FREDDiVERS #23 | Catherine Schoonvliet (58) neemt altijd de fiets voor haar bezoek aan de bib

Vrijwilliger Freddy gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

Santa Montefiore vind ik zeer ontspannend

“Ik hou van de romans van Santa Montefiore. Mijn man vindt dat boeken zonder inhoud, maar ik vind ze ontspannend.” Catherine Schoonvliet (58) is op zoek naar vers leesvoer in de buurtbib Drie Hofsteden.

Ze stapt als een van de eersten binnen op een zaterdagmorgen. “Ik kom altijd met de fiets”, zegt ze. “Ik woon in de buurt van de hogeschool Vives dus zo ver is het niet naar hier. Ik zie er trouwens ook niet tegenop om naar de centrale bibliotheek te fietsen. Ik combineer mijn bezoek aan de bib vaak met boodschappen bij de slager of de bakker.”

Je bracht zopas een roman van Santa Montefiore terug?

Ja, nu heb ik ze allemaal gelezen en is het wachten op een volgende die uit komt. Ik leef echt mee met de verhalen van Montefiore en ze gaan – enigszins voorspelbaar – natuurlijk altijd over de liefde (lacht). Danielle Steel gaat er bij mij om dezelfde reden gemakkelijk in. Ook hier is het allemaal romantiek wat de klok slaat. Voor ik een boek kies, lees ik de korte inhoud op de achterflap. Ben ik geprikkeld, dan neem ik het mee.”

Lees je alleen romans?

“Neen ik bekijk ook dikwijls de kookboeken. Alle grote namen in het genre zoals Jeroen Meus of Pascale Naessens lagen al bij ons thuis. Ook de boeken die Libelle uitgeeft over koken, zijn zeer lezenswaardig. Ik neem ze eigenlijk in de eerste plaats mee voor mijn man. Hij kookt graag en dan haalt hij ideetjes uit de kookboeken om uiteindelijk met een eigen recept voor de dag te komen (lacht). Medische boeken zijn ook helemaal mijn ding. Mijn schoonmoeder is jammer genoeg aan het dementeren en daarom wil ik nu alles weten over die ziekte. Hoe dementie ontstaat, wat er dan precies gebeurt met ons lichaam enzovoort. En als we op reis gaan, neem ik een toeristische gids mee van dat land.”

Wat bevalt je (minder) in de boekerij?
“In de centrale bibliotheek vind ik de openingsuren zeer goed. Je kunt er zo goed als altijd terecht. In de buurtbib is dat niet het geval. Ik wil na de middag mijn boeken kunnen kiezen maar dan is het daar gesloten. De namiddag geniet mijn voorkeur omdat ik altijd de fiets neem en ik rijd alleen als het nog klaar is. Zeker in de winter, als de dagen kort zijn, wil ik tegen half vijf thuis zijn. Gelukkig is de centrumbibliotheek na de middag open.”

#FREDDiVERS

0 reacties:

Een reactie posten