#inmemoriam // Daniel Johnston


Singer-songwriter Daniel Johnston overleden op 58-jarige leeftijd.


Het hart van de grote, gekke, kwetsbare cultfiguur, dwangmatig liedjesschrijver en do it yourself-kunstenaar uit Waller, Texas, heeft het dinsdag na ruim 58 jaar begeven. Collega-artiesten als Tom Waits, Beck en Kurt Cobain (Nirvana) bewonderden zijn werk. Zijn liedjes waren soms ontroerend kinderlijk. Andere boden een pijnlijk inkijkje in zijn gedachten. ​Bij niemand was de afstand tussen ziel en liedje zo klein als bij Johnston, het was haast live verslaggeving, met een betoverend authentiek oeuvre als resultaat.

Al als tiener vulde hij zijn dagen met filmen, tekenen en liedjes schrijven. Hij nam cassettes op, die hij vermenigvuldigde en in eigen beheer verkocht. De eerste heette Songs of Pain (1981), de beroemdste werden Yip/Jump Music (1983) en Hi, How Are You (1983). Hij zong honderden liedjes met die wat kraaiende stem, over zijn demonen en obsessies, waaronder oogbollen, zijn onbereikbare jeugdliefde Lori, de dood en het tekenfilmfiguurtje Casper the Friendly Ghost, onderwerp van een van zijn bekendste liedjes.

In de jaren negentig tekende Johnston bij enkele echte platenlabels en verscheen zijn werk (oud en nieuw) op cd. Ze wilden hem allemaal wel inlijven, ook al omdat Kurt Cobain hem op het schild hees en zich vaak liet fotograferen in een T-shirt met het kikkerachtige wezentje van Hi, How Are You, Johnstons beroemdste tekening.bron: Focus Knack & De Volkskrant

0 reacties:

Een reactie posten