Jeugdboekenmaand bij je thuis ... Pablo Picasso

Weetjes

Pablo Picasso was een Spaanse kunstschilder die wereldberoemd werd dankzij zijn werk in het kubisme en surrealisme. Als kind vond hij school niet interessant maar bleek wel dat hij erg goed kon tekenen en schilderen. Toen hij veertien was, kon hij naar een kunstschool in Barcelona, maar hij vond al de klassieke kunst maar saai. Hij wilde graag anders gaan schilderen en iets helemaal nieuw bedenken. Hij begon te experimenteren met allerlei soorten kunst.
Samen met zijn vriend Georges Braque bedacht hij ‘kubisme’. Hij schilderde stukjes van mensen, dieren en dingen, maar vanuit allemaal verschillende perspectieven en zette die dan weer samen. Doorheen zijn leven probeerde hij vanalles uit. Soms ging hij weer was klassieker schilderen of probeerde hij stukjes aan elkaar te zetten met collages.



Wist je dat:
  • Echt een hèèl lange naam had? Hij heette… Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. 
  • Een blauwe periode heeft gehad? Hij schilderde dan vooral in blauwtinten omdat zijn vriend, Carles Casagemas, gestorven was. 
  • Naast schilderijen ook beeldhouwwerken, tekeningen, keramiek, poëzie èn toneelstukken heeft gemaakt?
  • Een van zijn schilderijen, ‘the weeping woman’ gestolen werd in 1986, uit een museum in Australië? De dieven namen gewoon het schilderij van de muur en zetten een bordje dat het schilderij hersteld moest worden, dus pas twee dagen later werd de diefstal opgemerkt. De dieven stuurden een brief met de eis dat de overheid meer geld moest geven aan kunstenaars. Dankzij een anoniem telefoontje werd het schilderij gelukkig teruggevonden in een locker in een treinstation. Op vandaag weet nog steeds niemand wie het schilderij had gestolen!

Virtueel museum

Je kan dankzij het internet ook een kijkje gaan nemen in het Picaso museum in Barcelona. Het is een prachtig middeleeuws gebouw!
courtyard.museupicassobcn.org

knutselactiviteit

Collage is een kunstvorm die is uitgevonden door Pablo Picasso en Georges Braque. Bedankt aan 'Mevrouw van PO' voor het idee om zelf een Picasso-collage te maken met tijdschriften!

Dit heb je nodig:
  • oude tijdschriften
  • schaar
  • lijm
Knip alle stukjes gezicht uit die je kan vinden en dan kan je gaan puzzelen! Wie maakt het grappigste gezicht?



Leestips voor later


bronnen



Toon je jouw kunstige knutsels op Facebook en Instagram met de hashtag #JBMKortrijk? En als je ons tagt, delen we jouw foto's en filmpjes op onze sociale media!
Zo kunnen we hier ook meegenieten, we zijn alvast reuze benieuwd! Hopelijk tot binnenkort weer in het echt!

www.kortrijk.be/bibliotheek/jeugdboekenmaand

0 reacties:

Een reactie posten