Lettertype Mattijs Deraedt wint de bronzen plak op Write Now 2017


Wevelgemnaar en lid van het Kortrijkse Lettertype Collectief Mattijs Deraedt (23) werd derde tijdens de wedstrijd Write Now 2017. Dit is één van de meest prestigieuze wedstrijden voor schrijvers tussen de 15 en de 24 jaar in het Nederlands taalgebied. In de finale werd hij de eerste Belg na Nederlanders Kyrian Esser (Amsterdam) en Laurens Duyts (uit Arnhem). Hij schopte het tot in de finale nadat hij in de Leuvense voorronde een wildcard kreeg. Voor de finale schreef hij 8 nieuwe gedichten.

Over de gedichten van Mattijs Deraedt schreef een jury bestaande uit Maud Vanhauwaert (dichteres), Janneke Siebelink (Bol), Ann Jooris (De Morgen), Erik Brus (schrijver) en Roos Vlogman (juryvoorzitter) het volgende:
“De derde prijs kennen we toe aan een serie gedichten. Na het lezen van deze gedichten riepen er drie van de vijf juryleden (en met een enthousiasme dat je niet snel zult horen bij dit soort kritische lezers): ‘dit was mijn favoriete poëzie-inzending!’ Ze vormen een eenheid, een echte cyclus, wat we bij een deel van de andere poëzie-inzendingen misten. Hier is sprake van een geheel met een duidelijk overkoepelend thema: de dreiging van de nieuwe tijd, waardoor je meteen aan terrorisme denkt. Het melancholische van opgroeien op het Belgische platteland wist niet iedereen van ons te pakken, maar we wisten allemaal zeker: hier was goed over nagedacht, hier waren niet zomaar een paar gedichten bij elkaar gezocht. Een jurylid noemde het liefkozend: de terugkeer van de plattelandspoëzie.”

uit het juryrapport
De laureaat krijgt een coachingsgesprek met Jasper Henderson en ontving daarnaast een boekenpakket. De derde prijs bestaat uit een schrijfdag bij de Schrijversacademie of Creatief Schrijven.

Mattijs Deraedt viel eerder al in de prijzen in wedstrijden als Kunstbende, de Soet poëziewedstrijd en de Jotie T’Hooft poëziewedstrijd. Hij publiceerde in tijdschriften Deus Ex Machina, Op Ruwe Planken en Kluger Hans. Hij studeerde in 2016 af in de richting Schrijven aan het RITCS met de novelle Origo en schreef de theatermonoloog voor En Cours de Route, een project van Bolwerk in opdracht van Gone West. Mattijs is één van de meest actieve leden van het collectief van de Kortrijkse Letterzetter Jonas Bruyneel. Met het project Letterzetter begeleidt de Kortrijkse bibliotheek jonge, talentvolle woordkunstenaars binnen het officiële mandaat van het stadsdichterschap.

www.writenow.nu | www.kortrijk.be/letterzetter

1 opmerking:

  1. Google Cardboard is one of the simplest ever technology designed or built. You can purchase it for the use of VR in all Google Cardboard Compatible phones. If you do not want to buy it then you can make it your own. For the process of making it your own Cardboard. You will need a simple Cardboard box with a duo of 40mm focal distance lenses.

    Further more you will be in need of Velcro, rubber band and the use of magnets. You own hand built Cardboard will give you an awesome VR experience. After finishing with the making of it you have to fit your phone into it. It is a very simple and easy made VR technology out there which will give you best result with VR games and apps. This will work fine in all Google Cardboard Compatible phones

    BeantwoordenVerwijderen