FREDDiVERS 52 | Mormonen Zackry Zwygart (19) en Josh Dvorak (19) wonen twee jaar in Kortrijk

Vrijwilliger Freddy Vermoere gaat regelmatig in de Kortrijkse (buurt)bib op zoek naar interessante bezoekers. Ook personeelsleden en vrijwilligers van de bib passeren af en toe de revue. Wie zijn ze? Wat hebben ze met boeken, films, muziek, ...? Hoe belangrijk is de bibliotheek voor hen? Je ziet, Jambers is hem niet onbekend. :-) Wie weet, staat hij wel op een dag voor je neus met de vraag of hij even mag storen…

“We doen opzoekingen voor ons zendingswerk”


“We komen naar de bib omdat we hier over internet beschikken en dat hebben we nodig voor ons zendingswerk.” Zakry Zwygart (19) en Josh Dvorak (19) wonen in Kortrijk en zijn mormonen uit de Verenigde Staten.

Zakry en Josh staan klaar om de leeszaal van de bib binnen te stappen. Het zijn twee goedlachse, vriendelijke kerels met een missie. “We behoren tot de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen”, zo vertellen de twee Amerikanen. “Onze Kerk houdt op dit ogenblik een grote campagne over de geboorte van Jezus Christus op Facebook. Daarbij wordt ook een dvd ‘Joy to the world’ verkocht. We kennen de namen van de mensen die er één gekocht hebben en proberen nu hun adressen te achterhalen. Dan kunnen we bij hen langsgaan om over ons geloof, onze Kerk en over Jezus Christus te praten.”

Jullie wonen in Kortrijk. Zijn jullie dan vooral in de stad actief?

“Ons werkingsgebied strekt zich uit tot Poperinge aan de ene kant en Roeselare en Waregem aan de andere. Elke dag gaan we op pad. We starten ’s morgens om 11 uur en we gaan elke dag door tot 21 uur. Tussendoor nemen we tweemaal een pauze om iets te eten. Normaal bellen we systematisch aan bij huizen, maar de mensen wiens adres we nu hopen te vinden krijgen zeker een bezoekje.”

Ik kan me voorstellen dat jullie niet overal een enthousiaste ontvangst te beurt valt?

“Dat klopt, het is niet altijd gemakkelijk. Niet iedereen is bereid om te praten, maar we doen dit vanuit ons geloof dat we met anderen willen delen. Soms komen we door die bezoeken ook in contact met mensen die het moeilijker hebben. Die proberen we dan te helpen.”

Jullie blijven hier twee jaar. Wie betaalt jullie verblijf?

“Dat is een hele regeling met onze Kerk maar het komt er toch grotendeels op neer dat de zendelingen vooraf het bedrag bij mekaar sparen om alles zelf te bekostigen. Praktisch gebeuren de betalingen van bijvoorbeeld de huur vanuit het kantoor in Leiden dat onze kerk open houdt.”

Ik herinner me dat de popgroep The Osmonds zich indertijd bekend maakte als mormonen. Zijn er nog bekende mensen in jullie kerk?

Mitt Romney is misschien wel de bekendste. Hij was de Republikeinse presidentskandidaat in 2012 en nam het toen op tegen Barack Obama. Anderen zijn vooral in Amerika beroemd vermoed ik. The Osmond Brothers leerde ik overigens via de liedjes kennen vooraleer ik te horen kreeg dat ze ook deel uitmaken van de mormoonse gemeenschap.”

Ik wil jullie overigens nog feliciteren omdat jullie al zo goed Nederlands praten.

“Dank u, maar vooraleer we naar Europa kwamen, hebben we een spoedcursus Nederlands gekregen van zes weken. Een voorwaarde voor ons werk is toch dat we de taal goed beheersen.”


#FREDDiVERS

0 reacties:

Een reactie posten