BIB TIPT | 7 tips voor prachtige zomerfoto's

Het is volop zomer, ofwel ben je al in andere (of zonniger) oorden ofwel sta je op het punt te vertrekken. Voor meer en meer mensen is een smartphone de meest vertrouwde of praktische fotocamera die ze bij zich hebben. Zoals de vermaarde Amerikaanse fotograaf en creatieve guru Chase Jarvis het al zei: 'De beste camera is degene die je bij je hebt' (Eng.: 'The best camera is the one that's with you').
En in het geval van je smartphone kan dit zeker tellen. Met enkele basistechnieken en -tips kan je bovendien het maximale uit je toestel (en jezelf) halen. Vorig jaar kon je op deze blog de beste zwart-wit foto apps ontdekken, dit jaar komen deze 7 eigenzinnige tips van straatfotograaf @reiurusei je misschien van pas:

1) 'Shoot, shoot shoot' (Erik Kim)

Foto's met je smartphone zijn gratis (maar dat wist je). Maak geregeld een backup voor de zekerheid, ook als als je op reis bent. Gebruik hiervoor de gratis Google Photos dienst en app met onbeperkte, online opslag.

2) 'Je eerste tienduizend foto's zijn je slechtste' (Henri Cartier-Bresson).

Maak duizend foto's per dag, kies één favoriet (!), publiceer en deel. Één sterk vastgelegd moment zegt meer dan duizend onzinnige kiekjes. Kiezen is: winnen.

3) 'Als mensen mij vragen welke apparatuur ik gebruik, dan antwoord ik: mijn ogen' (Ansel Adams)

Heb je een iPhone, gebruik de ProCamera app. Deze app biedt je veel (slimme) opties en benadert heel dicht de instelmogelijkheden van een fototoestel. Heb je een Android toestel, dan kan je terecht bij Open Camera. Moet je het stellen met een goedkoop toestel en een slechte camera? Schakel dan over op zwart wit met hoge contrasten en sta versteld van wat je kan.

4) 'In het juiste licht, op het juiste moment, is alles buitengewoon' (Aaron Rose)

Neem foto's tijdens het 'gouden uur' (Eng.: 'Golden hour'), de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang. Minder direct zonlicht geeft je zachter licht en meer uitgesproken kleuren. Zo maak je portretten en landschappen die mooier en intenser zijn. Over de middag is het zonlicht het felst, dit zorgt voor zgn. 'hard licht', wat een direct effect heeft op je foto's. Elke verandering van licht heeft een effect op je foto's.

Vroege vogel zelfs op vakantie? Ga dan op pad tijdens het 'blauwe uur', de wereld ziet er dan weer anders uit.

5) 'Je néémt geen foto, je maakt die' (Ansel Adams)

Corrigeer of bewerk je foto('s) even voor je die publiceert of deelt. Gebruik hiervoor de gratis Snapseed app voor iOS en Android. Basishandelingen zoals horizon rechtzetten, croppen (knippen), roteren, verscherpen enz... komen je zeker van pas. Ook gevorderde bewerkingen als tonaliteit, curves, zwart-wit conversie en zelfs lagen behoren tot de mogelijkheden. Kies of versterk de sfeer van je foto via de vele filters.


6) 'De compositieregels consulteren voordat je een foto neemt is als de wet van de zwaartekracht consulteren voor je op wandel gaat' (Edward Weston)

Volg de compositieregels van de fotografie. Doorbreek nadien de compositieregels van de fotografie. Gebruik niet alleen je hoofd maar ook je buikgevoel en intuitie bij het maken van een foto.

7) 'Het is niet genoeg om het vanzelfsprekende of pittoreske te fotograferen' (Dorothea Lange)

Inspiratie en voorbeelden nodig? Het maakt niet uit of je een amateur, 'enthusiast' of 'pro' bent, je leert altijd bij en vooral als je er plezier in hebt. Bekijk of volg enkele hashtags op Instagram zoals: #outofthephone, #instatravel, #wearethestreet, #iphonephotography en zo veel meer.

Succes!

0 reacties:

Een reactie posten