vrijdag 30 december 2016

APP IN DE KIJKER | Van Nul tot Taal


Van Nul tot Taal is een applicatie die ouders ondersteunt bij het stimuleren van de taalontwikkeling van hun kinderen.

Enerzijds wordt er een schat aan informatie en voorbeeldfilmpjes aangeboden met tips voor het stimuleren van de taalachterstand. Anderzijds bevat de app een deel 'Tas vol Taal': tips en bezigheden om samen met de kinderen thuis de taal spelenderwijs te oefenen.

Van Nul tot Taal werd ontwikkeld door Auris, een professionele organisatie die werkt rond het helpen van kinderen met gehoorbeperking of taalontwikkelingsstoornis.

De app 'Van Nul tot Taal' is gratis te downloaden via de App-store of de Google Play Store.

zaterdag 24 december 2016

FREDDiVERS #48 | Stijn Dewinter (26) werkt mee als vrijwilliger in de bib

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Fanny van Kiekeboe is mijn favoriete personage”


“Kiekeboe is een van mijn lievelingsstrips. Mijn favoriete personage is  Fanny omdat ik haar zo mooi vind”, zegt Stijn De Winter (26) die meewerkt als vrijwilliger in de Kortrijkse bibliotheek.

Met Stijn hebben we afgesproken bij Groep Ubuntu in Zwevegem. Dat is een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt op het vlak van werken, wonen en vrije tijd. Zijn zus Elien woont het gesprek bij en komt af en toe tussen. Ze is zelf jobcoach bij de dienst begeleid werken in Groep Ubuntu.

Stijn ik verneem dat je een echte stripfanaat bent. Welke beeldverhalen dragen je voorkeur weg?

“Ik lees graag griezelverhalen. Dan doe ik ideeën op om zelf eens mopjes uit te halen en mensen te laten schrikken. Daar hou ik van (lacht). Ook Kiekeboe is helemaal mijn ding en van de strips van FC De Kampioenen heb ik thuis bijna alles liggen. Van de stripverhalen die nog ontbreken in mijn collectie speel ik de nummers door aan wie mij een cadeautje geeft. Van FC De Kampioenen heb ik ook alle dvd’s liggen en een tijd geleden bezocht ik zelfs ‘Expo aan Zee’ over FC De Kampioenen.”

Ben je ook een muziekfan?

“Ja vooral van Clouseau. Koen Wauters is mijn idool. Ik luister elke avond naar cd’s. Dat kunnen die van Clouseau zijn maar ook die van FC De Kampioenen, de vtm Kzoom-hits of de Ketnet-hits. Dan ga ik wel eens uit de bol in mijn kamer en sta ik er te dansen.”

Wat doe je precies als vrijwilliger in de bib?

“Ik zet de teruggebrachte strips opnieuw in de bakken. Ze zijn geordend per letter.”

Klopt het dat je in je eentje naar de boekerij in Kortrijk gaat?

“Ja ik woon in Hulste en neem daar de bus tot aan het station van Kortrijk. Van daar wandel ik naar de bibliotheek. Dat is tien minuutjes stappen denk ik. Ik heb wel mijn iPhone bij zodat ik mijn jobcoach of mijn ouders kan bellen als er zich iets voordoet. Zo heb ik eens gebeld toen mijn bus een grote vertraging had en ik een beetje in paniek raakte. Als het vrijwilligerswerk in de bib er op zit, begeef ik me naar het ziekenhuis aan de Reepkaai. Daar werkt mijn mama en is er voor mij ook vervoer naar huis.”

Je woont nog thuis?

“Ja nu verblijf ik nog bij mijn ouders, maar over een jaar ga ik samenwonen met vijf vrienden in Zwevegem.”

Zijn zus Elien komt even tussen. ”Samen met vijf ouderparen richtten we de vzw Co-Living op, dit is een woonproject in regie van ouders. Stijn en zijn vrienden willen graag zelfstandig gaan wonen. Als we moeten wachten tot er een plaatsje vrijkomt in een woning van Groep Ubuntu, kan dit erg lang duren. Ook willen ze graag met vijf vrienden samen wonen, ze kennen elkaar al heel goed. Ze zullen dan woonondersteuning en begeleiding krijgen van Groep Ubuntu.”

#FREDDiVERS

zaterdag 17 december 2016

#FREDDiVERS #47 | Gewezen CD&V-schepen Frans Destoop (72) trouw lid van bibliotheek

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Vooral de Scandinavische thrillers kunnen me bekoren”


“Ik lees graag thrillers. Vooral de Scandinaviërs kunnen me bekoren omdat ze maatschappijbetrokken schrijven”, zegt Frans Destoop, gewezen CD&V-schepen van Kortrijk en regelmatig bezoeker van de bib.

Frans Destoop (72) woont in Marke maar verkiest toch om zijn boeken in de centrale bibliotheek in Kortrijk te komen uitkiezen. “Het is uiterst zelden dat ik binnenstap in een buurtbibliotheek”, zegt hij. “Hier vind ik een ruim aanbod dat er minder is in Marke of in Aalbeke. Ik kom om de drie tot vier weken en stap telkens met drie tot vier romans naar buiten. Ik lees dan ook minstens één boek per week. Mijn vrouw en ik kopen er trouwens ook nog. We laten ons daarbij graag inspireren door de kritieken in de Standaard der Letteren.”

Naar welke romans gaat je voorkeur uit?

“Ik lees graag de rechtbankthrillers van John Grisham omdat die ook een goed inzicht bieden in het rechtssysteem in de Verenigde Staten. Je krijgt bovendien ook een mooi beeld van hoe de advocatuur daar werkt. Ik heb zopas nog Het Vonnis gelezen van Grisham en ben nu op zoek naar een andere titel van hem. Ook de Scandinavische misdaadverhalen kunnen me bekoren, vooral dan de boeken van de IJslandse schrijver Arnaldur Indriðason. Hij is wat ik noem ‘een langzaam verteller’. Ik houd ervan als een roman zich traag ontwikkelt. Van auteurs die in een razende vaart naar de ontknoping toe werken, moet ik dan weer niets hebben. Nog een schrijver die ik niet onvermeld wil laten, is Georges Simenon. Ik geniet vooral van de helderheid van zijn verhalen.”

Ben je alleen te vinden voor thrillers?

“Nee ik ben ook geregeld verdiept in een historische roman, in het bijzonder dan die titels die me ook iets bijleren over andere culturen. Ook geschiedenisboeken liggen vaak op mijn nachttafel. Zo heb ik onlangs nog genoten van een boek over het ontstaan van Duitsland. Als Germanist studeerde ik indertijd onder meer Duits en de interesse voor het land is gebleven.”

Ik wil toch ook een vraag stellen over jouw politieke carrière. Nooit spijt gehad dat je relatief jong de actieve politiek vaarwel hebt gezegd?

“Neen, ik wilde bewust op mijn 62ste stoppen om jongeren de kans te geven zich waar te maken in de politiek. Ik ben er van overtuigd dat politici die te lang aan hun mandaat vasthouden, het na verloop toch niet goed meer doen omdat ze niet meer mee zijn met hun tijd. Ik vond het beter om me vanaf dan nuttig te maken als coach van jong politiek talent. Ondertussen blijf ik de lokale politiek wel volgen hoor en ik woon nog regelmatig de gemeenteraad bij.”

#FREDDiVERS

donderdag 15 december 2016

SPRINTERS | december 2016 (2)

De nieuwste sprinters voor de tweede helft van december 2016 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

zaterdag 10 december 2016

#FREDDiVERS #46 | Marjolein Schepens (37) werkt mee als vrijwilliger in de bib

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“Sjakie en de Chocoladefabriek vond ik mooi”


“Ik lees wel eens een boek. Van ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’ heb ik echt genoten”, zegt Marjolein Schepens (37) uit Ardooie die vrijwilliger is in de Kortrijkse bibliotheek.

Marjolein gaat elke weekdag van haar woonplaats in Ardooie naar het dagcentrum Den Achtkanter in Kortrijk, een vzw die onder meer volwassenen met verstandelijke beperkingen ondersteunt.
In de winkel van Den Achtkanter verkoopt ze producten die gemaakt zijn in de verschillende ateliers. Marjolein heeft het syndroom van Down en werkt op haar vraag op vrijdagnamiddag in de bibliotheek i.f.v. begeleid werk. Ze krijgt daar de nodige ondersteuning. We treffen haar daar samen met haar coach Ann Catteeuw.

Wat doe je in de bibliotheek als vrijwilliger?

“Ik plaats boeken en strips terug in de rekken en de bakken. Ik moet daarbij onder meer rekening houden met de nummers en kleuren van de titels. Ik doe het wel graag.”

Lees je zelf ook wel eens een boek?

“In de week heb ik er vaak geen tijd voor omdat ik lang aan de slag ben in Den Achtkanter, maar in de weekends doe ik het wel. Ik heb er inmiddels een paar mooie gelezen van Roald Dahl. Naast Sjakie en de Chocoladefabriek vond ik ook zijn De grote vriendelijke reus mooi. Ook van de films die van beide titels gemaakt zijn, heb ik genoten.”

Spreken ook films en muziek je aan?

“Ik zag onder meer De Smurfen in New York en Mees Kees en dat waren twee mooie films. Thuis heb ik muziek van Kinderen voor Kinderen en van Samson en Gert. Ik hou ook erg van schlagers. Mijn favoriete schlagerzanger? Dat is Christoff. Mijn vriendin Charlotte is daar ook weg van.”

Ga je zelf ook wel eens boeken ontlenen in de bib?

Ja ik doe dat samen met mijn moeder maar dan wel in Roeselare. Elke keer stap ik met twee boeken naar huis.”

#FREDDiVERS

zaterdag 3 december 2016

#FREDDiVERS #45 | Lucien Steyaert (80) is nu elke dag twee uur in lectuur verdiept

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“ik heb de boeken pas na mijn pensioen ontdekt”


“Toen ik een klein warenhuis in Kuurne runde, had ik geen tijd om te lezen. Dat veranderde na mijn pensioen en nu ben ik een echte boekenwurm geworden”, zegt Lucien Steyaert (80) uit Kortrijk.

Lucien Steyaert en zijn vrouw zijn van Deinze afkomstig, maar wonen nu in een appartement dicht bij de Broeltorens in Kortrijk. Ik tref hem in de bib met steekkaarten in zijn handen waarop in handschrift tientallen namen van boeken geschreven staan die hij wil lezen. “Bij elk bibliotheekbezoek ga ik op zoek naar een boek van mijn lijst”, zegt hij. “Die heb ik in de voorbije jaren opgemaakt. Telkens ik in de krant een boek zie dat lovend besproken wordt, noteer ik de naam van het boek en de auteur op mijn steekkaarten. De titels die met viltstift gekleurd zijn, heb ik al doorgenomen. Zoals je ziet heb ik nog heel wat werk voor de boeg.” (lacht)

Welke titels mocht je al schrappen?

“Even kijken op mijn kaarten. Jan Cremer met Ik Jan Cremer en Herman Koch met Zomerhuis met zwembad zijn er zo twee. Mijn favorieten zijn De Helaasheid der Dingen van Dimitri Verhulst en De Vliegeraar’ van Khaled Hosseini. Die heb ik inmiddels ook gekocht. Boeken die ik mooi vind, koop ik nadien en herlees ik na enkele jaren. Ik heb inmiddels zelf een aardige collectie.”

Naar wat ben je nu op zoek?

“Nathan Hill met De Nix, getipt door mijn schoondochter die ook een fervente lezer is. Volgens haar ga ik daar veel plezier aan beleven. Ik neem trouwens altijd maar één boek mee per bezoek. Ik woon ook niet zover, dus het is een kleine moeite om binnen te springen.”

Lezen is duidelijk een belangrijke hobby van je?

“Zeker. Ik ben er toch wel dagelijks twee uur zoet mee. Daarnaast ben ik ook nog meer dan een uur bezig met mijn krant, Het Nieuwsblad. Als mijn vrouw en ik ontbeten hebben, begin ik er aan. Voor mij is dat altijd een van de mooiste momenten van de dag.”

De boeken heb je pas ontdekt na je pensioen?

“Dat is zo. Ik vond dat ik daar voordien geen tijd kon voor maken. Mijn vrouw en ik waren kleine zelfstandigen en runden de Unic in het centrum van Kuurne. We hadden het ook wel vaak druk hoor, maar als ik er nu op terugkijk dan vind ik dat ik het toen toch wel verkeerd voor had wat die boeken betreft. Nu is het één van mijn twee grote hobby’s. Mijn andere favoriete bezigheid? Dat is lekker uit eten gaan samen met mijn vrouw.”

#FREDDiVERS

vrijdag 2 december 2016

SPRINTERS | december 2016

De nieuwste sprinters voor december 2016 zijn:
Wat zijn sprinters? Dit zijn de populairste boeken, cd’s of dvd’s van de maand. De uitleentermijn van die materialen is maximaal 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kan ook maar één sprinter tegelijk ontlenen.

www.kortrijk.be/bibliotheek/sprinters | sprinters in de bib

donderdag 1 december 2016

APP IN DE KIJKER | Microsoft Solitaire Collection


Sinds jaar en dag vind je in elke versie van Microsoft's Windows besturingssysteem een versie van het beroemde Solitaire ('Patience') kaartenspel.

Microsoft bundelde vijf van de beste Solitaire games in één app voor je iOS of Android toestel: Microsoft Solitaire Collection. Voor de kenners, in de collectie vind je heel wat Solitaire-varianten als Klondike, Spider, Freecell, Tripeaks en Pyramid. De app voorziet je ook in dagelijkse uitdagingen en Xbox Live ondersteuning waarbij je achievements kan verdienen.

De Microsoft Solitaire Collection is gratis, met een maandelijks 'premium membership' verdwijnen reclameboodschappen en krijg je in-game boosts.

Microsoft Solitaire Collection | download via Google Play (Android) of via App Store (iOS)