscheidt zich door de lay-out die je zelf kan bepalen, de flexibele voorinstellingen en de krachtige bewerkingstools.

De app opent je foto's in zwart wit met een aanpasbare, elipsvormige selectietool waarmee je je onderwerp bepaalt. Hierna kan je 'croppen' (uitsnijden), de tonaliteit, scherpte, de belichting en het contrast bepalen. Je kan ook aan de slag met de rode, groene en blauwe filters, filmkorrel of kleurtinten. Effecten en fijnere instellingen kan je manueel bepalen maar je kan ook, met één klik, gebruik maken van de uitgebreide 'voorinstellingen' die automatisch je foto bewerken.

getlenka.com | download via Google Play (Android), App Store (iOS)
jixipix.com/dramatic-black-and-white/details.html | download via Google Play (Android), App Store (iOS)

0 reacties:

Een reactie posten