#FREDDiVERS #47 | Gewezen CD&V-schepen Frans Destoop (72) trouw lid van bibliotheek

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Vooral de Scandinavische thrillers kunnen me bekoren”


“Ik lees graag thrillers. Vooral de Scandinaviërs kunnen me bekoren omdat ze maatschappijbetrokken schrijven”, zegt Frans Destoop, gewezen CD&V-schepen van Kortrijk en regelmatig bezoeker van de bib.

Frans Destoop (72) woont in Marke maar verkiest toch om zijn boeken in de centrale bibliotheek in Kortrijk te komen uitkiezen. “Het is uiterst zelden dat ik binnenstap in een buurtbibliotheek”, zegt hij. “Hier vind ik een ruim aanbod dat er minder is in Marke of in Aalbeke. Ik kom om de drie tot vier weken en stap telkens met drie tot vier romans naar buiten. Ik lees dan ook minstens één boek per week. Mijn vrouw en ik kopen er trouwens ook nog. We laten ons daarbij graag inspireren door de kritieken in de Standaard der Letteren.”

Naar welke romans gaat je voorkeur uit?

“Ik lees graag de rechtbankthrillers van John Grisham omdat die ook een goed inzicht bieden in het rechtssysteem in de Verenigde Staten. Je krijgt bovendien ook een mooi beeld van hoe de advocatuur daar werkt. Ik heb zopas nog Het Vonnis gelezen van Grisham en ben nu op zoek naar een andere titel van hem. Ook de Scandinavische misdaadverhalen kunnen me bekoren, vooral dan de boeken van de IJslandse schrijver Arnaldur Indriðason. Hij is wat ik noem ‘een langzaam verteller’. Ik houd ervan als een roman zich traag ontwikkelt. Van auteurs die in een razende vaart naar de ontknoping toe werken, moet ik dan weer niets hebben. Nog een schrijver die ik niet onvermeld wil laten, is Georges Simenon. Ik geniet vooral van de helderheid van zijn verhalen.”

Ben je alleen te vinden voor thrillers?

“Nee ik ben ook geregeld verdiept in een historische roman, in het bijzonder dan die titels die me ook iets bijleren over andere culturen. Ook geschiedenisboeken liggen vaak op mijn nachttafel. Zo heb ik onlangs nog genoten van een boek over het ontstaan van Duitsland. Als Germanist studeerde ik indertijd onder meer Duits en de interesse voor het land is gebleven.”

Ik wil toch ook een vraag stellen over jouw politieke carrière. Nooit spijt gehad dat je relatief jong de actieve politiek vaarwel hebt gezegd?

“Neen, ik wilde bewust op mijn 62ste stoppen om jongeren de kans te geven zich waar te maken in de politiek. Ik ben er van overtuigd dat politici die te lang aan hun mandaat vasthouden, het na verloop toch niet goed meer doen omdat ze niet meer mee zijn met hun tijd. Ik vond het beter om me vanaf dan nuttig te maken als coach van jong politiek talent. Ondertussen blijf ik de lokale politiek wel volgen hoor en ik woon nog regelmatig de gemeenteraad bij.”

#FREDDiVERS

0 reacties:

Een reactie posten